Fotball

Bremseskjermpakker-assistent

<p>Han kunne ha fortsatt i KIL/Hemne. Eller blitt værende i Molde. Det holdt på å bli Strindheim. Napoli. AC Milan. Venezia. Og Nottingham Forest. Men Erik Hoftun har aldri angret på at han brukte sine 12 beste fotballår på Lerkendal.</p>

TAKKER EGGEN: Erik Hoftun takker Nils Arne Eggen - her presentert i grafitti - for at karrieren hans ble som den ble. Men Eggen var også av grunnene til at Hoftun var nære ved ikke å havne på Lerkendal i det hele tatt.
 • Ole Kristian Sagbakken
DEN GANG DA: Hoftun i duell mot Arsenals Thierry Henry i Mesterligaen i 2004. ¿ Ja, jeg scoret. Men vi slapp inn fem, også, minnes han.

(Med cupseieren for 50 år startet epoken som til nå teller 21 seriegull, ni NM-gull og en bråte seiere i Mesterligaen. I den anledning ønsker Adresseavisen å kåre tidenes RBK-ellever. Og du bestemmer!)

 • Alle kandidatene presentert nederst i saken (Det er to midtstoppere på tidenes RBK-lag. I dag presenteres de fire første kandidatene. Neste uke vil fire nye stoppere stå for tur)

Hvordan man blir fotballstjerne i «godt voksen» alder, tar 11 seriegull, får tilbud fra AC Milan og scorer på Highbury? Vel, nå skal du høre...

– Jeg har mye å takke han der for, sier Erik Hoftun – og peker. Vi står på Kjernens område på Lerkendal, hvor Nils Arne Eggen er udødeliggjort per grafitti.

– Samtidig har jeg tenkt på hvor tilfeldig ting kan være. Jeg var egentlig aldri noen god stopper, sier han.

– Hæ?

– Jeg var treg, en dårlig duellspiller og var svak defensivt. Men god til å bryte foran og til å ta med meg ballen. Og da jeg kom til RBK, var det nettopp det Nils Arne sa til meg. «Nå er jeg interessert i det du kan».

– Jeg tror han er den eneste jeg kjenner som aldri har sagt at jeg er treg , sier Hoftun.

Les også:

Samtidig må Nils Arne ta en del av ansvaret for at Hoftun var nære ved aldri å havne i RBK, også. For Hoftuns karriere er utypisk. KIL/Hemne-stopperen ble ikke elitespiller før han var 23. Han spilte heller aldri en u-landskamp.

Men han var ivrig. Trente mye. Og da KIL/Hemne var oppe på nivå tre i norsk fotball i 1989, reiste bremseskjermpakkerassistenten fra militærleiren i Bodø hver helg, og spilte kamp.

– Bremseskjermpakkerassistent?

– Jeg pakket bremseskjermer for F-16-fly. Jeg er glad for det. Det lot seg kombinere med fotball, sier Hoftun, og husker tilbake. Det var nemlig her han skulle få sitt første møte med Nils Arne.

– En høstdag i 1989 ropte de opp navnet mitt over høyttaleranlegget. Telefon til menig Hoftun. I andre enden var Nils Arne. Han skisserte mulighetene for en overgang. Jeg holdt på å gå i golvet!

– Han sa han skulle ringe igjen. De neste dagene gikk jeg bare og ventet på telefon. Men dager ble til uker. Uker ble til måneder, og Hoftun hørte ingenting. Og la vekk hele tanken om RBK. Da telefonen til slutt kom fra Nils Arne – to år (!) senere – dro Hoftun og trente med RBK en uke, men fikk ingen lovnader. I stedet skrev han under for Molde.

Her gjorde han seg bemerket fra dag én. Men da kona Gry skulle flytte til Trondheim for å studere høsten '93, sto Hoftun overfor et dilemma. Han hørte ingenting fra RBK. Det ble til at han vurderte å bli i Molde, eller gå til Strindheim i 1.divisjon.

– Men etter at jeg selv hadde drevet lobbyvirksomhet – gjennom min tidligere trener (Torgeir Vatn, som hadde kontakter i RBK-miljøet) – og senere scoret fire mål i én kamp, ringte Nils Arne på nytt. Da passet det perfekt, smiler Hoftun.

(Artikkelen fortsetter)

JURYEN: Roger Aabel, Kåre Rønnes, Nils Arne Eggen, Else Stræte og Kjetil Kroksæter kommer med sin ekspertvurdering, men leserne stemmer frem tidenes RBK-lag.

Hermet etter Hauge

Resten er historie. Han gikk inn i midtforsvaret fra første treningskamp i 1994, og etter «miraklet i Milano» i 1996 var han nære en overgang til Napoli.

– Jeg fikk en telefon fra agent Rune Hauge, men trodde ikke på at han kunne ringe til meg. Jeg regnet med at det var min gode venn Sindre Rekdal, som pleide å gjøre denne typen pek. Jeg bare fjaset i røret, til jeg innså at det faktisk var Hauge. Ingen episode å være stolt av, smiler Hoftun, som takket nei til Napoli på grunn av familien og tryggheten i Trondheim.

– Skuffet over Milan-nei

Han var mer usikker da selveste Milan kom på banen året etter. Men denne gangen satte RBK ned foten. I tillegg sto Venezia og Nottingham klare med sjekkheftet, men Hoftun ble værende.

– Jeg var litt skuffet over at det aldri ble noe med Milan. Men jeg har heller aldri angret på at jeg ble i RBK. Vi opplevde så mye, sier han.

Web-TV:

Den siste opplevelsen i Europa ble mot Arsenal på Highbury i 2004. RBK tapte 5-1, men Hoftun scoret. Året etter ble han henvist til benken, og valgte å gå til Bodø/Glimt.

– Ingen optimal avslutning på RBK-tida. Men jeg respekterte trenernes avgjørelse , sier han.

Nå er ringen sluttet. Hoftun er tilbake. Og den sportslige lederens store drøm er at dagens spillere får oppleve det samme som han. Gjerne allerede i høst.

– Det var fantastisk å spille i Mesterligaen , sier Erik Hoftun.

PS! Det er to midtstoppere på tidenes RBK-lag. I dag presenteres de fire første kandidatene. Neste uke vil fire nye stoppere stå for tur.

Juryens begrunnelse:

«En lojal RBK-er. En spillende stopper, med veldig god spillforståelse. Spillende, og dyktig i å «kjøre» framover med ballen i beina, og spille fri andre»

Juryen består av Nils Arne Eggen, Kjetil Kroksæter, Kåre Rønnes, Else Stræte og Roger Aabel.

TRE KJAPPE MED HOFTUN:

– Hvorfor er du juryens favoritt på tidenes lag?

– Det er et godt spørsmål. Men jeg var med og bidro i en lang periode da RBK presterte godt. Både i Norge og internajsonalt.

– Hva er ditt beste minne?

– Borte mot Milan i 1996. De trengte ett poeng for å avansere, vi måtte vinne. Og vi slo dem!

– Hvem er tidenes beste RBK-er?

– Roar Strand. Han har prestert fra han var 19, og gjør det fortsatt. Med tanke på alt han har gjort og vunnet er det ingen over, og ingen ved siden.

ERIK HOFTUN

Født: 3. mars 1969

Gift med Gry, tre barn. Lasse (19), Daniel (15), Maria (11)

I RBK i perioden 1994-2005 (276 seriekamper, i tillegg til cup— og mesterliga-kamper)

Klubber: KIL/Hemne, Molde, RBK, Bodø/Glimt.

11 seriegull med RBK, 3 cupmesterskap. En bråte solide kamper i Mesterligaen.

Seks Kniksen-priser som beste forsvarsspiller.

30 landskamper. Ble skadet før EM 2000, hvor han hadde spilt ni av ti kvalikkamper.

...og dette er utfordrerne

Trond Sollied (50)

(Foto: Gorm Kallestad)

I Rosenborg i syv sesonger (1985-1991), og var mannen som stanget klubben tilbake til toppen da han ble matchvinner i seriefinalen mot Lillestrøm i 1985. Sollied var vinnertypen.

Det er sagt at det langt var tilfeldig at nettopp han ble matchvinner i den kampen. Han fikk med seg ytterligere to gull og to cupmesterskap i RBK. Sollied fikk 15 landskamper for Norge, og avsluttet spillerkarrieren med å bli cupmester i Bodø/Glimt i 1993.

Sollied var både assistentrener og hovedtrener i RBK. Da han ledet laget alene i 1998 tok RBK et suverent seriegull. I øyeblikket er Sollied, som har trent en rekke klubber ute i Europa, klubbløs.

Bjørn Rime (65)

I RBK i perioden 1968-1975. To seriemesterskap, ett cupmesterskap. Rime kom til RBK fra Gjøvik i 1968, og ble omskolert under George Curtis. Fra å være spiss ble han «ultradefensiv" stopper – en stil han måtte endre på igjen da Curtis forlot klubben. Rime er kjent som stopperen som "aldri gjorde aldri en feil».

Etter at han var ferdig i RBK reiste han til Røros, og ble spillende trener. Her var han blant annet med på å slå ut RBK i cupen i 1976. Året etter trente han RBK. Rime fikk én landskamp for Norge.

I dag er 65-åringen sjef i selskapet Trønderstål.

Knut Torbjørn Eggen (49)

I Rosenborg i perioden 1978-1991. 221 seriekamper, tre seriegull, to cupmesterskap. Medlem av yngrebølgen som inntok Lerkendal mot slutten av 70-tallet. Spilte mest spiss i starten av RBK-karrieren, og var toppscorer i 1978, med ti mål.

Gikk så via midtbanen inn i RBK-forsvaret utover 80-tallet, og ble en klippe sammen med Trond Sollied i midtforsvaret da RBK kom tilbake til toppen.

Eggen fikk fire kamper med flagget på brystet, etter å ha spilt nesten 50 landskamper på aldersbestemt nivå. Var i 2007 tilbake på Brakka, og hadde et kortvarig opphold som sportsdirektør.

Den også erfarne treneren er nå tilbake i Moss, som han tidligere har trent.

Les også

 1. Operasjon &laquo;Ivers&raquo;

 2. Den første kontinuitetsbæreren

 3. Radaren

 4. Mål etter mål

 5. Permisjonsseddelen som endret alt

 6. &laquo;Jeg var gullgutten til Nils Arne&raquo;

 7. Den lynhurtige akademikeren

 8. Tolv års svar på tiltale

 9. Juryens favoritt: Øystein Wormdahl

 10. Tid for tidenes RBK-ere

 11. Rekordholderen

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien