Fotball

«Å avskrive «Gamsten» var min største tabbe. Han er en gigant.»

Årets sportsminne – fra mitt siste av seks år som sportsjournalist i iTromsø – blir litt annerledes.

Sportsjournalist Lars Eidissen skriver om hvor imponert han har blitt av Morten Gamst Pedersen det siste året.
  • Lars Eidissen

Det begynner nemlig tilbake i januar i fjor (altså 2016), men med Morten Gamst Pedersens kanonsesong i år, synes jeg er et passende tidspunkt for å rippe opp i det jeg ser på som min største jobbtabbe.

For jeg er sportsjournalisten som skrev at «Gamsten» kom til å legge opp.
Hvordan skjedde det? Jo, hør her:

8. januar 2016 terminerte Rosenborg og Morten Gamst Pedersen kontrakten, med i utgangspunktet ett år gjenstående.
Fra Tromsø ringte jeg «Gamst» – uten hell. Så hans mangeårige agent Rune Hauge. Agendaen var i utgangspunktet å snuse i mulighetene for en retur til TIL.

Les også

Sportsminnet 2017: Bragden i Krokelvdalen

Hauge tok telefonen og overrasket meg. Nærmest før jeg hadde fått sagt et ord, så skrøt Hauge av at Gamst Pedersen etter en lengre prosess over jula hadde kommet til denne beslutningen, at det var tid for å begynne på et liv etter fotballen.

«Mener du at han gir seg som fotballspiller?»

«Vel, hvis han blir trener for en klubb ned i divisjonene kan det vel hende han tar en spillende rolle,» repliserte Hauge.

Jeg fikk ikke tak i Gamst. Jeg var utålmodig. Hvis det kjendisagenten sa stemte, så satt jeg på dagens største sportsnyhet i hele Norge.

Kunne jeg skrive en så tung nyhet uten å ha snakket med Gamst selv?
Jeg ringte Hauge på nytt for å sjekke om jeg hadde oppfattet han riktig.

Jo da, det hadde jeg.

Les også

Sportsminnet 2017: Monsterhoppet

Da kokte det ned til en personlig vurdering. Hvor sannsynlig var det at det Gamstens mangeårige agent så tydelig meldte stemte? Sannsynlig nok til at jeg samlet sett kunne kjøre ut sak?

Karrieren til Morten Gamst Pedersen hadde i utgangspunktet pekt nedover i fire-fem år, med en opptur med seriegullet med RBK i 2014. I 2015 hadde han gått skadet nærmest hele sesongen og knapt spilt A-lagskamper for Rosenborg. Han hadde spilt nesten et tiår i Premier League. Nå var han fristilt av en norsk klubb etter ett år på sidelinjen. Jo da, det var vel mulig å se for seg at det var over.

Jeg kjørte ut sak. Det ble et mageplask for min del. Allerede på kvelden samme dag fikk ringreven Gunnar Grindstein i NRK tak i «Gamsten» – som tydelig varslet at han ikke hadde bestemt seg for karriereslutt.

Hvorfor var jeg for rask med å avskrive «Gamsten», spør jeg meg selv i dag.
Var det et underbevisst snev av jantelov som slo inn da jeg slukte rått at legenden fra Vadsø var klar for å avskiltes? I så fall er jeg neppe helt alene.
Referansene til hårprodukter og totalslakten etter middelmådige landskamper har haglet fra flere hold når det gjelder Morten Gamst Pedersen.

I mellomtiden var han opptatt med å herje i verdens beste fotball-liga.
Jeg mener Morten Gamst Pedersen er blant tidenes beste norske idrettsutøvere. Topp-10, kanskje.

«Gamsten» storspilte i Premier League fra 2004 til 2012, som en av de desidert største profilene utenfor daværende «Fire store» (Manchester United, Arsenal, Chelsea og Liverpool). Dette var den aller beste tidsepoken for ligaen.
Premier League hadde åtte Champions League-finalister på de åtte årene Gamst spilte i ligaen. Toppranket liga i Europa. I en tid da Premier League ble en global superliga, som NBA i basket eller NHL i ishockey.

Morten Gamst Pedersen spilte mot flere av verdens beste spillere i løpet av sine år i Premier League, og gjorde seg på ingen måte bort. Her er han i duell med Cristiano Ronaldo, mens Wayne Rooney ser på.

I 1992 var andelen engelskmenn på 70 prosent i Premier League. Under «Gamstens» tid raste den ned mot 30 prosent. Andelen skandinaver i ligaen har falt enda mer. Svært gode fotballspillere fra Storbritannia og Nord-Europa har blitt erstattet med de aller beste – fra alle verdens krinker og kroker.
Og fra Vadsø kom en av de bedre. Morten Gamst Pedersen.
Etter storhetstiden i Premier League kom det en langvarig nedtur.

Nedrykk med Blackburn, et lite mareritt i Tyrkia og alvorlig skade i Rosenborg.
Likevel så var motivasjonen og gnisten til å komme hjem til «moderklubben» TIL der fortsatt.

Les også

Flovik vurderte fire trenerjobber før han bestemte seg: - Jeg er en bedre trener nå enn i sommer

Og for å dreie dette litt inn mot året snart ligger bak oss. Det ble ett av de største i Morten Gamst Pedersens fenomenale fotball-liv. Å slå tilbake etter flere år med skader og motgang og bekrefte sin overlegne klasse i en alder av 36 år og tilbake i «moderklubben» er rett og slett prikken over i-en.

Det er bekreftelsen og påminnelsen vi egentlig ikke burde trenge, men som noen av oss kanskje trengte likevel:

Morten Gamst Pedersen er en gigant.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Morten Gamst Pedersen