Fotball

Tidligere toppdommer leder kampen mot spilleavhengighet i idretten. Slik ville han løst Forren-saken

Per Ivar Staberg lever av å kjempe mot spilleavhengighet i idretten. Den tidligere eliteseriedommeren i fotball håper Vegard Forren ikke får sparken.

Per Ivar Staberg dømte 250 eliteseriekamper fra 2005 til 2014. Jon Olav Nesvold, NTB scanpix

 • Trond Hustad
  Rbnett

– Spilleavhengighet kan sammenlignes med å være avhengig av alkohol eller narkotika, sier han til Rbnett.

Staberg var toppdommer i norsk fotball i en årrekke, og dømte blant annet for Sunndal og Malmefjorden. For to år siden grunnla han Bortekamp, en frivillig organisasjon som jobber mot spilleavhengighet i idretten. Han fulgte mandagens nyheter rundt Vegard Forren med stor interesse.

– Det koster mye å gjøre det Vegard gjør nå, men det er den eneste måten du kan komme ut av dette på. Du må starte en prosess der du er ærlig mot deg sjøl, og det er noe av det vanskeligste vi mennesker gjør. Det er uansett positivt at han har tatt dette steget og begynt på behandling, sier Staberg.

 • LEST DENNE? Forren snakker ut om gamblingproblemene: Derfor kan han få sparken i Molde

Per Ivar Staberg driver den frivillige organisasjonen Bortekamp, som arbeider mot spilleavhengighet i idretten. PRIVAT

– Mye tabu rundt dette

I 2018 begynte han på et prosjekt sammen med tidligere Sogndal-spiller Ørjan Hopen, som fikk ødelagt fotballkarrieren og store deler av ungdomstida på grunn av spilleavhengighet. Staberg jobber fortsatt med problematikken gjennom Bortekamp.

– Det er så mye tabu rundt dette, og alt blir verre av at folk ikke skjønner at det handler om akkurat det samme som annen avhengighetsproblematikk. Det kan sammenlignes med å være avhengig av alkohol eller narkotika, men spillinga er mye lettere å skjule. Derfor er det vanskeligere å få sympati og forståelse. Ørjan har en god metafor rundt dette som han ofte bruker: «Han Kjetil, stakkars, han er alkoholiker, han. Mens han Ørjan, den tosken, han spiller bort pengene sine, han.».

– Det er så lett å tenke at folk må slutte å spille hvis de ikke har flere penger. Jeg har tenkt det sjøl tidligere. Men det er de samme tingene som skjer enten endringene i hjernen oppstår på grunn av kjemisk tilsetning eller aktivitet som pengespill, illustrerer Staberg.

Dommer Per Ivar Staberg avbryter en krangel mellom Moldes Vegard Forren og Lillestrøms Frode Kippe på Åråsen i 2010. Kyrre Lien / NTB scanpix

Vil hjelpe Molde og Forren

Han var i kontakt med både Vegard Forren og MFK-ledelsen mandag. Den tidligere toppdommeren vil gjerne stille seg til rådighet dersom partene ønsker bistand eller råd.

– Framfor alt er dette en trist sak både for klubben, Vegard og familien. Jeg kjenner Vegard og jeg kjenner MFK fra tida som dommer. Jeg har formidlet at jeg er tilgjengelig hvis de ønsker innspill. Dette er en vanskelig sak for begge parter, sier Staberg.

Han understreker at han bare kjenner saken fra media.

– Det Vegard forteller er typisk. Han er en klassisk «fluktspiller», når det butter imot på banen så flykter han inn i spillinga for alvor. Hvis dopaminen tilføres over tid, tar det overhånd. Det virker som det har skjedd her, også. Dette er ikke dumme folk som påfører seg selv og andre vanskeligheter med vilje. Vegard Forren hadde ikke gjort det han forteller om hvis han ikke var sjuk. Det er et viktig budskap å formidle, sier han.

Per Ivar Staberg takkes av etter sin siste kamp i eliteserien, mellom Sarpsborg og Lillestrøm i 2014. Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Store mørketall i idretten

Staberg skjønner at MFK-ledelsen har sett det nødvendig å komme med en reaksjon mot Forrens opptreden.

– Det er forståelig at man vil følge noen prinsipper og regler for tilliten i miljøet. Det er naturlig for en klubb å frykte negativ påvirkning i garderoben og i klubben fra en mentor som kan ha dårlig innflytelse, spesielt på unge spillere. De må selvsagt beskyttes. Samtidig kan denne situasjonen og disse erfaringene brukes på en sterk og positiv måte for å hindre at flere går i den samme fella.

– Hvordan mener du MFK bør håndtere denne saken?

– Det er ikke et enkelt svar på det, for i en fotballklubb forventes det konsekvenser når noen bryter regler og tillit. Men personlig ville jeg sett etter en løsning som begge parter kan komme styrket ut av. Spilleren har lagt seg flat, går til behandling og vil gjøre opp for seg. Han har innsett at han er sjuk og trenger hjelp. Da kan klubben velge å gi ham støtte og bidra til at han får den beste oppfølginga. Og til slutt kan de slutt bruke Forrens egne dyrekjøpte erfaringer preventivt inn mot klubbens yngre spillere. Slik går det an å snu konflikten til noe positivt for begge parter, mener Staberg.

– Hvor stort er dette problemet egentlig i norsk fotball, hvor store mørketall er det?

– Dette finnes i enhver garderobe. Jo mer penger som finnes, desto større er problemene. Vi har en årlig undersøkelse sammen med Niso og VG. Den viser at i løpet av det siste året har ti prosent av eliteseriespillerne som svarte fått påpekt at de bruker for mye tid og penger på pengespill. Dette er en indikasjon på at omfanget er langt større i idretten generelt og i fotballen spesielt enn ellers i samfunnet. I Danmark viser tallene at en av tre profesjonelle fotballspillere har et anstrengt forhold til spilling. Landsundersøkelsen som nylig ble presentert, viser at antallet problemspillere i Norge har økt fra 34.000 til 55.000 de siste fem årene. Dette er klinisk spilleavhengige, som sannsynligvis også er diagnosen til Vegard Forren, sier Per Ivar Staberg.

Les mer om

 1. Vegard Forren
 2. Molde FK
 3. Gambling

Relevante artikler

 1. MENINGER

  «Fortjener ros for å sette ord på problemene»

 2. FOTBALL

  Også Brann har hatt spillere som har vært avhengige av pengespill

 3. FOTBALL

  Direktøren etter personlig samtale med Forren: – Molde skal lede kampen mot gambling

 4. FOTBALL

  Forren trolig ferdig i Molde

 5. FOTBALL

  Flere styremøter i Molde denne uka: Disse elleve skal avgjøre Forrens framtid

 6. FOTBALL

  Molde-direktøren: – Dette er en trist dag