Fotball

Sverige-dødaren fra St. Petersburg

<p><strong> <a href="/stat/index.jsp?service=kampendirekte2008&amp;matchId=259627&amp;seasonId=default&amp;refId=default&amp;vm=false#259627">Russland-Sverige 2-0:</a></strong> Lille, store Andrej Arshavin forvandlet Russland fra en spennende outsider til en reell mesterskapsutfordrer da han ledet de helrøde til seier over Sverige i går.</p>

Sweden's Johan Elmander reacts after losing to Russia during their Group D Euro 2008 soccer match at Tivoli Neu Stadium in Innsbruck, June 18, 2008. REUTERS/Michael Dalder (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY
 • 100% Sport
Russia's Andrei Arshavin (2ndR) celebrates his goal with team mates during their Group D Euro 2008 soccer match against Sweden at Tivoli Neu stadium in Innsbruck, June 18, 2008. REUTERS/Michaela Rehle (AUSTRIA) MOBILE OUT. EDITORIAL USE ONLY

Arshavin (27) scoret ikke bare det befriende 2-0-målet, det var dessuten han som kom med finessen, med overblikket og med den selvtilliten som kan løfte de unge russerne inn blant EM-favorittene.

Russland demonstrerte at de har ferdigheter som ligner på og kan matche lørdagens kvartfinalemotstander, Nederland. Da blir resten opp til dagsform, tilfeldigheter og en trener med en helt unik mesterskaps-cv, Guus Hiddink, til overmål nederlender.

– Vi spilte barnslig i åpningskampen mot Spania (1-4). Siden har vi vist at vi kan spille fin, moderne fotball. Vi har spillere med gode ferdigheter, som er i stand til å levere fremragende fotball. Det viste vi i dag. Det eneste vi kan kritiseres for, er at vi ikke scoret flere mål. Men fundamentet for laget vårt er fremdeles hengivenheten og innsatsen, sa en stolt Russland-trener etter kampen.

Verd å vente på

Leningrad-fødte Arshavin måtte stå over mot Spania og Hellas (1-0) på grunn av det røde kortet han pådro seg i kvalikkampen mot Andorra. Men han var sannelig verd å vente på. Tre minutter var gått da han presenterte seg med en millimeterpasning diagonalt over nesten hele banen. Siden startet han opprullingen til 1-0, og var involvert i både oppbyggingen og avslutningen da russerne økte til 2-0. Det var VMs yngste mannskap som i perioder utspilte og sendte VMs eldste på hodet ut av turneringen i går. Svenskene ble avslørt på tempo og kreativitet, men også på rene ferdigheter. Russerne spilte tålmodig, med presisjon, fart og lekenhet. Innimellom var det fotball fra den øverste internasjonale hyllen.

Da hjalp det ikke svenskene at de hadde statsminister Fredrik Reinfeldt på tribunen, i spissen for en entusiastisk støyende tilhengerskare. I stedet for Basel og kvartfinale, bærer det hjem til du gamla, du fria med første fly.

LES OGSÅ:

 • Lagerbäck: — Vi ble for forsiktige
 • Hiddink: - Frykter trøtte ben
 • Alexandersson: -Stoor kan overta
 • Utspilt og utslått
 • Hellas hjem i skam

SE WEB-TV:

Russisk potensial

Den nøytrale tilskuer vil ha vanskelig for å beklage det utfallet. Fersk statistikk viser at Sverige var det laget i løpet av EMs to første kamper som avsluttet minst. Ti ganger i snitt pr. kamp, mens Spania, som topper statistikken, har 18. I går yppet svenskene seg med noen fremstøt de ti siste minuttene før pause. Men Henke Larssons stuss i tverrliggeren etter 27 minutter var det nærmeste blågult kom.

De som hadde satt sin lit til Zlatan Ibrahimovic, opplevde en toppscorer som ikke hadde dagen.

For dette var russernes store dag. Laget som ikke har tatt seg videre fra gruppespillet i sine fem seineste mesterskap, briljerte og understreket sitt potensial med to eminente fulltreffere, i tillegg til en drøss spolerte sjanser.

Begavet kollektiv

Russernes svakhet kan fort bli tilbøyeligheten til å ville spille seg frem til og over målstreken hver gang. Men de gangene de lykkes, er det bare fantastisk å se på for alle som er glad i fotball.

Og fremst i et begavet kollektiv står ofte Andrej Arshavin. Som i Innsbruck i går. Det er like godt å merke seg navnet først som sist for alle som ennå ikke har gjort det. Playmaker som også liker å avslutte. Bevegelig, lur, kjapp med ballen. 1, 73 høy, 70 kilo lett. I kvalifiseringen til EM scoret han tre og la opp til fire, for St. Petersburg hadde han ti mål og elleve målgivende i den hjemlige serien, i tillegg til avgjørende bidrag i UEFA-cupen. Zenit vant som kjent begge deler.

Så spørs det da, hvor lenge det er rubler han får sin lønn utbetalt i.

Les også

 1. Hiddink-effekten &ndash; igjen

 2. - Spania-tapet satt i

 3. &ndash; Stoor kan overta

 4. Utspilt og utslått

 5. - Vi ble for forsiktige

 6. Krever Lagerbäcks hode på et fat

Les mer om

 1. Fotball-EM