Fotball

Etiopia tok langt steg mot fotball-VM

Slo ut Sør-Afrika i den afrikanske kvalifiseringen.

VIDERE I KVALIKEN: Minyahel Teshome (i gult) ble matchvinner for Etiopia. Her i en tidligere kamp mot Burkina Faso.
 • NTB

Etiopia fullførte en sensasjon i den afrikanske VM-kvalifiseringen i fotball ved å sikre gruppeseieren foran forrige VM-vert Sør-Afrika.

Etiopia var sisteseedet ved trekningen, men samlet 13 poeng på de seks kampene. Avansementet til den avgjørende utslagsrunden ble sikret med 2-1-seier over Sentralafrikanske republikk lørdag. Kampen var flyttet til Republikken Kongo av sikkerhetshensyn.

Dermed hjalp det ikke Sør-Afrika at Botswana ble slått 4-1 i Durban. Laget er ute av kampen om Brasil-tur.

— Det er en stor personlig skuffelse at vi ikke kvalifiserer oss, men jeg er stolt over prestasjonen i dag, sa Sør-Afrikas norskættede landslagssjef Gordon Igesund.

Minyahel Teshome ble matchvinner for Etiopia. Han ble derfor helt i stedet for syndebukk. Teshome spilte i juni i borteseieren mot Botswana selv om han skulle sonet karantene. Etiopia ble dermed dømt til det som ble lagets eneste tap i gruppespillet, og gruppeseieren kom i fare.

Nigeria videre

Nigeria sikret også gruppeseier lørdag. Emmanuel Emenike og Victor Moses (straffe) scoret da Malawi ble slått 2-0 i gruppefinalen.

Burkina Faso startet dagen på 2.-plass, men Prejuce Nakoulma sendte laget til topps med 1-0-målet mot Gabon. Republikken Kongo avga nemlig poeng i 2-2-kampen mot jumboen Niger og ble passert med ett poeng.

De ti gruppevinnerne skal senere i høst spille om Afrikas fem VM-plasser. Fra før var Algerie, Egypt, Ghana og Elfenbenskysten klare for utslagsrunden. Ytterligere to gruppevinnere blir klare senere søndag, mens den siste avgjøres søndag.

Trekningen for utslagskampene foretas 16. september. (©NTB)

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Oslo vokser igjen. Innvandring redder folketallet.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5