Fotball

- Lav intensitet årsak<br/> til Europa-nedtur

<p>Nils Arne Eggen mener for lav treningsintensitet er en årsak til at Rosenborgs prestasjoner har dalt.</p>

Nils Arne Eggen forteller at han ble overrasket da kom tilbake på treningsfeltet i fjor.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

Klubbens fysiske trener mener tempoet er høyt nok på de tøffeste øktene, men er samtidig i gang med å snu alle steiner for at RBK-spillerne skal komme i enda bedre form.

Etter at Per Ciljan Skjelbred for noen uker siden uttalte til Adresseavisen at treningshverdagen i Tyskland er langt tøffere enn hva han var vant med på Lerkendal, er RBKs fysiske form blitt et hett tema i Trøndelag.

Adresseavisen innledet lørdag en serie hvor alle området av utviklingen i Rosenborg Ballklub blir belyst. I dag er det treningskulturen som blir satt under lupen.

Eggen ikke overrasket

– Jeg ble ikke overrasket over det Ciljan sa. Skal du bli god, må du bygge lag og utvikle spillere. Man er nødt til å trene mye for å tåle å trene mye. Akkurat som man er nødt til å trene mye på høy intensitet, for å klare å prestere i kamper på høy intensitet. Da mener jeg også at man må ha noen høyintensitetstreninger – med ball selvsagt – selv om man spiller flere kamper i uka. Ting må gjøres med kvalitet, og man må prøve å flytte lista hele veien , sier Nils Arne Eggen.

Han kom tilbake på treningsfeltet etter flere års fravær i fjor høst.

– Jeg opplevde at man var vant med å trene på lavere intensitet da jeg kom tilbake, og en del spillere ble nok overrasket over dette.

– Har dette en sammenheng med at man ikke har klart å levere like bra i Europa de siste årene?

– Jeg mener det. Man må tåle høyere intensitet enn vanlig. Da må man ha trent på det også.

(Artikkelen fortsetter)

Per Ciljan Skjelbred merker forskjell på trening i Rosenborg og Hamburg. (Foto: Digitalsport)

24-timersutøvere

Christer Basma, som kom inn i Rosenborg i storhetstiden på slutten av 90-tallet og var i A-stallen helt frem til 2008, støtter opp om gamletreneren.

– Vi var veldig robuste, 24-timersutøvere. Mange sier at vi ikke trente så mye, men det var et sykt nivå på treningene. Vi var en veldig homogen gruppe, kjente kroppene våre ut og inn. Vi hadde få skader og spilte med det samme laget, forteller Basma om årene før og etter årtusenskiftet.

– Det Ciljan sier er et varsku. Hva gjør vi på treningsbiten her hjemme?

– Hvordan merket du utviklingen i treningskvalitet?

– Etter tusenårsskiftet hadde veldig mange av spillerne vært med på oppturen, vi visste hvilket nivå vi måtte ligge på når vi startet en ny sesong i januar. Jeg kunne se meg rundt i garderoben i januar og si at dette vinner vi. Erfaringen og rutinen var enorm. Alle spillerne hadde vært gjennom mange år på toppnivå og hadde treningskapasiteten og intensiteten inne. Etter hvert forsvant det spillere, de ble erstattet med lovende unggutter. Utfordringen ble å tilfredsstille begge leire. Å finne riktig intensitetsnivå. Hvis man blir for mange spillere som skal opp et nivå, tenderer det ofte til at de få på toppen senker seg. Vi gikk fra å være en prestasjonsgruppe til å bli en utviklingsgruppe. Det er det Per erfarer i Tyskland nå. Han må nå jobbe seg inn i en prestasjonsgruppe og kjører antakelig enormt med økter med reservene for å komme seg inn i prestasjonsgruppen, sier Basma.

Tidligere RBK-spiller Jan Gunnar Solli uttalte til Adresseavisen onsdag at han merket en gradvis nivåsenking på trening i løpet av de årene han var i klubben.

Vil snu hver stein

– De som trener best, blir best. På 90-tallet var alle i spillergruppa i den kategorien at hver og én ville forbedre seg hver dag. Det var enormt slitsomt. Situasjonen i norsk fotball nå er en utfordring generelt, sier Christer Basma.

Han gir denne beskrivelsen av situasjonen da han kom til Lerkendal i 1998:

– Det var et sykt trøkk når vi trente. Jeg og Jan Derek Sørensen var ferske, og det var vi to som slet mest da vi kom. Spillerne visste hvilket nivå vi måtte ligge på. Lista var satt og alle gikk dyvåte hjem fra hver trening. Jeg blir trist når jeg hører at en spiller som Per Ciljan Skjelbred må dra til utlandet for å oppleve dette.

Dagens fysiske trener i Rosenborg, Geir Håvard Hjelde, gjør det helt klart at klubben ikke er fornøyd med de sportslige prestasjonene denne sesongen. Men at det skyldes for dårlig fysisk form, er han ikke med på.

– Rosenborg var kjempegodt trent på 90-tallet. Det er de nå også. Jeg føler at tempoet på kvalitetsøktene er høyt nok. For å bli enda bedre snur vi hver stein, går tilbake til i fjor, i vinter, for å se på hva som ble gjort. Målsettingen er at spillerne skal klare mellom 120 og 150 kraftige akselerasjoner i løpet av en kamp. Det er et viktig kriterium internasjonalt. ZXY (analysefirmaet som RBK er medeier i) foretar målinger på alle hjemmekamper, og der får vi en pekepinn som vi prøver å justere etter.

— Ikke O2-opptak som teller

Etter to år som hovedtrener på juniorlaget, kom Hjelde inn som fysisk trener i januar 2009. Han forteller at utviklingen på den fysiske formen til spillerne har vært positiv siden den gang. Samtidig har fotballen utviklet seg.

– Antall sprintmeter i Premier League har økt med 120 prosent på ni år. Når det gjelder forståelsen blant publikum for hva god fysisk form for en fotballspiller er, er det veldig varierende. Mange har et bilde av at den med høyest O2-opptak er i best form. Forskning i dag viser at det ikke er direkte sammenheng mellom 02-opptak og utholdenhetsprestasjon i kamp i fotball. Det hjelper ikke å løpe hvis du bare løper til der ballen har vært. Men det skader selvsagt ikke å ha høyt 02-opptak.

– Hva tenker du om uttalelsen fra Per Ciljan Skjelbred?

– Som fysisk trener, også på landslaget, snakker jeg mye med utenlandsproffene, og treningsfilosofien i de ulike klubbene varierer stort. Per var jo ikke på laget i de første kampene i Hamburg, og det er vanlig å kjøre hardt på de første øktene. Jeg har forsøkt å få kontakt med Per for å høre med ham hvordan han opplever det, og lære av det.

- De er toppidrettsutøvere

Geir Håvard Hjelde fulgte formutviklingen til spillergruppa da Nils Arne Eggen skrudde opp intensiteten i fjor høst.

– Eggens endring i treningsopplegget slo ikke ut på utholdenhetsprestasjonen i kampene, verken positivt eller negativt. Min opplevelse var at gruppa tok Nils Arnes opplegg greit, men for enkeltpersoner som Rade Prica og Steffen Iversen ble det for mye. De ble fort skadet. Ved å øke intensiteten må man være mer nøye med restitusjon.

– Hva tenker du om de som antyder at RBK-spillere ikke er toppidrettsutøvere?

– De uttaler seg på tynt grunnlag. De kan bare komme og snakke med oss om hva vi gjør.

– Kan Rosenborg bli bedre hvis spillerne bruker mer tid på trening enn i dag?

– Det kan hende. I en idealverden er det jo slik at man skal sove, spise og bruke resten av tiden på trening. Med det går et balansepunkt. Fotballspillere er veldig skadeutsatt. At enkeltspillere har mer å gå på er garantert, samtidig kan det av og til være dem som går over streken.

Les også

  1. - Rosenborg trener ikke nok

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien