Fotball

Fra frisparkspesialist til kjendisstatus

Les historien om David Beckhams karriere.

HELT: David Beckham gratuleres av Emile Heskey etter at han scoret på et avgjørende frispark mot Hellas i kvalifiseringen til 2002-VM.
 • Nicholas Bergh
  Nicholas Bergh
  Journalist

Torsdag offentliggjorde David Beckham at han avslutter fotballkarrieren etter sesongen. Dermed er to tiår med varierte hårsveiser, kontroverser og frisparkperler over. Her følger en gjennomgang av høyrevingens utrolige karriere.

David Beckham vokste opp i London, med Tottenhams White Hart Lane som nærmeste fotballstadion. Foreldrene hans var imidlertid Manchester United-supportere og reise gjentatte ganger opp til Manchester for å se heltene sine spille.

Som unggutt prøvespilte Beckham blant annet for Tottenham, men valget falt til slutt på Manchester United. Der sluttet han seg til et kobbel av talenter fotball-England sjelden hadde sett maken til.

Sammen med blant andre Ryan Giggs, Nicky Butt, Paul Scholes og bestekameraten Gary Neville vant Beckham den prestisjetunge turneringen FA Youth Cup i 1992. Den suksessen skulle bli et varseltegn for for hva som var i vente for Beckham.

Senere i 1992 kom debuten for førstelaget, mot Brighton i ligacupen. Høyrevingen ble sendt ut på lån til Preston, og hadde til gode å slå gjennom for fullt før sommeren 1995. Da bestemte Alex Ferguson imidlertid å satse på Uniteds lovende unggutter etter å ha solgt profiler som Paul Ince, Andrei Kanchelskis, og Mark Hughes.

David Beckham var blant dem som utnyttet muligheten best og fikk hele 33 ligakamper i 1995/96-sesongen. Han bidro dermed til at Manchester United tok seriegull foran nesen på Newcastle.

RADARPAR: Sammen med bestekameraten Gary Neville utgjorde Beckham en fryktet høyreside for Manchester United på 90-tallet. FOTO: NTB SCANPIX

Et av Beckhams mest magiske øyeblikk på fotballbanen kom på sesongens første dag i 1996, da United gjestet Wimbledon på Selhurst Park. På spektakulært vis skjøt han fra egen halvdel og i bue over Wimbledons keeper Neil Sullivan.

Det målet gjorde at Beckhams stjernestatus skjøt i været. Også på banen gikk det bra, og han ble kåret til årets unge spiller i 1996/97-sesongen. I tillegg innkasserte han og United nok et ligagull i mai 1997. Etter en troféløs sesong med United i 1997/98, dro Beckham til Frankrike-VM som en av Englands store stjerner. Han skulle imidlertid dra hjem som den store syndebukken, etter at han fikk rødt kort i åttendedelsfinalen mot Argentina på grunn av at han spente bein på Diego Simeone.

Den påfølgende sesongen ble Beckham buet på de aller fleste bortearenaer i Premier League. Sesongen skulle imidlertid bli Beckhams mest suksessfylte. Han var fast på høyrekanten på United-laget som fullførte en trippel bestående av Premier League, FA Cupen og Mesterligaen. Beckham var i tillegg banens gigant da Bayern München ble slått i Mesterligafinalen.

De neste sesongene var Beckham fortsatt en nøkkelspiller for United, men forholdet med manager Alex Ferguson var i ferd med å kjølne. Ferguson mente kjendislivet til Beckham og kona Victoria (fra Spice Girls) gikk utover hans prestasjoner på banen.

— Vi hadde aldri problemer med han før han giftet seg. Han pleide å trene med juniortrenerne på kvelden, han var en fantastisk ung gutt. Å gifte seg inn i underholdningsbransjen var vanskelig. Fra det øyeblikket ble ikke livet hans det samme. Han var en så stor kjendis at fotball spilte bare en liten rolle, sa Ferguson i 2007. På banen fortsatte imidlertid drømmene til Beckham å gå i oppfyllelse. Innen sommeren 2001 hadde United tatt to nye ligatitler.

Gjennom karrieren ble frispark Beckhams store varemerke. Det kanskje viktigste frisparkmålet hans kom mot Hellas på Wembley, som sikret Englands deltagelse i 2002-VM.

I 2002/03-sesongen slet Beckham med å få plass i Fergusons ellever, mange ganger til fordel for norske Ole Gunnar Solskjær. Forholdet med skotten nådde sitt absolutte lavmål etter en FA Cup-kamp mot Arsenal i 2003. I garderoben etter kampen skal Alex Ferguson ha sparket en fotballstøvel i hodet på Beckham, noe som lagde et kutt i pannen.

Etter det var Beckhams exit uunngåelig, og sommeren 2003 ble han solgt til Real Madrid for rundt 250 millioner kroner.

KUTT: Paparazzi-fotografer dokumenterte at Alex Ferguson påførte David Beckham et kutt over det venstre øyet. FOTO: NTB SCANPIX

I Real Madrid ble Beckham en del av en stjernerekke også bestående av blant andre Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos og Raul. På grunn av Real Madrids sterke kantspillere, ble Beckham ofte brukt sentral på midten for de helhvite. Dermed dannet han tidvis en fryktet duo med Zinedine Zidane, som Beckham har beskrevet som den beste spilleren han har spilt med.

Kjøpet av Beckham viste seg å være en svært lurt økonomisk grep av Real Madrid, da klubben innen mars 2004 allerede hadde solgt en million Beckham-drakter, ifølge the Economist.

På det sportslige plan ble ikke de neste sesongene spesielt vellykede for Real Madrid. Beckham ble først spansk mester i 2007, da han allerede hadde bekreftet at han var klar for MLS-klubben LA Galaxy.

LEGENDEDUO: David Beckham kom godt overens med Zinedine Zidane når de var lagkamerater i Real Madrid. FOTO: DIGITALSPORT

I USA bidro Beckham til å øke interessen for fotball i landet.

— Han har endret hvordan folk ser på fotball i USA og endret hvordan verden ser på den amerikanske ligaen, sa den amerikanske fotballegenden Alexi Lalas ifølge The Sun.

Det ble også mer sølvtøy for Beckham i USA, da han vant MLS Cup to ganger.

Siden den amerikanske ligaen tar en omfattende pause hver vinter, ikke ulikt norsk fotball, var Beckham to ganger på lån i Milan. Det til tross for at han gjentatte ganger ble ryktet til låneopphold i engelske klubber, blant annet Tottenham, West Ham og gamleklubben Manchester United.

Hans andre opphold i Milan banet vei for en følelsesladet retur til Old Trafford. Beckham kom inn i andre omgang returoppgjøret i Mesterligaens åttendedelsfinale mellom Manchester United og Milan.

Før MLS Cup-finalen i 2012 annonserte Beckham at finalen ville bli hans siste kamp for LA Galaxy. Den påfølgende vinteren trente han med Arsene Wengers Arsenal, men ble til slutt klar for Paris Saint Germain i januar.

For den franske hovedstadsklubben har Beckham fortsatt vist at han kan. Han fikk blant annet tillit i kvartfinalekampene mot Barcelona. Med Beckham på laget sikret PSG seriegullet tidligere denne måneden, noe som etter alt å dømme blir Beckhams siste trofé som spiller.

FAKTA

 • Navn: David Robert Joseph Beckham.
 • Alder: 38 (født 2. mai 1975 i London, England).
 • Yrke: Fotballspiller.
 • Posisjon: Midtbane.
 • Klubb: Paris Saint-Germain.
 • Tidligere klubber: Los Angeles Galaxy, Milan, Real Madrid, Manchester United, Preston North End.
 • Landskamper/mål: 115/17. * Meritter, PSG: Seriemester (2013).
 • LA Galaxy: Sluttspillvinner Major League Soccer (2012, 2011, 2009), MLS-cupen (2012, 2011).
 • Real Madrid: Seriemester (2007), spansk supercup (2003).
 • Manchester United: Seriemester (2003, 2001, 2000, 1999, 1997, 1996), FA-cupen (1999, 1996), Community Shield (1997, 1996, 1994, 1993), mesterligaen (1999).
 • Aktuell: Kunngjorde torsdag at han legger opp som fotballspiller etter inneværende sesong. (NTB)

Les mer om

 1. Engelsk fotball