Fotball

Storklubbens kranglete oppførsel ble TILs lykke

KOMMENTAR: Lyons millionkrav for Ulrik Yttergård Jenssen gjorde at karrieren hans ikke fortsatte i utlandet. Dermed åpnet den franske klubben veien for at TIL kunne gjøre sin viktigste signering på mange år, skriver Rune Robertsen.

Ulrik Yttergård Jenssen (nummer to fra høyre) sammen med sportssjef Svein-Morten Johansen, hovedtrener Bård Flovik og administrerende direktør Stig Arne Engen på onsdagens pressekonferanse.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Tirsdag kveld ble Ulrik Yttergård Jenssen enig om en kontrakt med Gutan som binder han fram til 2019-sesongen. 20-åringen har de siste tre årene spilt – hovedsakelig på B-laget – til den franske storklubben Lyon. Det har gjennom mange måneder vært spekulert i hvor han skulle fortsette karrieren, etter at han tidligere i år takket nei til en ny avtale i Lyon.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

En stor grunn til Lyon-exiten var at ønsket om A-lagsfotball sto sterkt, og det ble han ikke tilbudt der. Forståelig nok. Lyon er en klubb som nærmest hvert år spiller i Mesterligaen, og ikke kan garantere noe som helst med tanke på spilletid.Derfor var det klokt at Yttergård Jenssen å takke nei til tilbudet. Det falt ikke i god jord hos franskmennene som ikke likte at en da 19 år gammel tromsøværing hadde ryggrad nok til å stå i mot et nei.

Les også

Ulrik havner i lønnstoppen etter TIL-overgangen

Den franske klubben hadde uansett et ess i ermet for å straffe Ulrik Yttergård Jenssen. Når du er under 24 år må en klubb som henter deg kontraktsløst betale en utdanningskompensasjon basert på hvor lenge du har vært i klubben. Drøye tre år i Lyon betydde at storklubben hadde et anselig krav basert på et internasjonalt regelverk. Tre millioner kroner dersom klubber i større europeisker ligaer ville hente han. To millioner kroner dersom en norsk eliteserieklubb kom på banen. Normalt sett forhandles dette beløpet betraktelig ned, ofte mot prosenter i eventuelle videresalg.

Da Lyon hentet Ulrik fra nettopp TIL var klubben påpasselig med ikke å betale full utdanningskompensasjon der og da – men heller forhandle beløpet TIL og Fløya hadde krav på betraktelig ned.

Dermed kostet i realiteten Ulrik Yttergård Jenssen tre millioner kroner for de europeiske klubbene som ønsket å hente han. I Nederland kjenner jeg til at NEC Nijmegen, Utrecht og Twente alle var konkret interesserte i knytte til seg 20-åringen, som da ville endt opp i samme liga som Groningen-spiller og storebror Ruben Yttergård Jenssen. Og ønsket fra Yttergård Jenssen om å fortsette i utlandet har vært klart. Derfor er det lett å se at TIL ikke var førstevalget til midtstopperen.

TIL har vært heldige og dyktige som på rett tidspunkt fant finansiering til å betale de to millionene som Lyon har krav på. Hadde Lyon gjort som de fleste andre klubbene i deres situasjon ville TIL aldri vært aktuelle.

Les også

Sportssjefen om utenlandske signeringer: - Optimalt sett skulle vi hatt en speider

Nå er derimot Yttergård Jenssen på plass på Alfheim. Overgangssummen og historikk forplikter og skaper forventninger til hva Ulrik fra Olsgårdlia kan prestere for Gutan. I tillegg til høyden og duellstyrken har Yttergård Jenssen en pasningsfot av høy klasse. Akkurat hva TIL har savnet på midtstopperplass. Jeg tar for gitt at han går rett inn på laget når han er spilleklar.

Yttergård Jenssen blir den femte i A-stallen født 1996 – og definitivt den mest profilerte. De andre fire i Runar Espejord, Mikael Norø Ingebrigtsen, Jostein Gundersen og Fredrik Michalsen er alle i ferd med å gå fra å være talenter til å bli voksne fotballspillere. Nå får de sin egen hærfører hjem etter at han har gått den franske skolen.

TIL sitter på en gullgruve både sportslig og økonomisk sett gjennom å ha fem spillere i en alder av 20 år på laget som forsvarer en plass der. Fra nå av handler det om å foredle disse slik at publikum kan få lokale helter som leverer på høyt nivå.

Signeringen av Ulrik Yttergård Jenssen betyr at TIL bør være på vei inn i en ny storhetstid der topp seks-plasseringer er innen rekkevidde innen et par år. Alt er selvsagt ikke på plass ennå – men 20-åringens signatur gjør det mulig å for alvor tenke store tanker på Alfheim.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm1283124111327
2Molde1181222111125
3Viking136342417721
4Strømsgodset126242020020
5Bodø/Glimt115422214819
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien
  2. Rune Robertsen