Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president

79-åringen sitter til en ny president er valgt på ekstraordinær kongress.

FIFA-president Sepp Blatter overrasket de fleste tirsdag kveld med å kunngjøre at han trekker seg som FIFA-president.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) hasteinnkallte tirsdag kveld til en uventet pressekonferanse. Derfor var det få medier til stede. Sepp Blatters budskap kom overraskende på de fleste:

Han stiller plassen sin til disposisjon. Blatter sier at det kommer en ekstraordinær kongress der hans etterfølger skal velges.

— Mandatet mitt støttes ikke av alle i fotballen, sa Blatter og la til at han «ikke hadde støtte verden rundt blant supportere, spillere og klubber».

Jordan snuser på presidentjobben umiddelbart

Det jordanske fotballforbundet har startet juridiske sonderinger for å se om prins Ali Al-Hussein (39) kan innsettes som FIFA-president umiddelbart.

– Vi sjekker om det juridisk er mulig at han overtar, sier visepresident i forbundet Salah Sabra.

Prins Ali tapte mot Blatter forrige uke.

Han vil få en vurdering om det er legitimt at prinsen blir president etter at Sepp Blatter trakk seg bare fire dager etter valget.Al-Hussein tapte fredag første valgomgang 133-73 før han ga opp. Det var lite sannsynlig at Blatter ville tapt omvalget der et simpelt flertall ville være nok for seier.

Ifølge FIFA skal en ekstraordinær kongress med presidentvalg være gjennomført i perioden desember-mars.

Der skal alle 209 medlemsland få sjansen til å avgi stemme. Al-Hussein og Michel Platini er favoritter til å overta etter Blatter.

Overrasket NFF-president

Yngve Hallén er glad for at Sepp Blatter trekker seg.

Norges fotballpresident Yngve Hallén sier at nyheten kom helt overraskende.— Men det var tvingende nødvendig for å gjenskape tilliten til organisasjonen og de prosessene som nå er på gang, sier Hallén.

— Dette var veldig overraskende. Jeg så ham i selvsikker modus på scenen i Zürich fredag, så dette hadde jeg ikke ventet, sier Karen Espelund som sitter i FIFAs komité for kvinnefotball og i UEFAs eksekutivkomité.

Les også

Korrupsjon og skandaler: Her er veien til Blatters fall

Per Ravn Omdal er tidligere styremedlem i FIFA. Han er glad for beskjeden om at Blatter nå trekker seg.

— Det bør jobbes frem en øvre aldersgrense på 70 år, samt at man kun kan sitte to mandatperioder, det vil si to perioder på fire år. Vi kan ikke risikere at en 79-åring blir gjenvalgt slik vi opplevde nå, sier Omdal.

- FIFA trenger endringer

Det var en alvorstynget Blatter som stilte på pressekonferansen.

— De siste 40 årene av mitt liv har jeg jobbet tett med denne flotte idretten fotball og FIFA. Jeg har grundig vurdert mitt embede som FIFA-president. Jeg elsker FIFA mer enn noe annet og ønsker kun å gjøre det beste. Jeg stilte til gjenvalg fordi jeg trodde det var det beste for fotballen, sa sveitseren.

Videre sa han:

— Valget er over, men FIFAs utfordringer er ikke det. FIFA trenger en dyptgående rekonstruksjon. Reformene må fortsette, sa Blatter.

79-åringen tok ikke i mot spørsmål fra pressen etter at han var ferdig med sin tale, og forlot salen etter sin redegjørelse.

Ny kongress før jul?

Sveitseren ble nylig valgt til en femte periode, men motstanden mot han var stigende. Norge var blant landene som stemte mot Blatter under presidentvalget forrige uke.

En ny FIFA-kongress kan tidligst skje i desember i år, men det vil ifølge FIFA ikke dra ut lenger enn mars neste år før valget er gjennomført.

At Sepp Blatter skulle trekke seg kommer svært overraskende. Han har frem til nå avvist alle anklager.

— Hvorfor skulle jeg trekke meg? Det ville være det samme som å si at jeg har gjort noe galt, uttalte Blatter til sveitsisk TV fredag.

Sterke anklager

Det internasjonale fotballforbundet har vært i hardt vær de siste dagene. Flere FIFA-medlemmer er siktet for grov korrupsjon.

Det er også mistanke om betaling under bordet ved tildelingen av VM-sluttspillene i 2018 og 2022. Både FBI og sveitsisk politi var innblandet under FIFA-kongressen forrige uke. Da ble flere FIFA-representanter anholdt.

Tirsdag ble det klart at prins Ali av Jordan stiller som kandidat. Det var han som utfordret Blatter forrige uke. Ali er ifølge nyhetsbyrået AFP også innstilt på å hoppe inn i rollen umiddelbart dersom FIFA ønsker det i en overgangsfase.

UEFA-president Michel Platini.

Michel Platini seiler nå opp som en av favorittene til å overta som FIFA-president. UEFA-president Platini kalte Blatters avgjørelse for «vanskelig, modig og riktig».Sepp Blatter etterforskes ikke av riksadvokaten i Sveits, opplyste landets øverste påtalemyndighet tirsdag kveld.

— Joseph S. Blatter er ikke under etterforskning av riksadvokatens kontor. Hans kunngjorte avgang kommer ikke til å påvirke den pågående straffesaken, heter det i en uttalelse.

USA avviser å ha påvirket Blatter

USA har ikke hatt noen finger med i spillet rundt Blatters avgang, sier det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Marie Harf. På direkte spørsmål om USA hadde presset på for å skyve Blatter ut av FIFA-ledelsen, lo Harf og sa «nei».

– Den amerikanske regjeringen har ikke noe synspunkt på hvem som er FIFA-president, sa hun.