Fotball

Velkommen til galskapens arena, Rosenborg!

Kommentar: Zenit nye stadion er blitt selve symbolet på fotballkulturens elleville galskap, skriver Kjetil Kroksæter.

Taket er på, temperaturen innstilt på 16 grader og trøndersk sommer. Mektige Krestovsky Arena er klargjort for Nicklas Bendtner.
  • Kjetil Kroksæter
    Kommentator i Adressa

Rosenborg-spillerne ble stående og måpe litt i møte med den mektige fotballkatedralen. Man kan lett føle seg liten og avmektig under dette taket.

St. Petersburg var Tsarens by med all tilhørende stormannsgalskap. Den siste tsaren, Nikolai II ble avsatt av revolusjonen i 1917, men stormannsgalskapen lever 100 år etter. Et fotballstadion som koster like mye som Norges kulturbudsjett, er bevis godt nok. Smak litt på den! En arena som brukes til å underholde noen titusener tilskuere annenhver uke, koster like mye som den norske stat bruker på kultur i et helt år.

Les også

Dette ville russerne vite om RBK: Jo, han er stjerne i St. Petersburg, også

Anlegget som tok elleve år å bygge, kan ta pusten fra deg. Krestovsky arena, som er det offisielle navnet, har plass til nesten halvparten av Trondheims voksne befolkning. Hvis det kommer en regnbyge, kan man bare trykke på en knapp så lukker det 71 000 kvadratmeter store taket seg. Temperaturen reguleres med en annen bryter. Stadion rommer 16 restauranter og snackbarer med plass til 5000 spisegjester, nevnt for å gi et inntrykk av dimensjonene.

Kjetil Kroksæter – kommentator i Adresseavisen.

Dette er historien om elleville budsjettsprekker, anklager om slavearbeid, korrupsjon og penger som mistenkes brukt til å utvikle Nord-Koreas kjernefysiske våpen. I disse stadionmurene ligger mye dritt begravd.

Da prosjektet startet i 2006 skulle stadion koste 1,5 milliarder kroner. Offisielle tall forteller at sluttsummen er rundt 7 milliarder, men det hevdes at den reelle summen er 12–13 milliarder. På det meste jobbet 2700 arbeidere med byggingen.

Les også

Brutter'n herjet med Zenit-sjef Mancini: – Vil huske det så lenge jeg lever

I starten kom pengene fra oljegiganten Gazprom, Russlands største konsern og på topp 30-listen i verden. Gazprom er Zenits sponsor som også sørger for penger til spillerkjøp. Ivar Koteng, Lerkendal og Rosenborg blir små i enhver sammenligning med rammene rundt St. Petersburgs fotballstolthet. Men selv Gazprom rygget ut og overlot til byen å fullføre prosjektet.

Mane Garrincha stadion i Brasília var den dyreste VM-stadion før Krestovsky arena. Den kostet 3,7 milliarder. Regner man inn utgiftene til infrastruktur som veier og T-banestasjon blir prisen på stadion i St. Petersburg rundt 20 milliarder. Det tilsvarer årsbudsjettet på hele den omstridte norske innvandrings- og integreringspolitikken.

Tusenvis av fremmedarbeider fra Tadsjikistan, Usbekistan, Kirgisistan, Hviterussland, Moldova og Ukraina har jobbet dag inn og dag ut. De mest eksklusive arbeiderne kom fra Nord-Korea. Fotballmagasinet Josimar besøkte byggeplassen og rapporterte at minst 110 av dem jobbet 100 timer i uka. De bodde i containere, visste ikke hva fridager var og fikk bare småpenger i lønn (80 kroner dagen). Slavearbeid er en nærliggende betegnelse.

Les også

RBK advares: Masseslagsmål, homohets og rasisme

Eksport av arbeidskraft er Nord-Koreas viktigste inntektskilde. FN antyder 20 milliarder i årlige inntekter. Det mistenkes at inntektene fra fremmedarbeiderne har bidratt til å finansiere utviklingen av kjernefysiske våpen. Det internasjonale fotballforbundet sliter med anklagene om at fotballøkonomien er vevd sammen med «rocketman» Kim Jung Uns trussel mot verdensfreden.

FN har for øvrig vedtatt en resolusjon mot Nord-Koreas praksis med å sende arbeidere til utlandet til det de omtaler som tvangsarbeid. Maruk Darusman, FNs spesialetterforsker om menneskerettigheter i Nord-Korea, har beskrevet arbeiderne i utlandet som slaver.

Mye av den eksplosive kostnadsutviklingen skyldes trolig Russlands utstrakte praksis med korrupsjon og nepotisme. Det spekuleres i at aldri har så mange penger vært stjålet i Russland som i dette prosjekt.

Zenit har den nest største og mest støyende tilhengerskaren i Russland. Likevel var tilskuersnittet i fjor bare på høyde med Rosenborgs, rundt 17 000. Og gressmatta er dårligere enn på Lerkendal.

På det området er Rosenborg best. God kamp!

Les mer om

  1. Russland
  2. Gazprom
  3. Korrupsjon
  4. Fotballøkonomi
  5. Nord-Korea
  6. Kjetil Kroksæter
  7. Rosenborg BK