Norges kaptein står oppreist etter motgang og hets

Stefan Johansen avslutter en tung Celtic-sesong som kaptein for Norge. Røffe, skotske tilbakemeldinger bryr han seg lite om.

Stefan Johansen har kjent på profflivets opp- og nedturer i Celtic. Søndag kan han lede Norge ut til sin tredje kamp på rad som kaptein.

BRUSSEL: — Det er sånn du må lære deg å håndtere. Kan du ikke håndtere slike ting, da er egentlig fotballen feil jobb for deg. For meg er det aller mest sjarmerende med fotballen at det er så mye følelser der.

Stefan Johansen snakker om hva han har lært av 2,5 år i Glasgow, en av byene i verden hvor de lever og ånder mest for fotball. Terskelen for tydelige tilbakemeldinger er lav hos skottene.

LES OGSÅ:

Les også

Den nye FIFA-sjefen i hardt vær: - En yngre utgave av Sepp Blatter

|

Les også

Blir TV-serie: I høst får du et unikt møte med det norske landslaget

Den veldig tabloide versjonen av hans to siste sesonger er denne:

I 2014/2015-sesongen var han strålende og ble kåret til årets beste spiller i den skotske serien. I 2015/2016-sesongen har han vært elendig.

Selv er han ikke enig i at forskjellen er så ekstremt stor som fans og medier vil ha det til. Han har likevel ikke trengt å være i tvil om hva mange av de på tribunene har ment. Til og med da han ville dele med omverden på Instagram at han skulle bli far valgte enkelte Celtic-fans å hetse i stedet for å gratulere.

«Du har gjemt deg i livmoren de siste månedene. Begynn å vise at du faktisk bryr deg», var en av flere meldinger som kom. Selv velger Johansen å le.

— Jeg ofrer ikke en kalori på sånne som slenger dritt. Det går ikke inn på meg eller fruen, vi er blitt vant til slike ting. Vi flirer egentlig bare av at det finnes den typen mennesker her i verden som får en positiv ting til å bli negativ, sier 25-åringen.

Norge møter Belgia i Brussel søndag til den siste treningskampen før VM-kvalifiseringen starter mot Tyskland 4. september.

Grønn og hvit lidenskap

Fremtiden i Celtic er usikker etter at Ronny Deila er byttet ut med Brendan Rodgers som manager. Johansen har ett år igjen av kontrakten i Glasgow.

Om veiene skulle skilles i sommer, vet Johansen at det skal holde hardt å finne en klubb som er omkranset av like mye lidenskap.

— Ja, det tror jeg blir vanskelig. Det er en fantastisk lidenskap og en utrolig fin og artig plass å være. Du lærer mye av det, men vi får se hva som skjer, sier han.

Selv var han heller ikke fornøyd med spillet sist høst. I de to landskampene den siste uken har Skottland-proffen startet med kapteinsbindet på venstre overarm. Han har fått fortjent ros for måten han har gått foran i krigen og trykket til i nærkampene. Duellkraften og killerinstinktet er noe av det han har savnet i eget spill deler av denne sesongen.

— Det er det som har manglet, og det måtte tilbake uansett om jeg var kaptein eller ikke. Det er deilig å føle at man har det tilbake, sier Johansen, som ikke legger skjul på at det er stas og en ære å lede Norge ut på banen.

Press med pris

Han har forståelse for kritikken som har kommet når prestasjonene ikke har vært som fansen forventer.

— Det kommer et ekstra press med at jeg fikk utmerkelser og ditt og datt etter den første sesongen. Det kan man ikke skjule, og så levde jeg ikke helt opp til det. Da er det helt fair med kritikk, det skal jeg tåle. Det hører med til jobben, sier Johansen.

Per-Mathias Høgmo virker å være særdeles fornøyd med måten Johansen har ledet laget i Per Ciljan Skjelbreds sykdomsfravær.

Landslagssjefen tror slitasjen til slutt ble for stor etter mange kamper på rad for Johansen.

— Nå er Stefan styrket og på full fart tilbake. Jeg tror han har vokst nettopp på å håndtere det trykket han har hatt, sier han.

I august blir Johansen og Pernille foreldre. Midtbanespilleren innser at det begynner å nærme seg med stormskritt.

— Jeg gleder meg utrolig mye, det blir stort å få en datter. Jeg tror jeg fort vil glemme en dårlig trening når jeg kommer hjem til henne, sier Johansen.

PS: Johansen sliter med smerter i kneet, men håper å bli kampklar til søndag. Høgmo har varslet få endringer fra laget som slo Island onsdag. Om Johansen må stå over går trolig Ruben Yttergård Jenssen inn fra start. Pål André Helland er ikke med til Belgia. Mot Portugal startet Berisha-brødrene på hver sin kant. Storebror Valon kan være en naturlig mann å sette inn.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: