Fotball

TIL-båten flyter, men ligger for tiden litt for skjevt i vannet til at det kan være behagelig å være om bord

KOMMENTAR: Halvannen uke før seriestart mangler den røde sentrale tråden i TILs førsteellever.

RETT RETNING?  Bård Flovik (til venstre) har mange posisjoner som ikke er trygge nok. Her er spillerne Thomas Lehne Olsen, Ulrik Yttergård Jenssen, Morten Gamst Pedersen og Hans Norbye sist helg mot Djurgården.
 • Rune Robertsen
  iTromsø

Gutan skal til helga spille sin siste treningsmatch før alvoret starter mot Brann 2. april. Oppgjøret mot rival og 1.-divisjonslaget Bodø/Glimt søndag er den åttende kampen i vinter siden TIL spilte mot Trencin i Tyrkia i starten av februar.

Normalt sett brukes de første kampene av en oppkjøring til å teste forskjellige spillere og konstellasjoner før man sikter inn en førsteellever mot slutten.

Slik jeg ser det er en av hovedtrener Bård Floviks største utfordringer at han sliter med en sentrallinje som på ingen måte er satt. Selv om ordet sentrallinje er så kjedelig at det burde holdes innenfor NFFs vegger på Ullevaal er denne linja viktig for om TIL skal lykkes i 2017.

Sentrallinja består kort sagt av keeper, midtstoppere, sentral midtbane og spissene. Har man rette folk på rett plass her er sjansen stor for å prestere godt.

Se bare tilbake på suksessårene som kulminerte med et sølv i 2011. Da var en sterk keeper i Marcus Sahlman, stopperne Fredrik Björck og Miika Koppinen, den sentrale midtbanen med Ruben Yttergård Jenssen og Kara Mbodj samt Sigurd Rushfeldt på topp en ekstremt viktig del av hvorfor TIL den gangen lyktes.

Rune Robertsen er kommentator i iTromsø.

Går man igjennom TILs nåværende sentrallinje en drøy uke før sesongstart er status ganske så annerledes. Det er dessverre urovekkende mange spørsmål som står ubesvart.

På keeperplassen er antatt førstekeeper Filip Loncaric skadet. Han varsles å være tilbake i løpet av et par uker. Imens står Gudmund Taksdal Kongshavn som har en ekstrem skadehistorikk. Han har bare stått 17 av 60 mulige eliteseriekamper etter at han kom til klubben i 2015. Jacob Karlstrøm er tredjevalget, men kan bli kastet i ilden raskere enn han måtte tro.

Midtstopperne Simen Wangberg og Magnar Ødegaard har spilt mye sammen de siste par årene, uten egentlig å finne tonen skikkelig. Forrige sesong var svak av Wangberg, men desto sterkere av Ødegaard. Særlig kaptein Wangbergs plass bør henge i en tynn tråd etter kampen mot Djurgården sist helg. Både Jostein Gundersen og Ulrik Yttergård Jenssen er gode alternativer til kapteinen.

Den sentrale midtbanen har i vinter bestått av to spillere. Først mot Djurgården fikk de antatte førstevalgene Morten Gamst Pedersen og Ulrik Yttergård Jenssen sjansen sammen. Sistnevnte kan fort havne som stopper, og ingen vet om Gamst tåler å spille hver eneste kamp. Christian Landu-Landu, Gjermund Åsen og Jonas Johansen har alle fått flere muligheter her i februar og mars. Skal Flovik lykkes med å ta klubben til en topp åtte-plassering som er kravet i 2017, må de rette folkene velges her.

På topp mener jeg det er ganske tydelig at Thomas Lehne Olsen og Runar Espejord må bekle de to spissplassene sammen. Millioninnkjøpet Slobodan Vuk har fått rikelig med sjanser, senest mot Djurgården, uten å overbevise. Spiller Lehne Olsen spiss, åpner det dessuten opp for å bruke Aron Sigurdarson der han er best – som venstrekant.

Flovik har mange spennende spillere i troppen, og med rett sammensetning både bør og kan TIL ta steget opp fra 13.-plassen i 2016. Det fordrer dog forutsigbarhet slik at spillerne ikke blir utrygge på hva som forventes av dem, samt at spillerne vet cirka hvor langt unna laget de er.

Flovik selv har sagt til meg at han har en tanke om hvordan det meste av laget skal se ut mot Brann, og det kan godt være at han har en plan vi utenfor ikke får se. Svaret på hvordan sesongoppkjøringen har vært kommer fort nok når laget spiller om poeng.

Treneren kan heller ikke gjøre noe med at fem av spillerne er på landslagssamling når TIL spiller generalprøven. Noe som åpenbart vanskeliggjør innspurten før sesongstart.

Glem heller ikke at det som skjer i en oppkjøring historisk sett ikke gir rom for å komme med bastante konklusjoner. I TILs tilfelle er det likevel slik jeg ser det for mange spørsmål som kan stilles ved hvem som skal spille i sentrale posisjoner så kort tid før sesongstart.

TIL-båten flyter, men ligger for tiden litt for skjevt i vannet til at det kan være behagelig å være om bord.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm86201751220
2Viking96211871120
3Molde8512158716
4Strømsgodset84131111013
5Bodø/Glimt7331159612
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Tromsø IL
 2. Christian Landu Landu
 3. Morten Gamst Pedersen
 4. Gjermund Åsen
 5. Eliteserien