Fotball

AaFK-seier mot de finske seriemesterne

Scoringer av Marlinho og Peter Orry Larsen sørget for at AaFK kan putte skalpen til de finske seriemesterne i beltet.   

_SOH6943-01.jpeg
 • Pål Are Lilleheim

Det meste skjedde før hvilen, da Aalesund møtte de finske seriemesterne Seinäjoki Jalkapallokerho (SJK) i en treningskamp i Ålesund. Mot et lag som i fjor bare slapp inn 22 mål på 33 kamper, scoret de oransje to mål før hvilen – som holdt til seier 2-1. For AaFKs del var kampen et stort skritt i riktig retning, selv om det fortsatt står igjen en del på balltempo og samhandling. Det skal sies at de ikke produserte ikke all verden fremover, men de klarte å holde finnene på en armlengdes avstand det meste av kampen.

Marlinho viste seg frem

De finske seriemesterne startet kampen friskest, og presset AaFK langt tilbake på banen i åpningsminuttene. Likevel; de oransje skapte kampens første sjanse, og burde tatt ledelsen like før klokka bikket fem minutter. Mos Abdellaoue ble spilt helt fri av Peter Orry Larsen, men alene med keeper Mikhel Aksalu satte Mos avslutningen håpløst over.

 • Utenlandsk motstand skal gi bedre oppkjøring for AaFK
SCORET: Marlinho satte inn AaFKs første scoring mot de finske seriemesterne.

I det klokken bikket 16 minutter tok vertene ledelsen på sin andre sjanse i kampen. Et innlegg fra Mikkel Kirkeskov gikk rett gjennom hele SJK-forsvaret. Den havnet hos Marlinho på hjørnet av sekstenmeteren. Han drog seg fri mot venstre og satte inn 1-0, via ei finsk hofte. Ledelsen varte ikke lenge. Bare fire minutter senere utlignet Marko Kink, på det som var finnenes første sjanse i kampen. Avslutningen var helt klart noe som AaFK-keeper Lars Cramer skulle ha avverget.

Gode kombinasjoner

AaFK var det styrende laget etter utligningen, men det ble stort sett bare med tilløp til gode sjanser som ble skapt. Men i denne fasen av kampen kom de til disse nestensjansene med gode kombinasjoner.

Og gode kombinasjoner resulterte til ny ledelse like før halvtimen. Mos fant Orry midt på SJKs halvdel, han spilte Marlinho fri på høyresiden. Brasilianeren, som var frisk gjennom store deler av den første omgangen, la tilbake til Orry, som fant ei luke ved nærmeste stolpe – under en litt uheldig Aksalu. Dermed 2-1 til vertene.

Burde ledet mer

Etter ledelsen slapp AaFK litt opp på intensiteten, og mer skulle ikke til for at de finske gjestene ble førende i banespillet. De klarte imidlertid ikke å omsette det spillemessige overtaket i sjanser.

AaFK klarte på sin side å komme på noen gode kontringer, og en Mos som hadde vært litt mer på hugget kunne fort gitt AaFK både 3-1 og 4-1 til hvilen. Men sånn ble det ikke. Dermed gikk lagene i garderoben med 2-1 til ålesunderne.

Feige i overgangene

AaFK gjorde tre bytter i pausen, der de i tillegg til å sette innpå Andreas Lie og Sondre Fet, ga spilletid til 18-åringen Jørgen Hatlehol. AaFK dikterte tempoet fra start i omgangen, men som før hvilen slet de med å komme til de gode sjansene. En av grunnene til det var at de tidvis ble veldig feige med tanke på hvor mange spillere de kjørte i angrep på de gode overgangsmulighetene.

Finnene fikk en god utligningsmulighet kvarteret ut i omgangen etter en litt ubesluttsom inngripen av Hatlehol. Men fra spiss vinkel satte Kink ballen over og til side for AaFK-målet.

AaFK fortsatte å produsere halvsjanser, uten at det egentlig ble nevneverdig farlig foran SJK-keeper Aksalu.

Klasse av Lie

I den andre enden viste Andreas Lie klasse i det 73. minuttet, og hindret utligning med en fenomenal dobbelredning. Først var han nede og reddet et frispark fra 25 meter fra Matej Hradecky, før han var raskt oppe og blokkerte returen fra en helt fri Kink.

Kampes flotteste angrep kom med kvarteret igjen å spille. AaFK kombinerte fint etter å ha erobret på egen halvdel. Kirkeskov, Mos og Fet kombinerte på éntouch. Fet stakk igjennom til Kirkeskov på løp, som igjen fant Fet på sekstenmeteren. Men avslutningen gikk dessverre like over SJK-målet.

Mot slutten av kampen hadde SJK hadde ballen mest. AaFK ble presset bakover, og hadde mer enn nok med å forsvare seg.

AaFK ga også spilletid til 16-åringen Emil Solnørdal de siste minuttene av kampen. Han kom inn for Marlinho, og rakk å vise seg frem ved et par anledninger. Med litt mer hissige AaFK-spillere foran SJK-målet kunne han fort ha fått en målgivende som siste angrep i kampen.

Men de endte med 2-1 til AaFK over SJK.

Les også

 1. Enkel RBK-seier mot Byåsen

 2. Solskjær bekrefter at Molde forhandler med Gudjohnsen

 3. Gamst skryter av TILs matchvinner: - Det er en grunn til at folk prater varmt om Mikael

 4. Viking enige med Haukås

 5. Denne legenden er på vei til Molde

Eliteserien

SVUTMP
1Viking86111761119
2Lillestrøm7520134917
3Molde7412137613
4Sarpsborg 086312107310
5Strømsgodset731389-110
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Aalesunds FK
 3. Peter Orry Larsen