Starts midtbaneelegant begynte hos skattefogden

<p>Morten Pettersen (41) har alltid likt å jobbe med tall.</p>

19950408Morten Pettersen, Start.Foto: Johnny Syversen, SCANPIX
  • Fvn.no vil i en nettserie presentere hva tidligere Start-spillere har gjort etter at karrieren tok slutt. Denne gangen har vi snakket med Morten Pettersen, som vant to bronsemedaljer med Start, og som hadde en mislykket tid i Brann mot slutten av karrieren.

De færreste har vel hørt om SSØ – senter for statlig økonomistyring. Der jobber i hvert fall Morten Pettersen, som spilte på Starts midtbane i begynnelsen av 90-tallet.

– Jeg begynte hos skattefogden i 1999. Det ble skilt ut til SSØ i 2004, sier Pettersen til fvn.no.

På selskapets hjemmeside står det at de har som oppgave å «styrke den statlige økonomistyringen og forbedre ressursutnyttelsen på området».

– Det høres ganske kjedelig ut?

– He he. Nei, det er ikke kjedelig. Jeg har alltid likt å jobbe med tall. Jeg er utdannet siviløkonom fra HiA, og trives i jobben min, sier Pettersen.

SSØ har faktisk kontorer på Sør Arena, Starts hjemmearena.

– Jeg ser rett ut på gressmatta, og får med meg alle treningene og alt. Det er moro, sier Pettersen.

(Artikkelen fortsetter)

(ØKONOM: Slik ser Morten Pettersen ut nå. Foto: Menigheden)

Les også:

Herjet med Myggen

Grimstad-gutten startet fotballkarrieren i moderklubben Jerv. Etter videregående skole dro han i militæret, og ble utplassert på Odderøya.

– Jeg begynte å trene med Start, og fikk kontrakt. Trener da var Brede Skistad, og han er den beste treneren jeg har hatt, sier Pettersen.

Året etter herjet Pettersen på Starts midtbane sammen med spillere som Erik Mykland og Tommy Svindal Larsen. I 1991-sesongen ble det bronse, og publikum var vitne til to fantastiske kamper på Kristiansand Stadion. Start vant 5-0 over Rosenborg (som tok sølv) og 4-1 over Viking (som tok gull). Pettersen scoret to mot trønderne, og ett mot siddisene.

(Artikkelen fortsetter)

(1991: Foran over 14.000 tilskuere har Morten Pettersen nettopp gitt Start ledelsen 1-0 mot Viking i tropevarmen på Stadion 7. juli 1991. Erik Mykland kaster seg med i jubelen — de øvrige spillerne på bildet er Tore Løvland (t.v.), Viggo Strømme (11), Pål Lydersen og Jørgen Hammersland.)

Etter 5-0 mot RBK skrev Svein Mathisen, som da jobbet i Fædrelandsvennen, at Pettersen var «det beste som er kommet fra Grimstad siden Henrik Ibsen. Pettersen er A-landslagsaktuell med slikt spill».

– Jeg husker 1991-sesongen best fra tiden i Start. Vi kjempet lenge om gullet, men det glapp mot slutten av sesongen. Det var en veldig fin årgang. Det var et godt samhold, og vi var veldig sammensveiset, sier Pettersen

Floppet i Brann

Sørlendingene tok bronse igjen året etter, før noen magre år ventet. I 1996 rykket laget ned, og Pettersen ble solgt til Brann for utrolige 1,5 millioner kroner.

– Det var mye penger på den tiden. Det var flere klubber som var interessert i meg, blant annet Lillestrøm og Brann. Førstnevnte var ikke interessert i å betale så mye som Start krevde, så jeg endte opp i Bergen, sier Pettersen.

Der spilte han 23 kamper, og vant sølv i 1997. Men Pettersen blir ikke akkurat husket som en fantastisk spiller for Brann. På klubbens hjemmeside har han fått betegnelsen «bomkjøp».

– Sportslig, så ble ikke oppholdet som jeg hadde håpt, selv om jeg spilte mye i sølvsesongen. Jeg trengte nok litt mer trygghet, noe som jeg hadde i Start etter mange år der. Jeg kom til et nytt miljø med nye folk, og det var ikke noen fordel å ha den prislappen , sier Pettersen.

(Artikkelen fortsetter)

(INGEN SUKSESS: Morten Pettersen var et bomkjøp for Brann, og vendte etter to sesonger i Bergen tilbake til Kristiansand.)

Les også:

Vendte tilbake — og la opp

Han skrev en toårskontrakt med Brann før 1997-sesongen. Bergenserne var ikke akkurat lystne på å forlenge avtalen, og han vendte dermed tilbake til Start før 1999-sesongen.

– Der sluttet jeg nesten før sesongen var begynt, sier Pettersen.

Start skrev på sin hjemmeside at Pettersen ble løst fra kontrakten etter eget ønske, og at det ikke ble det comebacket som begge parter hadde ønsket. Skader og innkjøringsproblemer hadde bidratt til den konklusjonen.

– Jeg fikk mitt første barn, og hadde ikke sjanse til å kombinere både fotballen, familielivet og jobben.

Veteranfotball

Som nevnt over begynte han hos skattefogden/SSØ i 1999, og der har han jobbet siden.

– Er du involvert rundt klubben fortsatt?

– Jeg spiller for veteranlaget. Og for noen år siden trente jeg guttungen i Start i seks-syv år, sier Pettersen, som ofte er å se på tribunen på Sør Arena.

41-åringen, som tidligere har levd under livsmottoet «en dag uten Cola er meningsløs», fikk totalt 163 kamper for Start, og scoret 23 mål på øverste nivå for sørlendingene. Pettersen fikk i tillegg med seg fem U-landskamper for Norge, og spilte blant annet da Norge slo Italia 6-0 i 1991 – sammen med Frank Strandli, Claus Eftevaag, Erik Mykland og Tommy Svindal Larsen.

(Artikkelen fortsetter)

(KNUSTE ITALIA: Fem Start-spillere var med da Norges U21-landslag knuste Italia 6-0 i 1991. Bak fra venstre: Claus Eftevaag, Frank Strandli, Morten Pettersen. Foran fra venstre: Tommy Svindal Larsen og Erik Mykland.)

Konkurranse med Myggen

Erik Ruthford Pedersen, som kjenner Pettersen godt etter mange år som trener i Start, karakteriserer 41-åringen slik:

– Morten var en drivende god midtbanespiller. Han hadde god fotballforståelse, og var på et høyt teknisk nivå. Han spilte mest sammen med Erik Mykland, og de utfylte hverandre perfekt. Morten var også løpssterk og gjennombruddshissig, og scoret en del mål. Rett og slett en god fotballspiller , sier Ruthford Pedersen.

– Har du noen gode historier om Pettersen?

– Han og Erik Mykland kjørte alltid sammen på trening, og når de kom frem hadde de alltid en konkurranse om å komme først ut av bilen. Den som kom sist måtte alltid stå i midten i firkanten, og Morten var en racer, og sto aldri i midten, sier Ruthford Pedersen.

(Artikkelen fortsetter)

(FØR 1999-SESONGEN: Morten Pettersen og Evans "Valdo" Nyabaro var to av spillerne som ble hentet inn før 1999-sesongen. Førstnevnte la opp før sesongen begynte.)

Fra gull til gråstein

Fra sitt kontor på Sør Arena har som sagt Pettersen sett mange Start-treninger, og vi må selvsagt spørre hva han tror om årets sesong, som har begynt med tre seiere og to tap.

– Jeg tror de kan få alt fra første— til åttendeplass. Årets eliteserie blir jevn, og det er mange lag som kan vinne.

– Hva har imponert deg mest så langt i år?

– Intensiteten og trøkket i spillet til Start. Fysisk sett, så står de veldig godt rustet, avslutter Pettersen.