Fotball

Denne tidligere VIF-spilleren påførte Tyskland historisk tap

Polen med sjokkseier over Tyskland. Les hvordan det gikk i kveldens kvalik-kamper.

Historisk seier: Her sørget tidligere VIF-spiller Sebastian Mila for 2-0 og Polens første seier over Tyskland gjennom tidene.
  • Eirik Grønning

Da tidligere Vålerenga-spiller Sebastian Mila satte inn 2-0 rett før slutt, satte han ikke bare spikeren i kista mot naboene fra vest. Han sørget for å toppe en historisk kveld for Polen i Warszawa.

18 kamper — null seire

For det var et Polen-lag som før kampen aldri hadde klart å slå Tyskland i fotball, men som i det 19.f orsøket virkelig hadde tro på sin første seier over naboene fra vest.

For Tyskland stilte med et svekket mannskap, uten sentrale spillere som Mesut Özil (Arsenal), Sami Khedira (Real Madrid), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Marco Reus (Borussia Dortmund) og Benedict Höwedes (Schalke), i tillegg til Phillip Lahm som har lagt opp.

Dermed så Polen, med kaptein Robert Lewandowski i spissen, sin sjanse til endelig å knuse smultringen i den forferdige 0-6-12-statistikken over 18 kamper mot Tyskland.

Tysk dominans - uten store målsjanser

Men det var Tyskland som var nærmest i det som ble en hendelsesfattig 1. omgang i Warszawa. For i fraværet av flere tunge navn kunne Leverkusens Karim Bellarabi fått en drømmeåpning på landslagskarrieren, men avslutningen fra skrått hold strøk Wojciech Szczesnys venstre stolpe.

Svært sentral: Wojciech Szczesny var utvilsomt banens beste da han stengte buret for Tyskland og Thomas Müller.

Like etter var Thomas Müller nesten helt alene med Arsenal-keeperen, men sterkt presset sendte han ballen utenfor den andre stolpen. Like før pause kunne Bellarabi satt inn ledermålet, men to flotte dragninger, ble erstattet av en puslete avslutning midt på keeper.Dermed var det målløst til pause der Polen var fullt på høyde med gjestene i 30 minutter, før det tyske maskineriet kom mer i gang det siste kvarteret.

Neuer med sjelden feil

Da var det litt flatterende at det var Polen som tok ledelsen like etter pause. Selv om polakkene forsvarte seg godt, hadde de ingen avslutninger på mål inntil Arkadiusz Milik gjorde det aller viktigste i fotballen – satte ballen i mål. For i ettertrykket etter et innlegg fra venstre fikk Dortmund-spiller Lukasz Piszczek ballen og curlet den inn bak det tyske forsvaret. Der havnet Bayern-duoen Jerome Boateng og ikke minst keeper Manuel Neuer på halvdistanse, og Milik fikk en relativt enkel jobb med å styre ballen i nettet med hodet.

1-0: Her setter Arkadiusz Milik inn Polens første mål - på deres første avslutning på mål

Dette tente de 50000 ivrige polakkene på tribunen, men også Joachim Löws unge mannskap. Like etter burde Mario Götze utlignet for gjestene, men matchvinneren fra sommerens VM-finale klarte ikke å overliste Szczesny fra kort hold. Like etter fikk Thomas Müller en brukbar mulighet, men nok en gang viste den polske keeperen hvorfor han står for et av Europas beste klubblag.Men da var standarden satt for den siste halvtimen i Warszawa.

Punkterte med Polens andre forsøk på mål

Der tyskerne fortsatte å dominere i banespillet mot en forsvarsmur der spydspissen Robert Lewandowski gjorde solide bidrag bakover i banen. Men de fikk det tøft med å stå i mot den tyske overmakten, men ble gang på gang reddet i siste liten.

For kvarteret før slutt kunne Bellarabi fått sin fortjente scoring i debuten, men nok en gang sto Szczesny i veien. Og da sisteskansen for en gangs skyld ble overlistet, hindret tverrliggeren tysk scoring. Polskfødte Lukas Podolskis kanon lignet på hans andre mål da Polen ble slått 2-0 i EM for seks år siden, men denne gangen klarte ikke mannen med polsk mor og far å score mot hjemlandet.

Da benyttet innbytter Sebastian Mila like godt muligheten da Tyskland hadde sendt alle mann i angrep. Et flott forarbeid av Robert Lewandowski sørget for at Mila kom alene med Manuel Neuer. Mannen med 14 kamper i 2007-sesongen for Vålerenga, var kald og bredsidet ballen i hjørnet bak det som mange regner som verdens beste keeper.

Så spørs det om polakkene er enige i det siste. For lørdag kveld var Wojciech Szczesny ustoppelig da Polen endelig kunne juble for en seier over Tyskland.

Samtidig som dette var Tysklands aller første tap mot Polen, var dette tyskernes første tap i EM— og VM-kvalifisering siden 2007, da Tyskland tapte 0-3 for Tsjekkia.

Selvmål sikret Skottland seieren

I den samme gruppen møttes Skottland og Georgia noen timer tidligere i Glasgow. Vertene kom ikke skikkelig i gang på Ibrox, men fikk hjelp for å kickstarte både kampen og målprotokollen. For etter 27 minutter reddet Giorgi Lotia skuddet fra Shaun Maloney, men returen traff en uheldig Akaki Khubutia, som satt inn 1-0 til skottene.

Derifra og ut kontrollerte Skottland, men da brukbare sjanser fra Celtics Scott Brown og Evertons Steven Naismith ikke ble omsatt, endte det med én scoring i Glasgow.

Irland hadde muligheten til å sette scoringsrekord, og var lenge på skjemaet til å gå forbi 8-0-seieren mot Malta i 1983. For etter 18 minutter hadde Robbie Keane allerede sikret seg hattrick, men Irland ledet "bare" 3-0 til pause mot lille Gibraltar.Fire mål på de første elleve minuttene av 2.-omgang gjorde at rekordmakerne fra 1983 virkelig begynte å tro på å bli overlistet, men de siste 34 minuttene forble målløse. Dermed vant Irland 7-0 og topper gruppe D etter at James McClean (2), Wes Hoolahan og Jordan Perez (selvmål) sørget for de siste fire målene.

Rekord-hat tricket — men slått av Rekdal

Robbie Keanes tre mål med tolv minutters mellomrom er for øvrig et rekordraskt hattrick i EM-sammenheng. Dermed slo han Marco van Basten som scoret tre mål på 23 minutter mot Malta i kvalifisering til EM i Sverige i 1992. Kjetil Rekdal scoret for øvrig tre mål på sju minutter for Norge mot Ungarn i 1996, men det var i VM-kvalifiseringen.

Vibe reddet Danmark

Våre danske naboer fikk det tøft i Tirana mot et albansk lag som sjokkerte med 1-0 borte mot et Portugal uten Cristiano Ronaldo i åpningen. Ermir Lenjani sørget for at Albania ledet 1-0 til pause etter pasning fra Taulant Xhaka, lillebror av den sveitsiske VM-stjernen Granit Xhaka. Danskene gikk dermed mot tap, inntil Lasse Vibe dukket opp åtte minutter før slutt, og sørget for uavgjort.

I samme gruppe sikret tidligere Manchester United-spiller Zoran Tosic ett poeng for Serbia da han utlignet til 1-1 på overtid. Robert Arzumanyan scoret hjemmelaget Armenias mål.

I gruppe F inntok Nord-Irland tabelltoppen med at West Bromvich' Gareth McAuley og Norwich' Kyle Lafferty sørget for 2-0 over Færøyene. Nord-irene topper foran Finland, som spilte 1-1 mot Hellas, og Romania som hadde tilsvarende resultat hjemme mot Ungarn.

Les også

  1. Neymar utklasset Messi da Brasil reiste seg

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Polens herrelandslag fotball
  3. Tysklands herrelandslag fotball