Fotball

Heller nedrykk enn å spille "norsk"

<p>Fintspillende Sarpsborg har ikke vunnet en kamp siden mai. De nekter å endre spillestil for å få resultater.</p>

Oslo, Norway 20110926.Sarpsborg08 trener Roar Johansen i eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg08 og Fredrikstad, som endte 1-4 mandag kveld.Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
 • Anders Pamer
  Anders Pamer

Du trodde kanskje Brann var i råtten form etter tre strake tap? Hør på dette:

 • Sarpsborg 08 har null seirer på bortebane i år.
 • Sarpsborg 08 har ett poeng på de siste fem kampene. De har scoret to mål i disse kampene.
 • Sarpsborg 08 har ikke vunnet en eneste av de siste 18 kampene. Sist seier kom mot Aalesund 19. mai.

Formsvikt er bare forbokstaven. Likevel vil ikke trener Roar Johansen endre spillestil.

— Du har ikke vurdert å spille "norsk" for å begynne å vinne, Johansen?

Nei.

- Heller "dø"?

- Ja, vi rykker heller ned. Noen av våre kjerneverdier er innhold og glede. Vi har formet vår spillestil, hva ville skjedd dersom vi tok en avstikker fra den? Hva om vi hadde holdt oss i eliteserien – hva skulle vi da gjort i januar? Gått tilbake og spilt slik vi opprinnelig gjorde igjen? Nei, i stedet for å spille 5-3-2 og karre til oss de resultatene som trengs, har vi valgt å spille fotball. Så får vi heller bli gode nok når vi er gode nok, sier Johansen, med et dårlig skjult sidespark til Sogndal og deres formasjon.

- Lettere å tro på gevinst

Tankegangen er uvanlig, og selvsagt også spennende. For det er en kjensgjerning at Sarpsborg spiller pen fotball. Ballen går fort langs bakken, de angriper med mange spillere og holder gjerne ballen i laget fremfor å slå langt på en høy angriper. Og som Brann-trener Rune Skarsfjord har lagt merke til:

- De taper ofte, men spillemessig er de langt bedre enn resultatene skulle tilsi. Til tider rundspiller de motstanderne i store deler av kampene. Så taper de til slutt.

Roar Johansen virker oppriktig glad for kollegaens observasjon.

— Det er hyggelig av ham å si slikt og det er hyggelig at han har sett det. Vi tapte 0-6 mot Rosenborg, men fikk trampeklapp etter kampen. I store deler av den rundspilte vi Rosenborg. Det var helt ball-i-hatt. Men vi har ikke vært gode nok i noen av 16-meterne i år.

- Det er derfor dere rykker ned?

- Ja, så lenge det er håp er det håp. Men det har vel blitt sånn at det er lettere å tro på toppgevinst i Lotto enn at vi skal overleve. Vi er realister vi også , erkjenner Johansen.

Overskudd

Også Skarsfjord har skjønt at Sarpsborg rykker ned. Han tror likevel ikke på lett match i morgen.

- Det er vel kjærkomment med en slik motstander etter tre tap, Skarsfjord?

- Sånt vet man aldri. Jeg kan ikke tenke på statistikken deres. Vi har tre strake tap, vi også. Sarpsborg rykker ned, men de spiller ikke dårlig.

Johansen sitter, ifølge seg selv, trygt i indre Østfold. Alle spillerne er på kontrakt også neste år, og rykker sarpingene opp igjen, mener Johansen de står bedre rustet.

— Da har vi en helt annen ballast. Da vet vi hva vi må jobbe med igjen. Vi går ikke i oppløsning selv om vi rykker ned – vi kan antagelig bokføre et overskudd på to millioner kroner etter denne sesongen. Så kommer vi opp igjen når vi er moden for det.

Men selv om nedrykket er konstatert – Johansen bedyrer at han og spillerne gleder seg til søndagen.

— Bergen og Brann Stadion er fotballens Mekka i Norge. Det å få delta på et slikt arrangement, merke trykket, høre Nystemten – alt dette gleder vi oss noe helt enormt til. Jeg var på Stadion med Moss en gang for mange år siden. Best husker jeg vel egentlig at det var et buekorps som øvde i rommet ved siden av garderoben! Men dette blir morsomt, mener Johansen.

Eliteserien

SVUTMP
1Lillestrøm97201951423
2Viking106311981121
3Molde9612179819
4Strømsgodset94231313014
5Aalesund94231011-114
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien