Fotball

– Blås av når det tordner

<p>Forskere advarer mot kamper i uvær.</p>

Lyn Bildet viser gamleskolen på Kårtveit med nedslag lengre nord mot Øygarden
  • Roy Ellingsen
OSLO 20090703: Svarte skyer over hovedstaden. Et skikkelig uvær med lyn, torden og pøsende regn kom inn over Oslo fredag ettermiddag. Bildet er tatt fra Hovedøya og viser Oslo sentrum med Holmenkollåsen til venstre.Foto: Tore Meek / SCANPIX .
Lyn Bildet viser gamleskolen på Kårtveit med nedslag lengre nord mot Øygarden
OSLO 20090703: Svarte skyer over hovedstaden. Et skikkelig uvær med lyn, torden og pøsende regn kom inn over Oslo fredag ettermiddag. Bildet er tatt fra Hovedøya og viser Oslo sentrum med Holmenkollåsen til venstre.Foto: Tore Meek / SCANPIX .

Lyn-forsker Frank Dahlslett ved SINTEF (Stiftelsen for industriell og teknisk forskning) påpeker av saken med Jonathan Richter ikke er unik.

– Det har vært flere tilfeller på fotballbanen med spillere som er blitt truffet av lynet. Å befinne seg på en åpen slette er noe av det dummeste man kan gjøre i tordenvær, sier Dahlslett til bt.no.

Tidligere i sommer var det en dansk golfspiller som opplevde litt mer spenning enn han hadde tenkt seg.

– Stopp kampene

John Cappelen hos Danmarks Meteorologiske Institut mener tilfellet med Jonathan Richter beviser at man må ta tordenvær og lynnedslag på alvor.

LES OGSÅ: Holdes kunstig i koma

– Selv om sannsynligheten er liten, kan lyn drepe. Mitt råd er at en fotballkamp skal avblåses, hvis det tordner og lyner i området, sa Cappelen til Jysk Boldspil Unions hjemmeside allerede i april .

Spesielt i flate Danmark er det stor fare forbundet med fotball i slikt vær, siden mangelen på topper er mildt sagt stor.

Cappelen minner om at tordenvær sjelden varer lenge.

– Tordenvær beveger seg som regel temmelig raskt, så i de fleste tilfeller vil været ha drevet over, hvis man tar en pause og går i garderoben, sier Cappelen.

Kom brått

Det er likevel lite som tyder på at forholdsreglene kunne ha hindret de livstruende skadene til Richter. Lynet slo ned, om ikke fra klar himmel, så helt uvarslet.

– Man vet aldri hvor lynet slår ned den første gangen. Hvis du er ute på en slette og tordenværet plutselig er over deg, bør du gjøre deg liten. Forsøk å stå med samlete bein. Absolutt ikke gå inn til et gjerde eller noe slikt. Kom deg inn i en bil eller et skur eller hus med jording, sier Dahlslett.

Han minner om at du ikke behøver å bli truffet direkte av lynet for at skadene skal bli store.

– Er det dårlig ledningsevne nedover i jorden, vil spenningen gå langs bakken, sier forskeren.

Han er enig med sin danske kollega. Det er lurt å komme seg i garderoben når uværet kommer.

– Det er bare å telle sekunder. Er det mindre enn fem-seks sekunder fra lynet blinker til smellet kommer, er det lurt å stoppe. Seks sekunder betyr to kilometer, sier han.

I naturfagstimene på skolen lærte de fleste av oss at det smarteste stedet å være i tordenvær er inni en bil.

– De gamle sannhetene som gjaldt for 40 år siden gjelder fremdeles i dag. En bil er et skjermende bur. Samtidig er et enslig tre ikke spesielt lurt. Hvis lynet slår ned i treet, ledes det ut over jorden i alle retninger, sier Dahlslett.

Les også

  1. Holdes i koma til fredag

  2. - Lynofferet vekkes fra koma mandag

  3. Holdes i kunstig koma

Les mer om

  1. Internasjonal fotball