Fotball

Hemmelig brev kan ha avslørt FIFA-løgn

Dette dokument tyder på at generalsekretæren visste om mistenkelig utbetaling.

Dette brevet tyder på at generalsekretær i FIFA Jerome Valcke (til venstre) visste om en pengeoverføring FBI kobler til korrupsjon. Valcke er en av FIFA-president Sepp Blatters (til høyre) nærmeste støttespillere.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Et sentralt element i FBIs etterforskning av FIFA er en utbetaling på ti millioner fra Sør-Afrikas fotballforbund — via FIFA - til Nord- og Mellom-Amerika-forbundet CONCACAF.

Utbetalingen har to vidt forskjellige forklaringer. FBI og flere nyhetsmedier mener det var en bestikkelse for å kjøpe stemmer i avstemningen om VM-vertskapet i 2010. FIFA mener utbetalingen var for å støtte et velferdsprosjekt i Karibien.

Tidligere har nyhetsbyrået Reuters skrevet at FIFAs generalsekretær Jerome Valcke sto bak overføringen som til slutt skal ha havnet i hendene til daværende CONCACAF-leder Jack Warner, som nå er mistenkt for korrupsjon av FBI.

Derfor gikk FIFA ut med en pressemeldingen tirsdag morgen, der organisasjonen ikke bare hevdet at pengeoverføringen ikke handlet om bestikkelser, men også at generalsekretær Valcke ikke var involvert i «initiativet, godkjennelsen eller iverksettelsen» av prosjektet i Karibien.

Nå kommer imidlertid Martyn Ziegler, sportsjournalist i Associated Press, med noe han selv beskriver som en «bombe».

På sin Twitter-konto har nemlig Ziegler lagt ut et dokument som tydelig indikerer at Valcke var innblandet.

Se dokumentet nederst i saken.

Les også

Stor skepsis til Europas trusler mot FIFA

Bestikkelse eller veldedighet?

Dokumentet er et brev sendt fra det sørafrikanske fotballforbundet, der det uttrykkes et ønske om at ti millioner dollar (rundt 80 millioner kroner etter dagens kurs) skal overføres til CONCACAF. Brevet er adressert til nettopp Valcke.

Dokumentet er datert 4. mars 2008. Det sørafrikanske forbundet ba FIFA om at ti millioner dollar skulle trekkes fra organisasjonskomiteens budsjett, og overføres til CONCACAF. Det spekuleres altså rundt om dette beløpet slettes ikke dreide seg om et velferdsprosjekt, men snarere var en bestikkelse for å sikre at Sør-Afrika skulle få VM i 2010. FIFA kaller velferdsprosjektet for «Diaspora Legacy Programme». Ifølge FIFA var hensikten med prosjektet «å støtte den afrikanske diasporaen i Karibien». «Den afrikanske diasporaen» henviser til mennesker av afrikansk opphav.

Flere journalister på Twitter påpeker imidlertid at hverken FIFA, Sør-Afrikas fotballforbund eller CONCACAF promoterte prosjektet i offentligheten.

— Kjør et google-søk på det FIFA kaller «Diaspora Legacy Programme» og du vil ikke finne ett eneste treff, bortsett fra denne betalingen til Warner, skriver The Guardian-journalist Marina Hyde på Twitter.

— Sørafrikanske meider spør hvorfor det tilsynelatende aldri ble sagt noe om et sørafrikansk diaspora-fotballfond for Karibien, skriver Tom Peck, journalist i The Independent, på Twitter.

Les også

Her gjør FIFA-toppen tabben som går verden rundt

— Har aldri bestukket noen

Korrupsjonsanklagene har haglet mot tidligere CONCACAF-president Warner i lang tid, men han har hele veien proklamert sin uskyld, også etter at han ble arrestert av FIFA onsdag i sammenheng med korrupsjonsskandalen.

Sør-Afrikas fotballpresident Danny Jordaan har forøvrig godt ut og sagt at summen ikke var en bestikkelse, selv om han bekrefter at penger ble overført til CONCACAF.

Sør-Afrikas fotballpresident Danny Jordaan (til høyre) benekter at Sør-Afrika kjøpte stemmer for å få VM. Her feirer han sammen med Nelson Mandela etter at Sør-Afrika vant avstemningen.

— Jeg har ikke betalt en bestikkelse eller mottatt en bestikkelse i hele mitt liv, sa Jordaan til den sørafrikanske avisen Sunday Independent.Han synes også anklagene er merkelige, all den tid brevet er datert 4. mars 2008, fire år etter at Sør-Afrika ble tildelt fotball-VM.

— Hvordan kan vi ha betalt en bestikkelse fire år etter at vi fikk VM, spør Jordaan retorisk.

Sepp Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president på fredag, men det er altså lite som tyder på at stormen kommer til å avta.

FBI har lovet flere arrestasjoner og aksjoner mot FIFA-topper.

Les også

  1. Engelsk avis: Blatter kalt inn til politiavhør

  2. Engelsk avis: Blatter kalt inn til politiavhør

  3. Tidligere visepresident: - Ingen har brakt så mye skam over FIFA som Blatter

Les mer om

  1. Internasjonal fotball