Fotball

«Vålerenga kjerke» kommer i ny versjon

<p>Klanens hymne blir mer rocka.</p>

Trond Ingebretsen mekker på den nye versjonen av &quot;Vålerenga Kjerke&quot;.
 • Erli Berg Daneshmand

«Vålerenga kjerke» ble av våre lesere kåret til den beste supportersangen i eliteserien.

Nå gjør bandet bak sangen, Bjølsen Valsemølle, comeback. Og de kommer med en nyinnspilling av originalen til «Vålerenga kjerke» — VIF-supporternes faste innslag på alle hjemmekampene.

Aftenposten.no gir deg en smakebit her

Du har hørt den mange ganger, sangen om kirken som brant ned. Den som runger ut over Ullevaal og gir tusenvis av godt voksne menn gåsehud når de synger med på hvert vers. Klanen har for lengst adoptert hymnen.

Ikke fornøyd

Nå har låtens far og vokalist i bandet Bjølsen Valsemølle, Trond Ingebretsen, vært i studio og spilt inn en ny versjon av «Vålerenga kjerke».

- Hvorfor?

— Bjølsen Valsemølle trengte det. Vi har hatt den 25 år gamle versjonen hengende over oss, og egentlig aldri vært helt fornøyde, sier Trond Ingebretsen.

Han lover VIF-fansen en ny låt med mer trøkk. Den største forskjellen er fraværet av tangotrommene.

— Nå er det rett frem rockekomp, en straightere versjon, forteller Ingebretsen, som i hele sitt liv har vært aktiv innenfor Vålerenga-idretten.

Kopien mest kjent

Det er ikke hans versjon som gjennom 14 år er blitt spilt på Ullevaal, men en coverlåt av Ragnar og Øsekara. Det får Åge Aleksandersen delvis skylden for. Trønderrockens gudfar var nemlig produsent på Bjølsen Valsemølles første plate «5 på midnatt» og bestemte at «Vålerenga kjerke» skulle ha et marsj-preg.

— Åge Aleksandersen hadde mange gode ideer, men akkurat ideen med tangomarsjtrommebeaten ble litt feil, selv om det var moro der og da.

Ingebretsen har også alltid irritert seg over en tekstfeil i Ragnar og Øsekaras versjon av hans sang.

- Den er veldig ålreit den andre, om teksten hadde vært riktig. Det er kommet inn et ord som han ikke skulle brukt, sier Ingebretsen og peker på at «strødde» ble til «strømmet» i andre linje av første vers.

Brannen

Nå håper han VIF-tilhengerne i stedet velger å bruke Bjølsen Valsemølles nyinnspilling.

— Jeg hadde emailkontakt med en kar i styret til Klanen som sa at de hadde vurdert å lage en ny versjon av «Kjerka». De var litt usikre på hvordan det skulle gjøres, og var veldig interesserte i å høre på vår nye.

Låtskriveren er spent på tilbakemeldingen, og spesielt stolt av at nettopp hans sang i forrige måned ble stemt frem til eliteseriens beste av leserne til syv av de største nettavisene i Norge. At «Vålerenga kjerke» ikke handler om fotball, gjør den til en unik supportersang.

— Den er om en dramatisk begivenhet som skjer i en bydel i Oslo. Det er en sang om folka som bor der, en hyllest til dem. Den har med by- og bydelsidentitet å gjøre.

Historien bak

Han tar oss med tilbake til 1979. — Det er en spesiell historie. Blikkenslageren er på taket av kjerka for å reparere takrenna. Det er mye vissent løv der. Når han holder på med sveiseapparatet sitt, går det veldig fort. Kjerka brenner opp.

Ingebretsen var utenbys den septemberdagen da «flammene danset i kvelden» over Vålerenga.

— Faren min, en gammel Vålerenga-gutt og tidligere aktiv skiløper og fotballspiller, bodde på Ekeberg og dro ned med en gang han hørte om brannen på radioen. Han ga meg en detaljert beskrivelse av hva som skjedde.

Lillebjørn Nilsen bidrar

Han snakker om Trygve «Kremen» Ingebretsen, som i 11 år spilte fotball for A-laget og samtidig gjorde seg bemerket i ski og orientering.

— Sangen er også en hyllest til faren min. Han er derfra og hadde et sterkt forhold til kjerka og bydelen.

I juni slipper Bjølsen Valsemølle en dobbelt-CD med 13 nye og 11 gamle låter, åtte år etter forrige album. Når man børster støv av gamle slagere, hjelper det å ha gode musikkvenner med på laget.

Lillebjørn Nilsen låner bort stemme til nyinnspillingen av «Vaterlands Bru». Også D.D.E.s Bjarne Brøndbo bidrar med vokal til en annen av låtene.

Les også

  Eliteserien

  SVUTMP
  1Molde18113445222336
  2Bodø/Glimt18105337181935
  3Kristiansund1911262722535
  4Lillestrøm1910453124734
  5Rosenborg1894537241331
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

  Les mer om

  1. Eliteserien