TIL har ikke råd å hente spillere selv om de er gratis – må trolig selge i stedet

På Alfheim kan de inntil videre legge spillerjakten på is. Selv om aktuelle spillere er gratis har TIL ikke midler til å lønne dem pr. i dag.

Thomas Lehne Olsen i kamp for TIL mot St. Pölten i Tyrkia. Når sesongen startet 11. mars er det langt fra sikkert Lehne Olsen er TIL-spiller.

TIL styrer mot det direktør Stig-Arne Engen kaller et «håndterbart, men krevende underskudd i 2017». For få tilskuere, trenerbytte og ekstra spillere inn i fjor sommer er blant årsakene til at klubben er havnet her.

– Det er håndterbart fordi vi har en ok egenkapital. I utgangspunktet tærer underskuddet på egenkapitalen, men vi ha noe igjen av egenkapitalen, sier Engen.

Styreleder Per Aronsen i TIL Holding AS fortalte nylig iTromsø at pengene fra salget av Ulrik Yttergård Jenssen og Mikael Norø Ingebrigtsen vil gå rett til å betale gjeld i stedet for å bli investert i nye spillere.

– Akkurat nå holder vi på å gjøre oss ferdig med regnskapet for 2017. For 2018 må vi forholde oss til de inntektene som er kjent. Det er helt riktig at vi er avhengig av tilførsel av nye midler for å kunne hente spillere, slår direktør Engen fast.

Det som derimot er mer ukjent er at klubben heller ikke har råd til å hente spillere gratis.

– Selv om spillere vil komme inn nå til en veldig lav pris vil det medføre en kostnad med tanke på lønn. Som det er nå, så må vi ha inn nye midler for å hente spillere, sier Engen.

TILs direktør Stig-Arne Engen på kontoret på Alfheim.

For høyt på spillerbudsjett i 2017

Han bekrefter at klubben ikke ønsker en situasjon der spillernes totale lønnspott havner på en til to millioner over budsjett. Klubben har pr. i dag 23 spillere under kontrakt.

– Vi er der nå at vi ikke kan hente inn spillere, sier Engen.

– Hva tenker du om at dere ligger for høyt på lønnsdelen?

– Vi jobber med å løse det. Enten må vi få inn flere inntekter eller redusere utgiftene, slår Engen fast.

I 2017 havnet klubben godt over 15 millioner som var budsjettert på spillerlønninger. Resultatet havnet et sted mellom 16 og 17 millioner, noe som delvis ble dekket inn av Trond Mohns gave på fem millioner for et drøyt år siden. Denne vinteren har det ikke kommet noe tilskudd fra den gavmilde bergenseren. Heller foreløpig ikke fra noen andre.

– I fjor så fikk vi et ekstra bidrag for å finansiere sportslig satsing. Som situasjonen er nå så må vi ta ned kostnadene, sier Engen.

Aronsen fortalte iTromsø i november om klubbens tanker rundt å jobbe med investorer som kunne hjelpe klubben å investere i nye spillere.

– Det jobbes med dette. Vi har snakket med folk, sier Engen, som ikke ønsker å kommentere om klubben har kommet så langt at de har noen å spørre dersom den rette spilleren dukker opp.

Engen slår fast at han har veldig tro på sesongen som kommer etter å ha sett hva TIL gjorde i høst. Da var TIL topp fire i Eliteserien etter ansettelsen av Simo Valakari.

– Det er ingen grunn til å bli fortvilet, men vi har noen utfordringer vi jobber hardt for å løse.

– Hvordan er det å gi Simo Valakari beskjed om dette?

– Det har ikke vært vanskelig. Vi må realitetsorientere hele klubben som situasjonen er. Hele klubben ser det samme bildet. Ut fra de rammene vi har mener jeg vi bør være offensiv, sier Engen.

Forsvinner spillere ut uten å bli erstattet utenfra vil stallen naturlig nok bli svakere.

– Vi har en sterk stall. Så kan det komme endringer, men vi vil uansett sitte igjen med en sterk stall. Det er viktig for oss. I tillegg har vi en tilførsel underfra. 17 år gamle Sigurd Grønli fikk kontrakt i høst som det siste eksempelet. For oss er det viktig å slippe til unggutta, slår direktøren fast.

– Hvordan skal dere unngå et nytt underskudd som i 2017?

– Vi har vært i en situasjon i 2016 der vi drev akkurat i balanse. Så gjorde vi noen grep i 2017 som gjorde situasjonen krevende. Vi må igjen jobbe med å øke inntektene, og forholde oss til de rammene vi har, sier Engen som tirsdag fortalte at klubben i 2018 kommer til å budsjettere med langt færre tilskuere enn i fjor.

Simo Valakari på trening med laget i Tyrkia.

– Ingenting å si for spillerne

TILs hovedtrener Simo Valakari sier laget jobber like hardt selv om økonomien er utfordrende.

– Det er situasjonen som jeg er kjent med. Nylig solgte vi også Mikael Norø Ingebrigtsen. Men jeg må si at det kommer ikke til å få noe å si for det som skjer på treningsfeltet. Vi har en veldig god gruppe her som jobber godt sammen for å lykkes. Jeg kan ikke bruke min energi på noe annet, sier Simo Valakari til iTromsø.

– Frykter du at flere spillere forsvinner, for eksempel Thomas Lehne Olsen?

– Dette er en del av fotballen, og vi har jo tilbake Mushaga Bakenga og Runar Espejord, som blir som en ny signering for oss. Men klart det er et tap å miste Thomas hvis det skjer, sier Valakari til iTromsø.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk