Gull-Helstad: – Nå virker det litt dødt i Brann

– Selv da Brann ledet serien, var det jo ikke i nærheten av fullt på Stadion, sier Thorstein Helstad.

VANT GULL: Thorstein Helstad rangerer gullet i Brann høyt. – Jeg tok også gull i Rosenborg uten å bidra. Her i Bergen var det helt annerledes, sier Helstad som scoret 22 seriemål i 2007.

Branns gullhelter fra 2007 var samlet i Bergen i helgen for å markere tiårsjubileet for seriemesterskapet de var med på å vinne for klubben. Før søndagens 2–0-seier stilte Thorstein Helstad, Martin Andresen og Jan Gunnar Solli til intervju i BTs Ballspark-sending. De har merket seg at klubben ikke er like populær som da de selv spilte i Brann.

– Hvis Brann skal ta gull på nytt, må de få tilbake entusiasmen rundt klubben. Nå virker det litt dødt her. På et tidspunkt ledet Brann serien (etter 13 serierunder), men likevel var det ikke i nærheten av fullt her, sier Thorstein Helstad til Bergens Tidende.

Les også

Branns millionprosjekt nærmere realisering enn noen gang

Kontrasten mellom publikumsoppmøtet i 2007 og 2017 er betydelig. For ti år siden lå det i luften at Mons Ivar Mjeldes mannskap kunne vinne gull, og utover i sesongen ble det mer og mer tydelig at det kom til å skje.

Euforien dette skapte gjorde at flere kamper på Stadion var utsolgt, og snittet var på 17.225 tilskuere, noe som nesten tilsvarer kapasiteten. I år er publikumsoppmøtet under 12.000 pr. kamp, og mot Lillestrøm søndag var det bare solgt 9594 billetter, det reelle oppmøtet var et par-tre tusen lavere.

– Brann må få tilbake entusiasmen, drivet og troen. Og så må det skapes nye spennende profiler fremover. Det vil gjøre klubben mer attraktiv, sier Jan Gunnar Solli.

Viktige investorer

Penger brukt av de fotballglade investorene i Hardball var en avgjørende faktor for at Brann vant serien i 2007. Både Helstad, Solli og Andresen kostet betydelige millionbeløp. Spesielt Andresen var en spiller «alle» ville ha da han forlot Stabæk, men Brann hadde ambisjonene og lommeboken som trengtes for å realisere en overgang verdt 15 millioner kroner.

– Jeg tror investorgruppen hadde mye å si, for de forsto hva som skulle til for å vinne gull, sier Andresen, før han legger til:

– Man snakker mye om at Brann brukte mye penger, men den gangen tjente Brann også penger. Man må se på utgiftene og inntektene i en sammenheng, og det er ikke bare å spare seg til fant, sier den tidligere Brann-kapteinen.

Sterke personligheter

Brann-laget som vant serien i 2007 var et spesielt lag, mener Andresen. I garderoben krydde det av landslagsspillere, og flere hadde vunnet titler før.

– Det var veldig mange gode spillere samlet i laget vårt som hadde både fotballferdigheter og mentale ferdigheter. De tålte å være her og vinne mange kamper på rad, sier Andresen.

Helstad – som puttet 22 seriemål og var landets toppscorer – fremhever kapteinen Andresen.

HUSKER GULLFESTEN: – Det er ikke mange byer i Europa som hadde feiret på den måten som Bergen gjorde etter gullet, sier Martin Andresen (til h.) som tok gull sammen med Thorstein Helstad.

– Vi hadde mange sterke personligheter i laget som hadde evnen til å ta tak i situasjonen dersom det ikke gikk så bra. Kapteinen var spesielt god til å løse slike situasjoner på sparket, sier Helstad.

Brann anno 2007 hadde en enorm selvtillit, sier Andresen. Laget på at et mål alltid ville komme til slutt.

– Vi hadde en selvtillit som vi hadde fått etter mange gode opplevelser. Vi visste at vi stort sett var bedre enn motstanderne.

– Dagens Brann skorter på det offensive

Dagens Brann-lag har fortsatt muligheten til å ta medalje, men har mye å gå på, mener Thorstein Helstad.

– Det defensive har vært bra siden de gjenoppbygget laget i Obos-ligaen, men etter sølvet ble man kanskje litt blind for at det faktisk skorter litt på det offensive, sier Helstad, som har en klar oppfatning om hvordan spissrollen skal løses.

– Jeg har sett en del Brann-kamper. Spisser skal være på motstanders banehavdel. Der bodde jeg!

I 2006 snytte Rosenborg Brann helt på slutten av sesongen, og tok faktisk gullet på Stadion. Da med Jan Gunnar Solli i hvitt og svart. Men før 2007 ble Solli hentet til Bergen.

– At jeg fikk lov til å komme til Brann og bli en viktig del av laget her, var veldig stas. Jeg var ønsket i Bergen og det å ta seriegullet var fantastisk. Følelsen før hver kamp om at vi kom til å vinne, var utrolig, sier Solli.

Gjenopplev de herlige øyeblikkene fra 2007:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Bodø/Glimt24136560312945
3Rosenborg24128453351844
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk