Leken som ble verdens største idrett

<p>Kanskje hadde Paven rett da han sa: «Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste.»</p>

FotballEnglandFoto: Colorsport/DigitalsportNORWAY ONLY16.05.2010Football - Chelsea Double Winners Parade Didier Drogba (left with camera), John Terry and Frank Lampard (right)celebrate with the Premier League Trophy

Så er det duket for fotball-VM igjen. Verdens største idrettsarrangement. Selv ikke de som hater sporten som pesten, slipper unna når det er verdensmesterskap. Dette er idretten som fenger flere mennesker over hele verden enn noen annen idrett, og hvert fjerde år har de sitt absolutte høydepunkt når det skal avgjøres hvilket land som kan titulere seg «verdens beste fotballnasjon». Men hvor kommer denne idretten fra? Og hvorfor i all verden er det så mange som interesserer seg for den?

Gammel lek

Allerede i århundrene før Jesus gikk på jorden var mennesket i gang med å spille ball. Opp gjennom årene er det blitt spilt en rekke varianter av fotball, men de fleste steder hadde utøverne også lov til å bruke hendene. Det var vel vanskelig å kontrollere en ball med bare føttene før man fikk silkemyke fotballsko av kenguruskinn.

For å finne de virkelige røttene til dagens moderne fotball skal vi tilbake til England og første halvdel av 1800-tallet. Studentene på de syv største universitetene var de første som begynte med en organisert type fotball. På seks av skolene lignet spillet og reglene mye på den fotballen vi kjenner i dag, med både sidelinjer, en form for offside og et forbud mot grisete taklinger. Ved Trinity-universitetet i Cambridge satte man seg i 1848 ned og laget et utkast til felles regler, uten at disse ble tatt inn i varmen sånn umiddelbart. Anstrengelsene med å innføre et standardisert sett med regler, førte til opprettelsen av The Football Association (FA) i 1863. Da begynte virkelig ballen å rulle.

Web-TV:

Promotert i OL

Sporten fikk raskt et godt fotfeste på øyriket og allerede i 1871 etablerte man FA-cupen. Året etter ble verdens første landskamp spilt og i 1885 ble det første seriespillet til, i form av Football League.

– Engelskmennene var jo over hele verden på denne tiden og brakte sporten med seg rundt i det britiske imperiet. De så på sporten som en måte å oppdra mennesker på. Her var det betydelige rasistiske undertoner. Det ble hevdet at å lære opp en innfødt til sport var som å putte ryggrad i en manet , forteller Sigmund Loland, professor ved Norges idrettshøgskole.

Solen gikk som kjent aldri ned over det britiske imperiet, og engelskmennene hadde derfor et bredt nedslagsfelt. Heller ikke her til lands tok det lang tid før man begynte å sparke en lærkule mellom seg. Hvilken som var Norges første fotballklubb er en eviglang krangel, og i realiteten et definisjonsspørsmål. Og når hverken Tom A. Schanke, Arne Scheie eller Per Jorsett klarer å komme opp med et endelig svar, så er det vel egentlig ikke verdt å prøve å finne ut av. Det man derimot kan slå fast er at det var Christiana Footballclub som spilte de første fotballkampene her til lands. Først to oppgjør mot et britisk skipslag og deretter landets første offisielle kamp, da Spring ble slått 2-0. Ved århundreskiftet hadde ballspillet begynt å spre seg rundt i verden og for å øke populariteten rundt sporten ble sporten i 1900 og 1904 tatt inn som oppvisningsgren i de olympiske sommerleker. I 1908 ble fotball tatt med som offisiell OL-gren, og for første gang var det nasjonenes landslag som deltok. England cruiset gjennom mesterskapet på hjemmebane og tok et enkelt OL-gull, med tre enkle seire og målforskjellen 16-1. Turneringens toppscorer ble likevel en danske ved navn Sophus Nielsen, som scoret ti av sine 11 mål i semifinalen mot Frankrike som endte 17-1. ## TV-idrett

I dag kan man trygt si at promoteringen av idretten var vellykket.

– Fotball har jo slått kolossalt an. I motsetning til rekordidretter, der den som løper raskest eller den som hopper lengst er best, så er det mer unøyaktighet i fotball. Man får et større sjanseelement og sporten blir for mange mer spennende. Som regel vinner det laget som er best, men ikke alltid. Et tilfeldig selvmål kan for eksempel avgjøre en hel kamp , sier Loland.

– Fotballens enkelhet er tiltalende. Man trenger bare en ball og et par kompiser for å spille. I tillegg er 2x45 minutter god tid for et drama, og det er et bra spill for TV-formatet. Publikum har hele tiden full kontroll på tid og stilling. Og så blir det sendt mye fotball i alle kanaler og da blir sporten bare enda mer populær. TV-fotball har fått en veldig selvforsterkende effekt, hevder idrettsprofessoren.

De første TV-kampene som ble sendt her til lands var helt tilbake i 1961, da både den norske og den engelske cupfinalen ble direktesendt. Den dag i dag er tre av de seks mest sette programmene i norsk TV-historie norske landskamper – alle med over 2 millioner seere. Da er det kanskje også verdt å nevne at kampen mellom Brasil og Norge i VM 1998 ikke er blant disse.

– Men det er ikke bare spillets egenart som gjør at fotball slår an. Det er klare kulturelle årsaker til at det er blitt så populært. Hvis man tar turen over dammen, så er basket, baseball, ishockey og amerikansk fotball mye mer populært, påpeker Loland.

Til helgen er uansett verdens øyne rettet mot Sør-Afrika.

HUSKER DU? Et av norsk fotballs største øyeblikk. Det norske VM-laget slo selveste Brasil i Marseille 23. juni 1998. Her scorer Kjetil Rekdal på straffe (Foto: Digitalsport).