U21-guttas spill fikk TV 2-ekspert til å sende Høgmo-stikk

Norges talenter gikk offensivt ut og tok en viktig seier.

Mohamed Elyounoussi, som fikk starte på topp, utfordrer her en sveitsisk forsvarer. I bakgrunnen er Martin Ødegaard.
  • Nicholas Bergh

NORGE-SVEITS 2-1

Det var Norges EM-skjebne som stod på spill på Marienlyst fredag kveld. Og med 2-1-seier over Sveits lever play-off-håpet før den avgjørende kampen mot Kasakhstan.

Det norske laget styrte store deler av kampen, og imponerte tidvis med fine kombinasjoner i angrep, med Mats Møller Dæhli, Martin Ødegaard og Ghayas Zahid i spissen.

Det var sistnevnte som scoret ledermålet, før Sveits utlignet mot spillets gang. Den store helten ble den tidligere Molde-spilleren Mohammed Elyounoussi, som fikk starte alene på topp. Han scoret nemlig vinnermålet ti minutter før slutt.

— Vi spilte god fotball i dag, synes jeg. Det var mange som stod på, mange som ga alt, sier matchvinner Elyounoussi til Eurosport Norge.

— Det var en nervepirrende slutt. Det var en kamp vi hadde kontroll på ganske lenge, synes jeg, sier U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud.

Smerud skrøt også av Martin Ødegaards prestasjon etter kampen. Real Madrid-talentet var en publikumsfavoritt på sin gamle hjemmebane Marienlyst i Drammen.

— Det er alltid deilig å komme hjem og spille her. Vi gjør en god kamp. Jeg synes vi leverer i dag, sier Ødegaard.

FIKK DU MED DEG DETTE? «Jeg har spillere som skal sprenge grenser» - her er 19 av Høgmos mest minneverdige sitater.

- Den er grei!

I store deler av første omgang slet imidlertid nordmennene å skape store sjanser, til tross for at de tok et grep om midtbanen.

Like før pause åpnet det seg opp, og Norge angrep med stor fart. Mohamed Elyounoussi ble spilt fri, men Basel-spilleren ble felt inne i feltet. Så dukket Ghayas Zahid opp, og ekspederte inn den viktige 1-0-scoringen.

Norges spill fikk TV 2-ekspert Jesper Mathisen til å sende et stikk til Per-Mathias Høgmo og landslagsledelsen.

— Har ikke bruk for denne gjengen her på A-landslaget vi... Den er grei!, skrev Mathisen på sin Twitter-konto

Her jubler Vålerengas Ghayaz Zahid over 1-0-scoringen.

Tidligere Brann-spiller Thorstein Helstad trakk også en linje mellom Leif Gunnar Smeruds U21-landslag og A-landslaget.— Se på U21-gutta, Høgmo. De får lov til å slippe seg løs offensivt. Gjør det samme i morgen, skrev Thorstein Helstad på sin Twitter-konto, og siktet dermed til VM-kvalifiseringskampen mot Aserbajdsjan lørdag kveld.

Publikum applauderte Ødegaard-forsøk

Det var kanskje i minuttene etter pause at det norske pasningsspillet fløt aller best. I ett iøynefallende angrep fant Zahid Ødegaard, før Real Madrid-spilleren spilte fri Elyounoussi med en følsom stikker. Elyounoussi mislyktes imidlertid alene med keeper.

Drammen-publikummet reagerte også med applaus da Martin Ødegaard plutselig brente til med et langskudd, som Sveits-keeper Yvon Mvogo så vidt klarte å tippe over tverrliggeren.

Da Norge hadde dominert fullstendig etter pausen, kom plutselig en kalddusj. Det norske forsvaret slet med å klarere skikkelig, og Edimilson Fernandes stormet inn i feltet og utlignet.

FIKK DU MED DEG DAGENS NYHET? U21-sjef Smerud forlenget kontrakten.

Det virket som at den scoringen forstyrret Norges rytme, og Sveits kom mer med i kampen de neste minuttene. Men så, med 10 minutter igjen å spille, viste Norge seg fra en frisk side igjen.

Anders Trondsen fant en åpning på venstrekanten, og serverte Mohammed Elyounoussi, som scoret fra kort hold.

— Fantastisk godt slått innlegg, roste Eurosport-ekspert Kent Bergersen.

Den scoringen kan også vise seg å være fantastisk viktig for det norske U21-laget. Andreplassen i gruppen bak England er nå sikret, og med seier borte mot Kasakhstan i siste runde er mulighetene for play-off-plass god.

De fire beste toerne, fordelt på de ni kvalifiseringsgruppene, får spille play-off.

Det er 12 lag som får spille U21-EM i Polen neste år. Sist gang Norge spilte mesterskapet var i 2013, i Israel.

Disse 11 startet for Norge:

Sondre Løvseth Rossbach - Kristoffer Haraldseid, Ulrik Yttergård Jenssen, Jonas Grønner, Birger Solberg Meling - Anders Trondsen, Iver Fossum, Ghayas Zahid, Mats Møller Dæhli - Martin Ødegaard,Mohamed Elyounoussi

Aftenpodden Sport: Totalslakter nytt FIFA-forslag som kan hjelpe Norge: