- I Italia hadde du blitt drept

Sjekk hva Per-Mathias Høgmo svarte da italiensk journalist konfronterte han med den svake statistikken som Norge-sjef.

svp://20156?view=ap

ULLEVAAL (aftenposten.no): Norge hadde mandag sin siste pressekonferanse før møtet med Italia. Den offisielle UEFA-regisserte presseseansen var godt besøkt, både av norske og italienske journalister.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo stilte sammen med Mats Møller Dæhli. Og alvoret har nok også sunket inn over Norges landslagssjef. Borte er snakket om dikt og sprettballer, det handler om nuet, utvikling og ferdighetsnivå.

— Hvor står dere nå sammenlignet med da du tok over for et år siden?

— Vi har fått testet flere spillere, vi er i ferd med å gjennomføre et generasjonsskifte, vi har begynt å få satt en del spillere som vi kan bygge dette laget videre på, svarte Høgmo på Aftenpostens spørsmål.

Les også:

Les også

Her er laget ditt, Høgmo

Dårlig statistikk

Høgmo har 11 kamper som Norge-sjef før møtet med Italia tirsdag. Fasiten er det imidlertid ingen som lar seg begeistre av: én seier, fire uavgjort og seks tap.

— I Italia hadde du blitt drept med den statistikken, innledet en italiensk journalist sitt spørsmål til Høgmo.

  • VIDEO: SE EPISODEN ØVERST I SAKEN.

Latteren i salen ble erstattet med Høgmos svar:

— Hvis jeg ikke husker feil kom Italia til VM med én seier på de ni siste kampene før VM, og han (tidl. Italiensk landslagssjef Cesare Prandelli, red.anm.) ble ikke drept. Eller? Jeg tror det norske folk og fotballforbundet ser at vi bygger et nytt lag. Med mange nye og spennende spillere, som har gode ferdigheter, og som er på vei opp. De utvikler seg både i utlandet, men også gjennom spill i Norge. Det er vi glade for. I oppkjøringen har vi spilt mot god motstand slik at vi kan få svar på hvor nivået vårt ligger. Og forhåpentligvis skal det ta oss til et mesterskap, svarte Høgmo.

Hvis jeg ikke husker feil kom Italia til VM med én seier på de ni siste kampene før VM.

Men Norge sliter med å score mål. Under ett mål i snitt pr. kamp under hans ledelse, forteller statistikken. Og motstanderne i kvaliken heter blant annet Italia og Kroatia. Topp europeisk motstand. Derfor kan det bli tøft å ta seg til EM i Frankrike i 2016 selv om 24 lag får billett.

Fullsatt Ullevaal inspirerer

— Dette er mulighetenes arena. Vi har stor tro på progresjon gjennom hele kvaliken. Samtidig ønsker vi å maksimere prestasjonen vår nå. Vi bygger også for neste kamp, og for resten av kvaliken. Vi har ti spennende kamper foran oss, sier Høgmo.

- Hva vil en seier mot Italia kunne gjøre med dette laget?

— Jo før vi vinner en kvalikkamp, jo tidligere vil det generere enda mer selvtillit. Vi har fått mange gode bekreftelser underveis, men resultater er også gode bekreftelser. En seier i morgen vil gi oss god fart videre, det er det ingen tvil om, sier Høgmo.

- Er dere sikre på å kunne levere resultater allerede nå?

— Vi har forberedt oss best mulig. Det blir et spennende lag som går ut på banen, som har lyst til å vise seg frem. Vi er voldsomt inspirert av at vi fyller Ullevaal. Det er et sterkt signal om at folk gleder seg til å se de norske spillerne, sier Høgmo.

Og Ullevaal blir så å si smekkfull. Mandag formiddag var det under 1000 billetter igjen til EM-kvalikkampen mot verdensmesterne fra 2006.

svp://20156?view=ap