Fotball

Slik knekkes Ullevaal-koden

<p><strong>ANALYSE:</strong> De neste fem dagenes resultater kan i verste fall bety at EM neste sommer går uten norsk deltagelse, skriver <strong> <i>Lars Tjærnås</i></strong>.</p>

Tjærnås Foto: Digitalsport

 • 100% Sport

VI MÅ GANSKE ENKELT ha seks poeng mot Malta og Ungarn for å henge med Hellas og Tyrkia. Skal vi klare det, må vi utvikle spillet vårt mot forsvar i balanse, vårt såkalte etablerte angrepsspill. Begge våre motstandere vil legge seg lavt, med minst mulig rom bak og mellom egne spillere, og med flest mulig mellom ball og eget mål.

Dette har tidvis vært en "gordisk knute" for det norske laget, og den er kun løsbar ved å kombinere TEMPO og PRESISJON . Litt enkelt sagt har vi i denne fasen av spillet vært enten presise eller holdt et høyt tempo, altfor sjelden begge deler samtidig. Tempo på ball og tempo på bein krever spillere som kan: Bruke få berøringer på ball. Spille harde nok pasninger. Spille "medløp", og ikke på fot, når det er nødvendig.

Alt dette uten at ballen ender noe annet sted enn den er ment å ende.

Er dette alene nok til å bryte ned et forsvar i balanse? Definitivt ikke. Det aller viktigste virkemiddelet er en SAMTIDIG BEVEGELSE som utfordrer tre rom:

Bakrom (bak motstanderens bakre forsvarsledd)

Mellomrom (mellom de to bakre forsvarsleddene)

Siderom (på utsiden av ytterste forsvarere)

"Fasiten" blir altså: Tempo og presisjon i ball pluss bevegelse i ulike rom. Da har vi en mulighet til å spille ut en motstander, om vi ønsker det. Og det gjør vi vel?

Tja, langtfra alle vi foreskrive den resepten, i hvert fall fra start. Egil "Drillo" Olsen definerte det norske angrepsspillet som tidvis jålete denne uken. Og mannen med "pælane" lukter jåleri like sylskarpt som sigarettrøyk.

Strategien for å angripe en motstander i balanse kan nemlig være helt eller delvis annerledes enn den jeg startet å beskrive. Vi kan nemlig velge om vi vil prøve å komme oss GJENNOM, RUNDT eller OVER . Den siste strategien krever en større bruk av den forhatte og misforståtte langpasningen.

Selv hører jeg med blant dem som aldri har forstått hvorfor det er mindre verdig med en pasning på 40 meter enn en på 4 meter. Hele poenget må være at den spilles i rett situasjon, og er riktig utført. Det er himmelvid forskjell på å SPILLE langt eller SPARKE langt mot forsvar i balanse. Effektiv utførelse av langpasningen er:

Vinklet. Pasninger rett frem blir "spist" av midtstoppere.

Luft nok, det vil si at ballen bruker lang nok tid i luften. Både fordi det er lettere å flytte spillere i riktige posisjoner rundt duell, og fordi en midtstopper som vinner duellen ikke vil heade ballen like langt. Grunnidéen med langpasninger er nemlig at hvis den spilles mot en god hodespiller som "tar duellen" hundre prosent, vil vi enten vinne annenball eller i beste fall stusse oss til målsjanser.

For å klare dette må vi ha medspillere tre steder i forhold til duellen.

 1. Rett linje bak duellen
 2. Mellom duell og mål
 3. 10-15 meter foran duell

Jeg gleder meg hvis jeg får se et landslag som endelig tar dette virkemiddelet mot etablert forsvar på alvor, og spesielt i starten av kampen, hvor Malta vil være ekstra kompakte, bruker det for alt det er verdt.

Jeg tror nemlig det er en grei erkjennelse at en motstander er noe du EVENTUELT kan spille ut etter å ha løpt ned, fightet ut og brutt sammen. En tidlig scoring eller to vil gi oss en motstander med strekk i laget, og vi kan spille GJENNOM og MELLOM i større grad.

Og la oss for all del slippe en landslagstrener eller spillere som må be om unnskyldning for å justere strategi. Det er nemlig lov å være lur i fotball, og vi kan fortsatt komme til EM.

 1. Les også

  Opdal: - Utilgivelig hvis jeg sovner

 2. Les også

  - 8,4 prosent sjanse for at Norge kommer til EM

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Tre ting vi lærte om Russland i storseieren

 2. MENINGER
  Publisert:

  «Endelig et landslag som får meg til å skjelve»

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Martin er for sentral

 4. MENINGER
  Publisert:

  Tjærnås forklarer fotballens faguttrykk: «Her bommer mange»

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Tjærnås-børsen: – Han var lagets viktigste aktør

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Vinn eller forsvinn!