Fotball

Tidligere trener om Hegerberg-suksessen: – Det største man kan oppleve som fotballspiller

Og 15. september spiller Ada Hegerberg landskamp i Molde.

Her får Ada Hegerberg beviset for at hun er Europas beste fotballspiller.
  • Martin Brøste
    Martin Brøste

Sunndal-jenta Ada Hegerberg mottok torsdag prisen for årets fotballspiller i Europa på kvinnesiden. Journalister fra UEFAs medlemsland stemte fram 21-åringen som vinner.

Sportslig leder i MFKs breddeavdeling og hovedtrener for MFKs kvinnelag i 2. divisjon, Jørund Svensli, hadde suksess som Sunndal-trener før han kom til MFK i 2012. Han husker godt en ung og målrettet Ada Hegerberg fra tida i Sunndal.

Les også

  1. Tjærnås om Ada Hegerberg: - Hun er for stor for norsk fotball

  2. Norske Ada Hegerberg kåret til årets spiller i Europa

– Jeg kjenner til Ada. Jeg jobbet en del med henne da hun var 11-12 år. Jeg kjenner familien veldig godt, og jeg har trent både søstera og broren. Jeg har aldri hatt henne på noe lag. Hun var for ung da jeg var i Sunndal, men jeg hadde henne på en helårsfotballskole. Jeg husker hun hadde en glød der som jeg ikke har sett mange ganger. Men at hun skulle nå så langt som dette var det kanskje ingen som trodde da. Storesøstera Andrine gikk vel for å være hakket bedre den gangen, sier Svensli til Rbnett.

– Ada var veldig målrettet allerede som ung. Det å bli god innebærer å ta tøffe valg tidlig, noe Ada og andre i familien Hegerberg har gjort, fortsetter han.

Jørund Svensli gleder seg over suksessen til Ada Hegerberg som han trente i Sunndal.

Hardt arbeidHegerberg poserte torsdag med den nybakte EM-vinneren Cristiano Ronaldo, som vant samme pris på herresiden. 54 mål på 34 kamper for franske Lyon sist sesong, samt toppscorertittel i Champions League, var en del av grunnen til at Hegerberg fikk prisen.

– Jeg sa det i går kveld da jeg satt med fruen, at dette må være det største man kan oppleve individuelt som damefotballspiller. Jeg kan ikke skjønne noe annet. Man kan bli trukket fram som enkeltspillere når man vinner Champions League for eksempel, men da er laget om det. Dette er bare Ada sin pris, mener Svensli.

– Hvor mye arbeid ligger bak denne prisen?

– Det er ekstremt mye. Jeg tror ikke det er mulig å se for seg hvor mye det er snakk om. Hele familien flyttet sørover da Ada var ung for å optimalisere forholdene. Hun ble tidlig veldig god. Allerede som 16-åring var hun langt framme, sier han.

Landskamp til Molde

Norges Fotballforbund drar nå i gang en satsning på å få fram flere jentelag i fotballen. Da mener Svensli det kommer godt med at unge jenter har norske forbilder helt oppe i verdenstoppen.

– Det viktigste av alt er at du har noen å se opp til, og at det blir skrevet om i media. Ada er en fantastisk jente. Hun byr på seg selv og er ydmyk, sier Svensli.

– Det har blitt prøvd slike tiltak tidligere, men da har man falt tilbake til det gamle igjen. Nå med blant annet Ada sin suksess har jeg mer tro på at vi skal få til et løft av jentefotballen. Nå har jeg ikke sett så mye på det. Jeg tenker mest på det som skjer her lokalt og regionalt, sier Svensli.

Torsdag 15. september kommer det norske kvinnelandslaget for å spille EM-kvalifiseringskampen mot Kasakhstan på Aker stadion. Norge er allerede kvalifisert for mesterskapet, men kommer til Molde med mål om å skape god underholdning for de frammøtte.

– Vi er heldige som har fått kampen hit. Alt slikt vil garantert være bra. Derfor er det synd at NM-kampen vår mot LSK Kvinner ikke ble spilt i Molde. Det kunne vi brukt som reklame her hvor vi ikke har et damelag i toppfotballen i Norge, sier Svensli.

Les mer om

  1. Kvinnefotball