Fotball

Høgmo til Skavlan

Rekordstor interesse for Norges nye landslagssjef – NFF må «skjerme» Høgmo.

POPULÆR: Per-Mathias Høgmo.
  • Kjetil Flygind
    Kjetil Flygind

ULLEVAAL: Fredag ble Per-Mathias Høgmo (53) presentert som Norges nye landslagssjef. Nå strømmer henvendelsene inn til Norges Fotballforbund; alle vil ha en bit av Hørgmo.

— Ingen trenerjobb i norsk idrett får større oppmerksomhet enn jobben som landslagssjef i fotball, og det er en jobb alle mener noe om. Selv sonderingene i forbindelse med ny regjering måtte delvis vike plass i nyhetsbildet. Kall det gjerne galskap, men dette illustrerer fotballens unike posisjon, sier Svein Graff, kommunikasjonsdirektør i NFF, til Aftenposten.

Høgmo har hatt noen hektiske dager etter at det før helgen ble kjent at han overtar som norsk landslagssjef allerede nå. Ut med Egil «Drillo» Olsen og inn med Djurgården-treneren. Høgmo skal fullføre sesongen i Sverige parallelt med at han skal lede i de to siste VM-kvalifiseringskampene mot Slovenia og Island. Samlingen med landslaget starter mandag.

Må legge medieplan

NFF mottok de første mediehenvendelsene før ansettelsen av ny landslagssjef var offentliggjort fredag. Og etter at Høgmo ble presentert på Ullevaal fredag ettermiddag eksploderte det. «Alle» vil snakke med Høgmo. NRK-programmet Skavlan, TV 2s Senkveld, TV 2 Nyhetene, Dagsrevyen, NRKs Aktuelt, Dagsnytt 18, P4s radiofrokost, kulturprogrammer på radio, Se & Hør, Her & Nå, landets største aviser og regionavisene kommer med portrettforespørsler og andre henvendelser, fagtidsskrifter har henvendt seg, i tillegg en rekke aktører i forbindelse med næringslivskonferanser.

Bare i løpet av den tiden Aftenposten var i kontakt med Graff tirsdag ettermiddag kom det to nye henvendelser. De aller fleste får nei. I denne omgang.

— Det har vært svært hektiske dager for Høgmo som har pendlet mellom Stockholm og Oslo, og denne uka har vi prioritert Skavlan og et avisportrett. Andre henvendelser har vi sagt nei til, men vi skal sette oss ned og lage en langsiktig plan for hva vi ønsker å prioritere fremover.

Innspillingene til Skavlan skjer i Stockholm torsdag, dermed blir det mindre slitasje for Høgmo som for tiden bor i Stockholm. Programmet sendes fredag. Det andre må vente. NFF ser også verdien av å få profilert Høgmo i det populære NRK-programmet, som har både norsk og svensk publikum.

- Fantastisk utgangspunkt

I tillegg er også Høgmo en populær mann i Stockholm etter at han har fått skikk på Djurgården.

- Er det sånn at dere må skjerme Høgmo nå?

— Jeg vil ikke bruke ordet skjerme, jeg liker ikke det ordet. Men i en innledende fase må vi passe veldig på. Oppmerksomhet er avgjørende. Vi lever av den, og dette er et fantastisk utgangspunkt. Likevel er det avgjørende at vi er selektive og tør å si nei til henvendelser. Landslagssjefen skal først og fremst lede Norge til seier på banen. Men vår ambisjon er å bli folkets landslag og fylle tribunene på Ullevaal. Da har vi også en stor jobb å gjøre utenfor banen. Min jobb er å vurdere henvendelsene, og å si ja eller nei til alle som vil ha en bit av Høgmo, opplyser Graff.

- Selv om det kanskje er halleluja-stemning nå, vet vi hvor fort dette kan snu når hverdagen kommer og hvis man taper fotballkamper. Vi skal stille opp på mye, og i utgangspunktet er det hyggelig at det er stor pågang, men akkurat nå må vi gjøre noen vurderinger. Vår jobb å være åpne og ha en plass i mediebildet innenfor rimelighetens grenser. Vi skal by på oss selv uten at det går på bekostning av det sportslige, sier Graff.

- Ikke snakk «svorsk»

Han tror Høgmos personlighet gjør ham ekstra attraktiv nå som han har den viktigste trenerjobben i norsk idrett.

- Han er mer enn bare landslagssjef. Han er en reflektert herremann som kan snakke om andre temaer enn bare fotball. Han byr på seg selv og er proff i forhold til kommunikasjon. Han har vært trene ri mange år, han kjenner mekanismene og vet at dette er en naturlig del av jobben, sier Graff.

Og legger raskt til:

— Han skal få ett råd av meg før Skavlan-innspillingen: ikke snakk «svorsk».

Landslagssjefen reiste mandag kveld tilbake til Stockholm etter at han mandag tok ut sin første tropp som landslagssjef. Søndag er det kamp i Allsvenskan, før han mandag igjen er tilbake i Norge. Onsdag neste uke reiser han og resten av landslaget til Slovenia hvor det fredag er bortekamp i VM-kvaliken. Påfølgende lørdag går flyet tilbake til Norge. Tirsdag er det kamp på Ullevaal mot Island, før det onsdagen etter blir retur til Sverige.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball