Bekreftet: Nederland må spille for tomme tribuner mot Norge

Høye smittetall i Nederland førte til nye smitteverntiltak fra den nederlandske regjeringen fredag kveld. Blant annet må tirsdagens kamp mellom Nederland og Norge i Rotterdam spilles uten tilskuere.

ÉN MÅNED SIDEN: Slik så det ut da Nederland spilte mot Gibraltar i Rotterdam for én måned siden. Neste uke blir det tomme tribuner i Rotterdam.

Hjemmebanen til Feyenoord, De Kuip, tar over 50.000 tilskuere, men tirsdag vil fotballsupporterne komme til stengte dører. Det bekrefter statsminister Mark Rutte på en pressekonferanse fredag kveld.

– Nederland-Norge går neste uke uten publikum, sier Rutte på pressekonferansen.

– Dersom Nederland vinner blir det mye glede og fellesskapsfølelse. Det mister vi nå. Spillerne er vant til tomme stadioner, men med den støtten kan en få til mer, sier Nederlands landslagstrener Louis van Gaal ifølge Telegraaf-journalist Jeroen Kapteijns.

– Jeg liker det ikke, men corona er viktigere enn fullt stadion. Når det er nødvendig, må vi følge reglene, men vi må også diskutere prosessen frem til denne avgjørelsen, sier Van Gaal til TV 2.

NYE TILTAK: Statsminister i Nederland, Mark Rutte, presenterte nye smitteverntiltak fredag kveld.

De siste ukene har smittetallene økt kraftig i Nederland, og torsdag ble det satt smitterekord med 16.364 positive tester. Fredag ble det registrert 16.264 positive tester.

Landets rådgivende ekspertgruppe i pandemien Outbreak Management Team (OMT) anbefalte torsdag regjeringen å innføre en to ukers mild nedstenging.

Den anbefalingen fulgte den nederlandske regjeringen langt på vei da statsminister Mark Rutte og helseminister Hugo de Jonge la frem nye smitteverntiltak på en pressekonferanse fredag kveld.

Nederland vil nå innføre en rekke tiltak i tre uker. Noen av tiltakene trer i kraft umiddelbart, mens andre trer i kraft fra lørdag.

Tiltakene er blant annet:

  • Ikke flere enn fire gjester i private hjem om dagen
  • Jobbe hjemmefra, med mindre annet ikke er mulig
  • Avstandskrav: 1,5 meter der coronapasset ikke gjelder
  • Forbud mot å holde åpent lenger enn 20.00 for kafeer og restauranter
  • Alle ikke-essensielle butikker må stenge klokken 18. Det gjelder også for arrangementer som julemarkeder og konferanser.
  • Teater og kino kan holde åpent, men begrensning på maks 150 personer.
  • Idretten får ingen spesielle tiltak, men i proff- og breddeidretten blir det forbud mot publikum.
FÅR IKKE KOMME: De nederlandske supporterne får ikke støtte landslaget inne på stadion under kampen mot Norge.

– Vi har et kjipt budskap i dag, med kjedelige og inngripende beslutninger. De siste dagene har vi diskutert mye og lenge. Det er veldig komplisert. I forrige uke innførte vi munnbindplikt og coronapass-plikt. OMT konstaterer hardt og tydelig: Effekten er ikke bra nok. Vi får ikke ned smittetallene nå. Så hva gjør vi nå? Jeg skal fortelle dere hva som gjelder på kort sikt, sier Rutte, og sier om tiltakspakken.

Etter de tre ukene har gått, vil det komme en ny tiltakspakke, opplyser Rutte.

Ifølge den nederlandske kringkasteren NOS er politiet tungt til stede utenfor justisdepartementet, der Rutte og De Jonge holder pressekonferansen om de nye coronatiltakene. Flere har fredag oppfordret til å demonstrere utenfor departementet i sosiale medier. På forrige pressekonferanse 2. november ble 13 personer pågrepet, blant annet for å ha kastet steiner og fyrverkeri mot politiet.

Les også

Solbakken overrasket over Nederland-nyhet: – Ble tatt på senga

Fredag morgen ble det fra store nederlandske medier rapportert om de mulige tiltakene, og det nederlandske skøyteforbundet gikk ut mot at det gikk mot tomme tribuner de neste ukene.

«Det er mer enn frustrerende å se at regjeringen tilsynelatende ikke ser på smittekildene. Det kan ikke føres tilbake til fotballstadioner og det har blitt klargjort flere ganger. Likevel er det publikum som må betale prisen. Dette ligner politisk fattigdom», skrev fotballforbundet i en pressemelding fredag morgen.

Rundt 2000 nordmenn skal ha kjøpt billett til borteseksjonen i Rotterdam til tirsdagens kamp.

– Det er utrolig kjedelig. Etter det coronaåret som har vært, er det ikke helt overraskende. Selvsagt måtte det komme nå ... Det er utrolig surt, men det er lite vi kan gjøre med dette. Det er en tur vi har gledet oss til lenge, sa Volda-student Erik Kristoffer Jørgensen til VG fredag formiddag.