Fotball

- Det hadde vært gøy å få oppleve Champions League med Vålerenga

Daniel Braaten er noe for seg selv. Både på banen, og utenfor. Fortsatt er fotball gøy, og 33-åringen er sulten på mer moro.

GLAD GUTT: Daniel Braaten kunne godt tenkt seg å spille Champions League med Vålerenga. Her fra bortekampen mot Sandefjord.
 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind

VALLE (Aftenposten): Luskende, litt bak resten av haugen med spillere som er ferdig med dagens trening, kommer han. Daniel Braaten. Lett slentrende i stilen. Tynnere i luggen enn da han herjet som verst. Men akkurat like Daniel Braaten som før.

— Jeg begynner vel å bli litt tregere, men bortsett fra det er fotballivet fint. Det er ganske likt som det alltid har vært, selv om jeg er blitt 33 år, sier VIF-spilleren og smiler.

Aftenposten får en avtale med Oslo-gutten etter trening tidligere denne uken. Vi ender opp øverst i trappen ved garderoben i Vallhall. Braaten står kult henslengt i slippers og med strømpene rullet ned. Det er ikke noe jåleri. Ikke i det han sier heller. Heller det avdempede enn det brautende og lyriske.

Okei spiller med en okei CV

Derfor kan det også være en utfordring å intervjue ham. Men vennlig er han. Og det kommer man langt med. Daniel Braaten har kommet veldig langt.

— Jeg har vært heldig som har fått oppleve så mye som jeg har. Jeg har vært med på mye moro. Og så har jeg vel vært okei som spiller også, da. Men man skal være litt heldig for å få med seg såpass mye, sier han.

I FRANKRIKE: Daniel Braaten i kamp for Toulouse.

Fra Skeid-dagene for 15 år siden til i dag, er han blitt seriemester med Rosenborg (2004 og 2006), spilt Champions League med trønderne, vært proff i Bolton og spilt Premier League der, han har vært proff i franske Toulouse og i FC København. Han har spilt Champions League for to klubber, og fått oppleve UEFA-cupen og Europa League. For å nevne noe. Med flagget på brystet er det blitt over 50 landskamper.

Drømte om utlandet

Fysikken er den samme som han har vært kjent for i alle år.

— Litt genetisk, men også litt på grunn av mye trening. Jeg har jo trent litt opp gjennom. Og i England og Frankrike var man veldig opptatt av det fysiske. Så da er det bra jeg har forbilder i Kjetil Wæhler, Morten Berre og Lars Hirschfeld her som kan pushe meg.

- Har ting blitt som du hadde håpet da du var ung og hadde drømmer?

— Ja. Jeg hadde en drøm om å få spille i utlandet, så jeg har kost meg. Jeg kan ikke klage.

- Og den CV-en din er jo helt ålreit…?

— Ja. Det har gått bra. Det er i grunn ikke så veldig mye mer å si, sier Braaten. Kort oppsummert.

Les også

Braaten feiret 33-årsdagen med praktscoring

Frysninger av Champions League

Men når han får spørsmål om hva som har vært det morsomste, går snakketøyet på raskere frekvens.

— Engelsk fotball er noe for seg selv sett med norske øyne, så jeg var jo i himmelen i de to månedene jeg fikk spille i Bolton. Det var veldig gøy. Men også det å spille ute i europacup, Champions League inkludert, det var veldig fint. Man reiste litt rundt, fikk den gode følelsen, fikk litt frysninger. Det var moro. Og så har jeg jo vært med på litt med landslaget også, sier han.

Men det er likevel noe som mangler.

— Et mesterskap med landslaget.

PÅ LANDSLAGET: Daniel Braaten i duell mot Slovenia.

— Er du ferdig med utlandet og Europa eller vil du fortsatt ut igjen? - Jeg kunne godt tenke meg å spille ute igjen. Men det hadde også vært gøy å få oppleve Champions League med Vålerenga også. Jeg kan godt ta begge deler. Man vet aldri i fotball. Hvis vi får en god sesong her nå, så kan alt skje. Men det hadde jo vært gøy med europacupfotball på Ullevaal.

- Hva har vært drivkraften din gjennom karrieren?

— At fotball er gøy. Det har det alltid vært. Det å kunne kose seg med gutta boys dag inn og dag ut og ha det gøy sammen. Og så hadde jeg et mål om å komme meg ut. Men det å ha det gøy er viktig for meg. Man kommer på trening og koser seg med gutta, og så går man herfra med et smil. Det å komme på trening, få garderobekulturen, det er deilig.

- Var det annerledes i utlandet?

— Nei, egentlig ikke. Det var en gjeng med gladgutter som var ute etter å kose seg med ballen der og. Konkurransen og det interne var kanskje litt tøffere, men alt i alt var det en gjeng med godgutter der også.

Ikke så mye bråk

Braaten stikker seg sjelden ut i mediene. Han kan virke både uinteressert og beskjeden. Braaten sier han trives i utmerket godt i bakgrunnen.

— Jeg bruker ikke altfor mye krefter på media. Hvorfor skal jeg gjøre det? Folk er stort sett veldig hyggelige, altså. Og jeg har ikke noe problem med å være i media. Men det er helt greit for meg å være i bakgrunnen.

- Er du annerledes privat enn den Daniel Braaten man kjenner fra mediene?

— Nei, jeg er stort sett den samme. Stille og rolig. Sjelden noe bråk.

- Glad i Rosenborg

I ettermiddag er Rosenborg motstander på Ullevaal. Full stadion, to toppklubber og gamle venner for Braaten. Det vil si; mange venner er det ikke igjen fra da han spilte der fra 2004 til 2007.

HAR SPILT FOR BEGGE KLUBBENE: Daniel Braaten (til høyre) og Daniel Fredheim Holm er to av de rutinerte klippene i årets Vålerenga-mannskap. Begge har også spilt for dagens motstander RBK.

Men da RBK ringte og lurte på om han ville ta en tur, som han selv kaller det, hadde han to venner han hadde lyst til å spille med. Jan Gunnar Solli og Christer George.— Jeg er glad i Rosenborg jeg, det var en fin periode i mitt liv. Jeg har ikke noe vondt å si om dem. Det er et godt lag som gjør det bra nesten hvert år. Men det er hyggelig at vi også gjør det bra så vi får en toppkamp ut av det.

- Hvor viktig var nettopp Rosenborg som stoppested på din karrierestige på det tidspunktet?

— Viktig og viktig. Det var greit å komme dit og se hvordan de gjorde ting der. Det var et lag som var vant til å vinne og som spilte i Champions League. Det var stas å få trene med de beste og spille ute i Europa.

Mens Vålerenga inn mot kampen har ladet opp til Rosenborg-kampen på Valle, har landslaget forberedt seg til sine to viktige kamper på Ullevaal. Braaten sier han ikke ser seg ferdig med landslagsspill.

— Men det er så mange unggutter der at halvparten kunne vært nok. Det spirer nye stjerner over alt, jo. De har nok av gode fotballspillere, men skulle de trenge en gammel bamse, så stiller jeg opp. Selv om jeg tror de klarer seg fint uten meg.

Les også

Nå er toppkampen på Ullevaal snart utsolgt

Aldri sett Ødegaard spille

Braaten sier han vurderer å ta turen for å se landslaget mot Sverige på mandag og Aserbajdsjan på fredag. Så begynner vi å snakke om Martin Ødegaard. 16-åringen som er Norges heteste fotballnavn og som har debutert på Real Madrids A-lag.

— Han har jeg aldri sett spille, sier Daniel Braaten. Og smiler.

Hvis du vil se Daniel Braaten spille, må du ta turen til Ullevaal klokken 15.30. Der blir du neppe alene. Der er ventet stinn brakke og 25.000 tilskuere.

Les også

 1. Han bergtok Gothia Cup som 11-åring. Nå er han klar for Champions League-finale nummer fire.

 2. Kun to personer ville se FIFA-filmen

 3. Engelsk fotballtopp tror Blatter blir arrestert

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Vålerenga Fotball
 3. Rosenborg BK
 4. Daniel Braaten