Fotball

Dette er spilleren Tjærnås stemte på i Gullballen

Lars Tjærnås har avgitt sin stemme på vegne av norske medier foran mandagens utdeling av Ballon d'or. Her er hans topp-tre-liste. 2015 var året da flere av klodens aller ypperste fotballspillere presterte bedre enn noen gang før i sine karrièrer.

Fotballekspert Lars Tjærnås

 • Lars Tjærnås
  Lars Tjærnås
  Fotballekspert

Aftenposten-spaltist Lars Tjærnås er norske mediers representant i avstemningen av Gullballen. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo og landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred har de to andre stemmene fra Norge.

Det kunne vært Luis Suarez. Den tidligere smått skandaliserte rebellen er blitt en harmonisk lagspiller i Barcelona, samtidig som han har forsterket det han er best til: 44 scoringer og 27 assists i løpet av årets 12 måneder forteller alt.

Ved sin side har han Neymar. I likhet med alle søramerikanere ble han møtt med kombinasjonen av forventninger og skepsis da han kom til Barcelona. De har til felles at de må dokumentere at de duger utenfor eget land og liga for å bli fullt akseptert. Ballkunstneren har svart med å ikke bare score 41 mål. Mest av alt har han bevist at han har stort sett alt som kreves for å kunne bli den neste aller største spilleren i verden.

At disse to havnet utenfor min topp-tre-liste, forteller alt om de som havnet der:

Thomas Müller Foto: Reuters/Albert Gea

3. Thomas MüllerThomas Müller er spilleren som revolusjonerer de fleste analyseprogrammer. Målt på vitenskap, scorer han trolig lavere enn veldig mange på både fysiske tester, og på rene tekniske egenskaper. Imidlertid er han i en egen klasse på det som er vanskeligst å definere – ren fotballintelligens. Han kan spille i de fleste offensive roller med bravur. Han er like mye lagspiller som individualist. Og mest av alt: Han står der ballen kommer. 33 scoringer og 16 assist er solide tall, men de forteller likevel kun en kvart sannhet om bredden i hans repertoar. Derfor hadde jeg ham som nummer tre, på bekostning av Neymar.

Cristiano Ronaldo. Foto: Reuters

2. Cristiano RonaldoCristiano Ronaldo har hatt bedre år enn i 2015. Vinneren av Gullballen de to siste årene var ikke selvskreven blant topp tre. Det er bare én hake ved det resonnementet. Et middels år for portugiseren er likevel mer enn godt nok til å være helt i toppen blant det fineste fotballen kan tilby. 50 kamper. 50 scoringer. Diskusjonen kunne stoppet der. Tar vi også med at ingen noen gang har scoret flere mål i et gruppespill i Champions League (selv om de kom mot middels lag), forsterker det argumentasjonen om at han var god, men ikke best.

Les også

Zidane fikk perfekt start på Real-jobben

Lionel Messi. Foto: Reuters / Toru Hanai Livepic/NTB scanpix

1. Lionel MessiAlle ord er blitt sagt eller skrevet om Lionel Messi. Alle epoker har sin ener, alle supportere sin favoritt. Likevel fremstår det mer og mer sannsynlig at når tidenes beste fotballspiller diskuteres om 50 år, vil det fortsatt være svært vanskelig å komme utenom fenomenet fra Rosario. 46 mål og 26 assists på 51 kamper er også, tross alt, bare tall og bokstaver. Det er når vi ser bildene av hvordan han scorer, og av det meste annet han gjør, vi forstår følgende: Det vil være absurd og smått komisk dersom han ikke vinner for femte gang, men for første gang siden 2012. Han fikk min stemme.

Les også

Rasende Messi i amper kamp: - Spiller alltid på grensen

Årets trener

"Årets trener" er en vanskeligere øvelse å nominere. Der vi ser spillerne "i jobb", vet de aller færreste nok om hva som foregår i trenernes daglige virke til å kunne være sikker på hvem som gjør den beste jobben. Det er mange eminente folk i faget. Jeg endte med denne listen over topp tre:

Unai Emery. Foto: AP, Arkiv

3. Unai EmeryI likhet med for eksempel Diego Simeone slåss han mot overmakten i form av klubber med langt større ressurser. Ledet Sevilla til andre strake triumf i Europa League i vår, men høsten har vært en liten skuffelse for de helhvite.

Jorge Sampaoli. Foto: Ap

2. Jorge SampaoliLedet Chile til seier i Copa America i sommer, en utrolig sterk prestasjon. Samme nasjon sjarmerte og imponerte oss under VM 2014. Har på noen områder fornyet fotballen med å presse høyt og intensivt ofte kun med tre spillere i bakre ledd.

Luis Enrique. Foto: REUTERS

1. Luis EnriqueDet skal ikke være sånn at de som vinner mest, automatisk også blir rangert som best. Likevel er det vanskelig å se bort fra Barcelonas trener, som vinner alt, i en slik kåring. Mange hevdet at hans lag er helt avhengig av Messi. Det ble grundig motbevist i den trolig beste kampen noen klubblag har spilt i 2015. Barcelona ydmyket Real Madrid uten Messi det meste av kampen i november. Enrique har alle forutsetninger for til og med å overgå Pep Guardiolas meritter i klubben. Luis Enrique fikk min stemme.

Les også

Neville fortsatt uten ligaseier med Valencia

Russiske damer, Tour de Ski, engelsk råkjør og et spennende idrettsår. Hør den siste episoden av Aftenpodden Sport her:

Les også

 1. Scholes med ny slakt av United og Louis van Gaal

 2. Chelsea greit videre i FA-cupen

 3. Søderlund imponerte i St. Etienne-debuten

Les mer om

 1. Internasjonal fotball
 2. Lionel Messi
 3. Cristiano Ronaldo