Holder dette forproffspill i utlandet?

<p>Lustig vil ut i en stor liga. Ciljan vurderer sterkt det samme. Men til nå i år har Bosman-duoen slitt med å vise seg frem i vår hjemlige serie.</p>

Fotball, 08.05.2011 , Tippeligaen ,Eliteserien ,Molde fk - Rosenborg BK 0-2 ,Aker stadion , Pape pate diouf - moldeMikael lustig - rosenborgFoto: Richard brevik , Digitalsport
  • Ole Kristian Sagbakken

I fjor dro Vadim Demidov og Steffen Iversen som Bosman-spillere etter å ha holdt koken for RBK helt inn.

Demidov var klippen i forsvaret, hadde kun Anthony Annan foran seg på børsen og ble snappet opp av spanske Real Sociedad. Iversen var Rosenborgs toppscorer, og ble hentet til Crystal Palace.

Nå står to nye for tur:

Tidlig i vår annonserte Mikael Lustig at han ikke vil forlenge, og i stedet forlate Rosenborg som Bosman-spiller etter sesongen.

Per Ciljan Skjelbred sitter fremdeles i tenkeboksen, men i øyeblikket virker sjansene for en forlengelse av kontrakten små. Etter snart åtte år i RBK er det liten tvil om at også han lefler med tanken om en større klubb i utlandet.

Faller på børsen

Det beste argumentet for at duoen er attraktiv vare for utenlandske klubber akkurat nå, er nettopp at de er Bosman-spillere.

I fjor på denne tiden hadde Lustig allerede dunket inn to seriemål, og vist toppledelsen i svensk fotball at han fortjente plassen på landslaget. Så langt i år står den offensive backen uten seriemål. Og har, etter min mening, framstått som like usikker som alle de andre i en allerede usikker backkjede. Til nå ligger han på 4,5 poeng i snitt på børsen.

I fjor sommer blomstret Per Ciljan Skjelbred opp igjen etter en vår hvor han hadde vært lidende av Erik Hamréns system. Som indreløper under Nils Arne Eggen var Ciljan et av få lyspunkter i en tung høst i Europa-ligaen.

I år har 23-åringen virket uinspirert, både på siden i 4-4-2 eller som sittende midtbanespiller i 4-2-3-1. Han var noe bedre da han fikk spille offensivt mot Vålerenga, men børssnittet fra i fjor (4,8), er i år endret til 4,3 poeng per kamp.

Fluepapiret Skjelbred

Ciljan har fungert som fluepapir på store europeiske klubber siden han var tenåring, med Tottenham, WBA og ikke minst Schalke 04 i spissen.

Med prestasjonene denne våren har det imidlertid blitt langt roligere fra klubbene fra de store ligaene.

Det var heller ikke måte på hvor mange klubber som jaktet Lustig en vending i vinter. Anført av AC Milan var flere klubber fra serie A på banen før sesongstart. Siden har det vært lite skriverier.

Ingen talentspeidere

I starten av sesongen var tre-fire talentspeidere til stede på hver kamp på Lerkendal. Mål: Lustig, Ciljan og Markus Henriksen. Derfor kan det sees som et lite tegn i tiden at speidere fra Club Brugge, som var meldt til Haugesund-kampen, ikke møtte opp.

Nå er sjansene fremdeles store for at både Lustig og Ciljan kommer seg ut etter sesongen. Men spillere med ambisjoner, i hvert fall til de største ligaene, bør opptre som bærebjelker for et RBK-lag som sliter i motbakke.

Til nå har ikke Jan Jönsson kunnet støtte seg noe særlig på to av dem som har de største utenlandsambisjonene av dem alle.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk