Overrasket over Godsets «villmann» : - Trodde han skulle være villere

TABELLTIPS ELITESERIEN: 2. PLASS: Marcus Pedersen er blitt eldre og klokere. Målmaskinen fra 1. divisjon i fjor, Pontus Engblom, er overrasket over Godsets "villmann".

Strømsgodsets nye spissduo. Marcus Pedersen (t.v.) og Pontus Engblom kan bli vanskelige å håndtere for motstanderne denne sesongen.
  • Kjetil Flygind

DRAMMEN: Strømsgodset kan fort bli en av vinnerne denne sesongen. Mye avhenger av Marcus Pedersen. Men han er ikke alene. I Drammen er det mye offensiv slagkraft.

– Jeg håper vi skal klare å innfri tipset deres, virkelig. Det har sett bra ut i oppkjøringen, sier Marcus Pedersen (26) til Aftenposten.

Han kan få det gøy på topp for Godset i år - enten det blir sammen med Pontus Engblom (25), ny av året, eller Marco Tagbajumi (28). Eller hvordan det blir seende ut til slutt. En haug av spillere er forsvunnet ut, en del nye har kommet til, men Godset står ikke svekket tilbake. Trener Skullerud har fått en hel sesongoppladning til å forme både spillere, spillestil og kultur. Det blir endringer på Marienlyst.

– Vi har noe bra på gang. Vi skal være klare til å ta «fighten», sier svenske Engblom.

Les også

Fastlåst konflikt ryster NFF: Mener dommersjefen bør trekke seg

Vi samler de to angriperne på Godsets hjemmebane Marienlyst. Marcus Pedersen melder at han er blitt eldre og klokere. Engblom ler. Spissen fra Sundsvall er faktisk litt overrasket over Hamar-mannen.

– Jeg trodde han skulle være villere enn han er. Men det er vel det at han skal bli pappa som gjør det, sier Engblom og flirer, og ser på spissmakkeren som snart skal bli pappa.

– Jeg møtte ham en gang da han spilte i Brann. Han var mer «galen» da.

Pontus Engblom (t.v.) og Marcus Pedersen har funnet tonen. Spissparet mener de er ganske like som spillere.

Fredsmegler for kompisen

Mens en skadefri Marcus Pedersen på sitt beste er en klassespiss på dette nivået (11 mål på halvannen sesong i Godset-drakten), håper Engblom å få gjennombruddet i vår øverste divisjon. De to sesongene i Haugesund ble aldri noen suksess.

Den tidligere AIK-spilleren måtte til Sandnes Ulf i 1. divisjon for å få tilbake selvtilliten. Der åpnet slusene seg, og på to sesonger ble det 45 scoringer på 61 kamper. 28 av dem kom i fjor, da han ble kåret til Årets spiller på nivå to i Norge.

Les også

Solskjær om gapet opp til RBK: – Det er katastrofetall

Nå er tiden inne for å blomstre også i eliteserien.

– Jeg tar med meg at jeg har scoret en del mål de to siste årene. Selv om det var i 1. divisjon, så er selvtilliten der. Når man skaper sjanser, så kommer også målene. Alt handler om relasjoner. Både Marcus og jeg jobber hardt, vi er ikke så ulike. Det trenger ikke å være noen ulempe. Jeg har litt villskap i meg jeg også, men jeg får være den som roer ned Marcus når det trengs, sier Engblom.

– Men konkurransen i laget er stor, så jeg starter med å si at jeg håper jeg får spille.

Marcus Pedersen flirer når spissmakkeren nevner hedmarkingens temperament.

Om Pedersen er roligere? Snillere? Ikke så tøff å møte på banen?

– Nei! Men jeg er litt eldre nå, jeg bruker kanskje hodet litt mer og på rett måte enn jeg gjorde før. Jeg skal være en villmann, det er sånn jeg er. Men jeg må kanskje begrense det litt, sier han.

Ronny Deila ledet Godset til seriegull i 2013. Så fulgte en 4. plass, 2. plass og 7. plass i fjor. Et hav bak Rosenborg. I år tror Aftenposten at avstanden blir mindre.

Fordi om troppen er noe mindre enn senere år, er kvaliteten god. Det er solid bakover på banen, men det offensive skytset er både tungt og skarpladd.

– Vi har mistet mye, men fått inn mange gode spillere. Det har sett solid ut defensivt, vi har sluppet inn lite mål i vinter (8 på 10 kamper, red.anm.), og score mål vet vi at vi kan, sier Pedersen.

Marcus Pedersen i aksjon mot Sandefjord i Godsets siste treningskamp lørdag.

Mye å velge i

Han mener Godset har sluppet inn for mange mål til kunne være en stabil toppklubb de siste årene. Det er bedring å spore.

– Vi er strengere med hverandre, samtidig som vi har funnet ut hvordan vi skal jobbe defensivt som et lag. Det starter med oss på topp.

– Offensivt ser dere veldig sterke ut?

– Ja, det gjør vi. Nå skal vi bare få det til å sitte. Det er jeg ikke bekymret for. Med tanke på at vi har mistet såpass mange som vi har, så synes jeg det er lenge siden Strømsgodset har hatt et så godt lag, sier Godsets nummer ti.

Fremover på banen kan Tor Ole Skullerud velge mellom Bassel Jradi, Kristoffer Tokstad, Eirik Ulland Andersen, Tokmac Chol Nguen, Marco Tagbajumi, Tommy Høiland, i tillegg til Pedersen og Engblom. Bak der finnes rutine i Henning Hauger, mens både Lars-Christopher Vilsvik og Jonathan Parr er godt kjent med fartsretningene på kantene på Marienlyst.

Marcus Pedersen har småhanglet litt i oppkjøringen. En sene under foten har gjort at ikke alt har gått knirkefritt.

– Å holde seg skadefri er et nøkkelord for meg. Jeg har fått trent selv om jeg ikke har vært med på alle fellestreninger. Vi har kontroll på det, men det har liksom ikke helt sluppet taket, forklarer Pedersen.

Les også

RBK-sjefen: – Han kommer til å score fryktelig mange mål

Pontus Engblom har spilt i eliteserien for Haugesund. Her fra en kamp i 2014.

– Dette kan bli bra

Tor Ole Skullerud vet meget godt at sesongen for Godset avhenger av nettopp Marcus Pedersen. De to kjenner hverandre godt. «Toro» er fan av Pedersen.

– Det er artig å høre at han sier han er blitt eldre og klokere, innleder Skullerud og humrer litt.

– Jeg har alltid vært glad i Marcus. Han er en god gubbe. Han har hatt sine ting som vi skal få litt orden på. Klarer vi det, og så i tillegg det å skulle bli far, det blir et nytt liv for Marcus. Han er en kriger, men det viktigste blirå holde ham frisk og skadefri. Det har vært den største utfordringen med ham de siste årene.

– Hva så med Pontus Engblom?

– Han har til gode å slå ut i full blomst i eliteserien. Men han har vist at han kan score mål. Han er en flott gutt som jobber hardt hver eneste dag. Vi har bra dekning der fremme, sier Skullerud.

Som beskriver seg selv som en som ikke er kjent for å være noen stor optimist. Derfor sperrer han opp øynene når han får høre Aftenpostens tabelltips.

– Det var voldsomt.

Strømsgodset-trener Tor Ole Skullerud er usikker på hvor gode Godset blir i år.

– Skulle du ønske vi tippet dere lenger ned?

– Jeg bryr meg ikke så mye om det. Vi håper å gjøre en bra sesong. Og vi har en god ellever, bra med folk i mange posisjoner og folk som dekker opp bak der. Dette kan bli bra, det. Men 2. plass er offensivt. Jeg er usikker på hvor gode vi blir og hvor fort vi blir det, sier Skullerud.

Han påpeker at mye er nytt. Og annerledes.

– Vi har en kultur her som er i ferd med å sette seg, det er jeg fornøyd med. Vi starter der. Vi ser sterke ut fremover. Men vi må holde oss friske, i form og skadefrie. Mange i Drammen snakker om at konkurransen om plassene her er så hard. Ja, det er konkurranse. Men vi har en mindre tropp enn på noen år, sier Skullerud.

– I fjor var vi 25 poeng bak Rosenborg. Ble nummer syv. Det er realiteten. Målet vårt er å ta dem igjen, men vi må ta noen steg, sier Godset-treneren.

Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til seriestarten:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1HamKam00000000
1Lillestrøm00000000
  • Champions League-kvalifisering