Fotball

Cole reddet Chelsea

<p>Veteranen fikset ligaledelse og tre poeng lørdag ettermiddag.</p>

Chelsea's Ashley Cole, left, celebrates his goal against Stoke City with teammate Oscar during their English Premier League soccer match at Stamford Bridge, London, Saturday, Sept. 22, 2012. (AP Photo/Sang Tan)
  • Andreas Meier Eide

CHELSEA — STOKE: 1-0

Tony Pulis sine gutter spilte som forventet da de gjestet Chelsea og Stamford Bridge lørdag ettermiddag. De rødstripede nektet motstanderen å komme ordentlig i gjennom i duellene, tvang dem til å gjøre feil og destruerte generelt finspill med beinhard jobbing, tæl og kynisme.

Stoke ville ikke være med på leken, og gjorde det trangt og vanskelig for fintspillende Chelsea - som til tross for smekker angrepsfotball altfor sjelden klarte å omsette spillet sitt til scoringer.

Heldigvis for blåtrøyene løsnet det fem minutter før slutt.

Veteranen Ashley Cole reddet hjemmelaget - til manager Roberto di Matteos store lettelse. Nå leder laget hans ligaen etter fem serierunder.

Frustrerende førsteomgang

Førsteomgangen var frustrerende for hjemmelaget. For selv om Chelsea hadde ballen mest, var det som forventet vanskelig å bryte ned et godt organisert Stoke-mannskap.

Laget fikk også omgangens første og største sjanse. Stoke var gjennom hele omgangen farligst når de fikk slå innlegg, og Jonathan Walters traff tverrleggeren med en heading vel 19 minutter inn i kampen. Chelseas kostbare angrepsrekke var likevel langt fra enkel å håndtere for bortelagets forsvarsarmé, og teknisk briljante Oscar kombinerte fint med kollegene Mata og Hazard ved flere anledninger.

Men altfor ofte stoppet det også der.

Chelsea hadde ballen mest, men det lugget for hjemmelaget inntil det var spilt 26 minutter.

En nydelig Mata/Oscar-kombinasjon havnet til slutt hos Fernando Torres - som burde ha sendt hjemmelaget i føringen. Uten ordentlige treff på ballen blir det imidlertid dårlig med scoringer for 50 millioner punds-signeringen.

Sjansemissen legitimerte fullt ut Chelseas behov for en regelmessig målscorer.

Stoke på sin side fortsatte med giftige innlegg fra høyre, og yppet seg da Geoff Cameron banket ballen inn i Chelseas 16-meter i det 38. minutt. Ballen traff Michael Kightley, men Chech reddet og en våken Gary Cahill fikk måkt ballen vekk fra ytterligere trøbbel.

Chelsea fikk ellers en rekke avslutninger mot Begovic i Stoke-buret, i tillegg til nok av dødballer å gjøre det på - men trass i det spillemessige overtaket, og en opplagt Branislav Ivanovic, sto det likevel 0-0 etter de første 45 minuttene i London.

Lettelse og jubel

Andreomgangen var ikke helt ulik de første 45 - bortsett fra et friskere hjemmelag. Oscar var farlig frempå ved flere anledninger, og ble snytt for et frispark i farlig posisjon snaue fem minutter etter hvilen. Minutter senere ble han tildelt gult kort for filming, da han la seg ned innenfor bortelagets 16-meter.

Men det ble tyngre og tyngre for hjemmelaget.

Stoke fortsatte som i førsteomgang, og klarte med innsats og vilje å frustere blåtrøyene. Oscar og Mata var likevel en håndfull for gjestene, og den førstnevnte brasilianerens skudd sniddet stolpen i det 69. minutt. Den 21 år gamle eleganten var tidvis glitende for vertene fra en av Londons bedre bydeler.

Sensasjonen var nær, men fem minutter før slutt eksploderte det et lettelsens sukk - for ikke å si jubel - på Stamford Bridge.

Hjemmelaget rullet opp. Ivanovic, opplagt som han var gjennom hele kampen, slo inn til Mata. Spanjolen flikket frekt videre med hælen til veteran Ashley Cole, som finfint vippet ballen over Begovic.

- De gjorde det vanskelig for oss og forsvarte seg dypt. Det var vanskelig å bryte dem ned, sa matchvinneren til TV2 etter kampen.

Han og lagkameratene ruger nå på ligaledelsen med 13 poeng etter fem kamper.

— Forhåpentligvis kan vi bli der, men vi har en lang vei å gå, sa Cole.

Det skjedde ikke altfor mye på Stamford Bridge lørdag ettermiddag, men hjemmelaget trakk til slutt altså det lengste strået.

Det tok imidlertid 85 minutter.

Les mer om

  1. Engelsk fotball