Fotball

Er redningen nær?

<p>De sier at det er krise på Åråsen. Er det derfor det flyr et redningshelikopter over banen?</p>

Lillestrøm AarosenVi forsøker å beskrive stemningen på Åråsen etter to poeng på fire kamper. Laget trener klokken 10.FOTO: OLAV OLSEN
  • Robert Veiåker Johansen
Lillestrøm AarosenVi forsøker å beskrive stemningen på Åråsen etter to poeng på fire kamper. Laget trener klokken 10.FOTO: OLAV OLSEN
Lillestrøm AarosenVi forsøker å beskrive stemningen på Åråsen etter to poeng på fire kamper. Laget trener klokken 10.FOTO: OLAV OLSEN
Lillestrøm AarosenVi forsøker å beskrive stemningen på Åråsen etter to poeng på fire kamper. Laget trener klokken 10.FOTO: OLAV OLSEN
Lillestrøm AarosenVi forsøker å beskrive stemningen på Åråsen etter to poeng på fire kamper. Laget trener klokken 10.FOTO: OLAV OLSEN

På baksiden av Åråsen stadion står Tom Nordlies Audi parkert utenfor hoveddøren. "Reservert Tom Nordlie", står det en lapp på veggen. Lappen er festet så dårlig at det vil være en smal sak å erstatte Nordlies navn. Mens sjefen er i noe så ufarlig som et personalmøte, sitter spillerne i 2. etasje og ser video. De ligger sist på tabellen. Det er med andre ord neppe en lystig film.

På den andre siden, utenfor tippekiosken (der du blir tilbudt 3,55 ganger innsatsen tilbake hvis du setter penger på at eliteseriens bunnlag slår forrige sesongs seriemester i Bergen i dag) står to menn og prater.

Den ene: — Ja, enig.

Den andre: - Men jeg setter likevel et stort spørsmålstegn ved hvordan en trener. . .

Resten av setningen svelges hel av en bil som spinner forbi. Åråsen er ikke bare et fotballstadion. Bilsalg er like viktig som ballsalg her, men nå er det ball det gjelder, og vi setter oss for å vente i etasjen under spillernes videomøte.

— Er du i systemet? spør en mann som kommer inn i gangen.

— På en måte. I Aftenposten-systemet. Og du?

— Jeg driver med massasjestoler.

— Det trenger de vel her?

— Ja, de har lånt den aller råeste. Kom nettopp på markedet. Masserer helt opp hit over skuldrene, her vi har så mange plager fordi det er så mye vi skal rekke. Dersom du har fem minutter til overs, kan du få prøve den.

Bryt ned, bygg opp

Om Lillestrøm hadde hatt 12 poeng, ville det ha vært fantastisk. Ni poeng ville ha vært meget bra. Seks poeng: greit. Men laget har bare to, ligger sist før dagens bortemøte med et nesten like dårlig Brann, og, hold deg fast, TV 2s Ivar Hoff har allerede vært ute og sagt at Tom Nordlie bør få sparken. Googler du ordene "Ivar Hoff og sparken", får du over 2000 treff. Han har altså sagt sånt før.

Litt senere på dagen skal treneren bli konfrontert med Hoffs ord, og svare blidt:

"Ivar Hoff som Lillestrøm-trener: Null titler. Tom Nordlie som Lillestrøm-trener: Ett år, en tittel".

Bortsett fra det, ligner ikke Nordlie på seg selv denne dagen. Han ligner i hvert fall ikke på bildet som er skapt av ham etter snart 15 sesonger i toppfotballen. Ikke roper han. Ikke sparker han vannbøtter. Ikke er han sinna. Ikke bruker han fyord og kaller spillerne ting. Han gir dem små "high fives", skryter av dem, smiler, og holder rundt dem. Pratingen, og ikke minst brølingen, overlater han til assistentene sine, Svein Cato Bakkemo og Frode Grodås.

Begge oppfører seg som om det er en helt ny type lykkepille på markedet.

Tesen, får vi etter hvert vite, er at selv den mest ubetydelige vellykkede kortpasning skal roses. Køen av dem som vil fortelle Lillestrøm-spillerne hvor dårlige de er, er lang nok fra før.

— Føles det bra? spør Grodås keeperne sine, Otto Fredrikson og Lars Ivar Moldskred.

(Stille).

— Føles. Det. Bra?

— U-hu.

— Da må dere svare! Sola skinner! Dere er på gress! Det er bra!

Skader, alltid skader

Gresset er treningsfeltet ved Åråsen stadion. I avisene står det at det er krise her. Men ingen investorer henger på gjerdene, ingen supportere står på barrikadene, og journalistene får du plass til inni en elbil, om du ser bort fra de tre fra Sørumsand videregående skoles medielinje. Tom Nordlie plages riktig nok av støy, men skal vi tro ham, er det en annen type støy: Kjeller flyplass er nær, og en ny tribunerekke under oppføring et innkast unna. Nordlie sier at han ennå har til gode å lede en økt uten maskiner i bakgrunnen, og at det har tatt lengre tid å bygge den ene tribunen enn hele Ullevaal stadion.

- Det er greit at dere griller i lunsjen, gutter, men dere trenger ikke å gjøre det oppå banen, melder han til arbeiderne, og nikker mot restene av en engangsgrill.

Like ved trener restene av det som kunne ha vært et halvt godt LSK-lag. Espen Søgård. Bjørn Helge Riise. Marius Johnsen. Markus Kiesenebner. Tom Nordlie har lyst til å si høyt at dersom Stabæk hadde manglet Nannskog, Pall Gunnarsson, Tchoyi og Alanzinho, så hadde avisenes kommentatorer i hvert fall vurdert å nevne det før de krevde Jan Jönssons avgang, men han sier det ikke høyt likevel.

Tester puls og blod

På feltet er det hett, hardt og heftig, og fysikktrener Erlend Slokvik går med jevne mellomrom bort til en bærbar PC for å sjekke spillernes puls. Er den unaturlig høy, stikker han i dem for å få blod til en lactattest. Den tidligere orienterings- og skiskyttertreneren er beskyldt for å ha trent Lillestrøm i senk. Hverken computeren eller hovedpersonen er enig.

- Det går an å være ute av form uten å ha trent for hardt, slår han fast .

— Det er folk som mener at vi har trent for hardt som jeg aldri har sett på feltet vårt. I forrige uke trente vi bare seks og en halv time. I hele fjor hadde vi økter på mellom syv og ni kvarter, i år har de vært på mellom seks og åtte kvarter. Jeg tåler at folk er faglig uenige med meg, men jeg er lei av å diskutere myter, sier Tom Nordlie før han lar seg intervjue av Sørumsand videregående.

Over ham sirkler et redningshelikopter.

I KVELD:

Lyn-Fredrikstad (18)

HamKam-Stabæk (18)

Molde-Strømsgodset (18)

Bodø/Glimt-Aalesund (18)

Brann-Lillestrøm (20)

I MORGEN:

Viking-Vålerenga (19)

LSKS FIRE FØRSTE:

Tromsø (h): 1-1

Stabæk (b): 2-4

Vålerenga (h): 0-3

Molde (h): 1-1

Lillestrøm nevnt først. Klubben står med to poeng og er sist. Gultrøyene har spilt på øverste nivå sammenhengende siden 1975. Bare i 2000 hadde de en like dårlig start. Da endte de på 6. plass.

Les også

  1. Riseth skadet, Mouelhi inn

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt27177354233158
2Molde27165664362853
3Viking2714675244848
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg27127853391443
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien