Fotball

Tre dager landesorg i Egypt

<p>74 ble drept i fotballopptøyer.</p>

egypt Scanpix

 • Lars Martin Gimse

Egypts militærstyre har erklært tre dagers landersorg etter fotballopptøyene onsdag kveld, som kostet minst 74 mennesker livet.

Noen sekunder etter at dommeren hadde blåst av kampen mellom de to topplagene al-Masry og al-Ahly, stormet tilskuere banen. Det første til at fotballarenaen i byen Port Said ble forvandlet til et dødelig kaos der minst 74 mennesker omkom. I tillegg skal over 1000 personer være skadet.

De omkomne skal hovedsaklig ha blitt trampet ihjel.

Landesorg

Egypts militærråd har nå erklært tre dagers landesorg som følge av opptøyene i etterkant av fotballkampen, skriver BBC.

Ifølge Al Jazeera har myndighetene også plassert ut soldater i Port Said i etterkant av opptøyene. En komité vil nå etterforske omstendighetene rundt fotballopptøyet.

Det muslimske brorskapet, som er Egypts ledende politiske kraft, anklager tilhengere av eks-diktator Mubarak for å stå bak voldshandlingene.

— Hendelsene i Port Said er planlagte og de er en melding fra restene av det tidligere regime, heter det i en uttalelse fra Frihets- og rettferdighetspartiet, brorskapets politiske gren.

Torsdag morgen deltok mange av beboerne i Port Said i en marsj som fordømte volden. De mener også opptøyene er en konspirasjon mellom militæret og politiet, for å skape kaos.

Ifølge AP er 47 mennesker så langt arrestert.

Bakgrunnen for det dødelige kaoset som skal være at al-Ahly-tilhengere etter kampen viste frem et banner som fornærmet Port Said. Deretter skal en al-Ahly-tilhenger ha kommet seg på banen, bevæpnet med en jernstang. Dette førte, ifølge vitner, til at tilhengere av al-Masry strømmet ut på banen og begynte å løpe etter spillere fra hjemmelaget, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kritikk

Allerede i går kveld gikk flere politikere ut og kritiserte den dårlige sikkerheten under kampen. Albadry Farghali, et parlamentsmedlem fra Port Said, anklaget tilhengere av eks-diktater Hosni Mubarak for å ha latt tragedien skje.

– Sikkerhetsstyrkene gjorde dette eller tillot at det skjedde. Mubaraks folk styrer fortsatt. Statsoverhodet har falt, men folkene hans sitter fortsatt i sine stillinger, skrek Farghali i et intervju med en lokal tv-stasjon, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sikkerhetsstyrkene sier på sin side at de har fått direktiver om å ikke engasjere seg i kamper med sivilie etter at et sammenstøt mellom politiet og demonstranter i november førte til at 40 mennesker døde, skriver nyhetsbyrået AP.

Da toget med al-Ahly-fans returnerte til Kairo etter kampen fortalte noen av supporterne om den grusomme hendelsen.

- De kom mot oss med macheter og kniver. De kastet noen av oss ut fra fjerde etasje, sa en fan til den private tv-stasjonen ONTV, ifølge AP.

— Alle slo oss. De slo fra innsiden og utsiden, med fyrverkeri, steiner, metallstenger og noen hadde kniver. Jeg sverger, sier en annen fan.

Vil ikke spille mer

Ifølge Al-Ahlys keeper Sharif Ikrami, som ble skadet under opptøyene, ble døde og skadede båret inn i garderoben.

— Folk døde foran oss. Det er over. Vi har alle bestemt oss for at vi ikke vil spille fotball lenger. Hvordan kan vi spille fotball etter at 70 mennesker har dødd? Det er utenkelig, sier Ikrami til ONTV.

Ikrami og hans lagkamerater var lenge barrikadert inne i garderoben sammen med et lite antall tilhengere, uten mulighet til å komme seg ut.

Ofre vil få kompensasjon

Den øverste lederen for Egypts militærråd, feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi, lover å spore opp de som står bak volden.

— Slike hendelser kan skje hvor som helst i verden, men vi vil ikke la de som står bak dette komme unna, sa Tantawi i et sjeldent intervju med en tv-kanal eid av al-Ahly, skriver Al Jazeera.

— Vi vil komme oss gjennom dette stadiet. Egypt vil bli stabilt. Vi har et veikart for å overføre makten til folkevalgte sivile. Hvis noen har en sammensvergelse for å sørge for ustabilitet i Egypt så vil de ikke lykkes. Alle vil få det de fortjener, sa Tantawi.

Han sa også at ofrene etter opptøyene vil få kompensasjon etter at sakene deres er undersøkt.

Fifa-sjef Sepp Blatter sier i en uttalelse at han er sjokkert over hendelsen.

— Dette er en svart dag for fotball. En så katastrofal situasjon er umulig å forestille seg, sier Blatter i en uttalelse.

Alle kamper i den egyptiske toppligaen er innstilt på ubestemt tid, og landets regjering skal samles til et ekstraordinært møte på torsdag for å diskutere tragedien, ifølge statlig TV i landet.

 1. Les også

  Mener egyptisk politi oppfordret til volden

 2. Les også

  Alle egyptiske kamper må spilles i &laquo;militærleire&raquo;

 3. Les også

  Dette er de verste fotballtragediene

 4. Les også

  - Dette er ikke fotball. Det er krig

Les mer om

 1. Internasjonal fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Fotball i totalitære regimer utvikler opposisjonskulturer

 2. FOTBALL

  Dette er de verste fotballtragediene

 3. FOTBALL

  11 dømt til døden for fotballmassakeren i Egypt

 4. FOTBALL

  Ble i Egypt for spillernes skyld

 5. VERDEN

  Store demonstrasjoner mot Egypts president

 6. VERDEN

  235 drept i angrepet mot moské i Egypt