Fotball

- Viking skuffer, Haugesund imponerer

<p>Les ekspertenes vurdering før lokaloppgjøret.</p>

Viking har skuffet så langt i årets sesong. Det var høye forventninger til Åge Hareide foran sesongstart.
 • Bernhard Veland
FotballPlay Off til EM 2004Norge v Spania 0-3 (1-5 sammenlagt)19.11.2003Erik Thorstvedt Foto: Morten Olsen, Digitalsport

Statistikksenter Eliteserien:

 • tabellen | børs | toppscorer | kort | spillerfakta

Før onsdagens lokaloppgjør er styrkeforholdet et noe annet enn det de fleste hadde ventet før sesongen: Viking har til tider slitt i innledningen, mens Haugesund har gjort det bra.

Nå skiller det bare ett poeng i favør FKH på tabellen, men haugesunderne har gått respektløst til verks borte mot sterke lag som Stabæk og Lillestrøm, og reist hjem til Sildabyen med poeng i bagasjen. Onsdag venter det første lokaloppgjøret i eliteserien siden 2000.

Ekspertene tror Haugesund kan bite godt fra seg i Stavanger.

Øyvind Mellemstrand

Seriemester med Viking i 1991, spilte siden for Haugesund.

— Haugesund prøver å spille god, publikumsvennlig fotball, og har lyktes med det. Asbjørn Helgeland (sportssjef) sa før sesongen til meg at de kom til å overraske – det har de gjort. I motsetning til Viking har de entusiasme i laget sitt. De hadde en veldig god høstsesong i fjor, og fant sin måte å spille på da, mener den tidligere forsvarsspilleren.

Han skryter også av evnen til å gjøre enkeltspillere gode.

- De har en stamme i laget fra 1. divisjon som de har tro på. Noen spillere har ikke vært så gode på andre lag, men tar steget i FKH. Det er jo vanskelig å vite hvordan spillere som er gode i 1. divisjon hevder seg i eliteserien, men de har klart seg bra. Trener Jostein Grindhaug er flink til å komponere laget og finne de rette ty pene. Det er det det handler om, mener Mellemstrand.

(Artikkelen fortsetter)

Haugesund klarte 0-0 borte mot Stabæk. Nykommeren har imponert i sitt eliteserie-comback. (Foto: Scanpix)

Erik Thorstvedt

Tidligere Viking-keeper og landslagsmålvakt.

— Haugesund har overrasket veldig positivt. De har vært friske og uredde og har bra balanse i laget, sier Erik Thorstvedt, som også berømmer lagets ungdommer, som Eirik Mæland og Joakim Våge Nilsen. Og 34-åringen Trygve Nygaard.

- Jeg synes at de jobber svært bra på midtbanen. Midtbanespillerne er veldig oppmerksomme på å tre ballen gjennom til spiss Thomas Sørum, som har vært meget positiv. De hadde en god fjorårssesong, var bra i vinter og ser ut til å bygge videre på det. Dessuten er det en lokal gjeng som driver klubben (blant andre sportssjef Asbjørn Helgeland og trener Jostein Grindhaug); en jordnær og godt drevet fotballklubb med en ræva stadion. De satser ikke alt på ett kort, men har beholdt stammen i laget.

Stavanger-mannen tror allikevel på hjemmeseier.

— Jeg tror ikke Haugesund blir totalt overkjørte, men holder Viking som en knapp favoritt.

Web-TV:

Svein Hammerø

En del av Vikings gullag på 70-tallet. Var tidligere involvert i FK Haugesunds trenerapparat.

Svein Hammerø kjenner flere av spillerne som skal i aksjon på Viking stadion godt. Han er tidligere fotballinstruktør, nå avdelingsleder på Haugesund toppidrettsgymnas, hvor Andreas Ulland Andersen, Trond Erik Bertelsen, Joakim Våge Nilsen og Eirik Mæland har vært eller er elever.

— De har fått fram et lag som ikke er så mye forskjellig fra årene før, men de klarer å dra sammen på en helt annen måte nå. De har plutselig fått selvtillit i Haugesund og har ansatt lokale trenere som har hjertet sitt i klubben. Lokale gutter som ikke ville fått sjansen i andre sammenhenger, har slått til, sier Hammerø, som er overrasket over den foreløpige suksessen.

— Positivt overrasket. De har tatt bra med poeng og har knapt blitt utspilt i en eneste kamp. I øyeblikket er jeg litt mer bekymret for Viking. De har også satset ungt og lokalt, men varierer for mye. Det forbauser meg ikke om FKH vinner mot Viking.

VIDEO: Skråblikk på 9. serierunde:

Bikiniprat, kampsport og fremtidsbriller

Totalt useriøs oppsummering av niende serierunde

svp://94518?view=ap

Bikiniprat, fremtidsbriller og kampsport

Les også

 1. Nygaard: - Viking er store favoritter

 2. MR-undersøkelse stopper Haugesund-spiss

 3. - Ikke alle i Viking har en plass i hjertet mitt

 4. Hareide: - Bjarnason satte fyr på oss

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt20125341192241
2Molde20115448252338
3Rosenborg20114543261737
4Kristiansund2011272825335
5Lillestrøm2010463226634
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien