Helsedirektoratet: Treningskampen mellom Brann og Bodø/Glimt var ulovlig

(Brann - Bodø/Glimt 2–0) Helsedirektoratet mener treningskampen mellom Brann og Bodø/Glimt ikke skulle vært spilt. En rekke andre kamper ble avlyst fredag.

Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Brann slo Bodø/Glimt 2–0 i en treningskamp i Vestlandshallen. Ettersom Brann er underlagt covid-19-forskriften kapittel 5C til og med søndag 21. februar, har de ikke lov å gjennomføre «arrangementer».

– Det er fremdeles slik at på Vestlandet, hvor Bergen er i 5C, så er det egentlig forbud mot denne typen kamper. Så har jeg forståelse for at det er vanskelig å henge med i svingene. Men om det er usikkerhet så kan de for eksempel forhøre seg med oss i forkant, forteller helsedirektør Bjørn Guldvog.

BA omtalte nyheten først.

Statsminister Erna Solberg fikk også spørsmål om kampen på fredagens pressekonferanse.

Les også

NFF lanserer ny plan: Skal trene spesifikt ned i 6-årsalderen

– Jeg mener Brann må følge reglene i Bergen. Man vil ikke flytte personer fra ulike soner med forskjellig smittetrykk. Man kan risikere å spre smitte, og vi forsøker å begrense reiseaktivitet for å hindre utbrudd og fotballen har også hatt utbrudd, sier hun.

Brann mener imidlertid at de ikke har brutt noen regler.

– Vi mener dette er innenfor den strenge protokollen som vi ettelever nå. Dette var en treningskamp, og ikke et arrangement med publikum til stede, sier Vibeke Johannesen til VG.

Les også

Helsedirektoratet anbefaler fortsatt toppidretts-nei

En rekke kamper avlyst

I tillegg til kampen mellom Brann og Bodø/Glimt møttes Vålerenga og Strømsgodset samme dag klokken 13.00.

  • Rosenborg har bekreftet på sine hjemmesider at deres kamp mot Stjørdals-Blink fredag kveld avlyses.
  • FK Haugesund måtte også snu bussen og kjøre hjem mens de var på vei til kamp mot Sandnes Ulf.
  • Aalesunds kamp mot Brattvåg er også avlyst.

Raufoss - Stabæk hadde kampstart klokken 15.00 - denne spilles i skrivende stund.

– Så lenge det er likt for alle, og helsemyndighetene mener det er riktig, er det bare å forholde seg til. Jeg synes det er mye viktigere at vi får trent normalt, sier Vålerenga-treneren, som måtte nøye seg med 1-1 mot Strømsgodset i årets første treningskamp fredag ettermiddag.

UENIG: Daglig leder i Brann mener at kampen ble spilt lovlig.

Johannesen sier de senest hadde et møtte med NFF klokken 12 fredag, og trodde kampen var lovlig.

– Vi hadde selvsagt ikke gjort noe som var i strid med retningslinjene. Dette streames ut til mange, så vi har jo ikke akkurat prøvd å snike oss unna med noe her. Både NFF og vi mener dette er innenfor regelverket.

– Hvorfor tror du Helsedirektoratet mener noe annet?

– Det er jo en treningskamp, men ikke et arrangement. Forskjellen der er viktig. I hallen var det kun representanter fra lagene + teamet som sendte kampen.

Les også

Idretten ber om krisemøte med statsministeren: – Svært skuffet

Guldvog tror på misforståelser

Guldvog bekrefter at alle type kamper, både serie- og treningskamper, ikke anbefales for voksne lag.

– Jeg tror det er en mulighet for at mange har misforstått. Nasjonalt skal man ikke drive med seriespill nå. Så skjønner jeg at noen tenker at treningskamp ikke er seriespill, men hele hensikten er å unngå at to lag møtes, sier Bjørn Guldvog til VG.

– Burde dette vært bedre forklart fra deres side?

– Det kan godt være. Det er noe vi må se på nå, og forklare dette slik at det ikke kan misforstå. Inntil videre velger jeg å tro at dette er blitt gjort i god tro, svarer Guldvog.

– Det er frustrerende at dette skjer uten at vi får forvarsel og dermed mulighet til å forberede klubbene som P.t. har avtalt treningskamper som nødvendig trening og noen lag er omtrent på feltet klare til å spille, sier Lise Klaveness, toppfotballsjef i NFF.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Lillestrøm24135641281344
4Rosenborg23127449311843
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk