Fotball

Er Platini en god kandidat? Ja, mener NFF. Absolutt ikke, sier fotballredaktør

— Vi er glade for at Platini stiller, sier Norges fotballpresident. Han får sterk motbør.

NFF-president Yngve Hallén (til venstre) er glad for at nåværende UEFA-president Michel Platini (til høyre) stiller til valg som ny FIFA-topp. Bildet er fra Platinis besøk i Oslo i 2011.
  • Roar Lyngøy

Onsdag ble det klart at UEFA-president Michel Platini stiller som kandidat til å bli ny FIFA-president. Den tidligere franske storspilleren vil overta når Sepp Blatter trekker seg fra vervet i februar.

Det engelske fotballforbundet (FA) er klinkende klare på at de støtter Platini. Så klar er ikke støtten fra Norges Fotballforbund (NFF), men fotballpresident Yngve Hallén er positiv i omtalen av den nåværende UEFA-toppen.

— Vi er glade for at Platini stiller. Han er en god kandidat, sier Hallén til Bergens Tidende.

Han forteller at Norges støtte eventuelt må forankres i forbundsstyret.

— Det vil først kunne skje i slutten av august, sier fotballpresidenten.

Listen over aktuelle presidentkandidater skal være klar i slutten av oktober.

— For oss er det svært viktig at vi får en samlende president med støtte fra alle deler av verden. Vi kjenner Platini godt, men gleder oss likevel til å se hans program for FIFA, sier Yngve Hallén.

Les også

Blatters motkandidat går i strupen på Platini: - Fotballen fortjener bedre

— Lot seg korrumpere

Platini har flere kritikere, blant dem Frode da Costa-Lia, som er redaktør i fotballbladet Josimar. Han reagerer slik på uttalelsene fra Yngve Hallén:

— Platini er ikke en god kandidat, så der er jeg helt uenig med NFF. Først og fremst handler det om hans rolle i forbindelse med tildelingen av VM til Qatar. Der lot Platini seg korrumpere, og at han er rette mannen til å rydde opp i FIFA-korrupsjonen ser jeg på som lite sannsynlig, sier han til Bergens Tidende.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) bestemte tidligere i måneden at det skal holdes nyvalg av president under en ekstraordinær kongress 26. februar. Platini kunngjorde sitt kandidatur onsdag. Han har vært UEFA-president siden 2007. — Dette har vært en personlig og gjennomtenkt avgjørelse. Jeg har veid fotballens fremtid opp mot min egen, sa Platini i en pressemelding fra UEFA.

Klar støtte fra FA

FA-formann Greg Dyke.

Styreformannen i Det engelske fotballforbundet (FA), Greg Dyke, var raskt ute med støtte til Platini.— Vi støtter Platinis kandidatur. Vi har et godt forhold til ham, og håper han kan sikre seg den nødvendige globale støtten til å styre nye FIFA gjennom organisasjonens vanskeligste tid, sier Dyke.

— Vi vet at det kommer til å være flere kandidater, noe som burde bidra til en god debatt. Men man burde ikke undervurdere hvor krevende det kommer til å være for noen å lede en organisasjon som har blitt så svertet. Hele strukturen i FIFA må vurderes og fundamentalt endres, sier Dyke.

Platini var lenge ansett som en av Blatters støttespillere, og var blant annet med på å stemme ja til VM i Qatar i 2022. Senere har han kritisert organisasjonen og presidenten. Platini har sendt ut et brev til alle FIFAs 209 medlemsland, og bedt om deres støtte før presidentvalget 26. februar.

— Han kommer til å vinne den første runden med et stort flertall, det er jeg sikker på. Han fortjener FIFA-posisjonen, og FIFA trenger ham, sier den franske fotballpresidenten Noel Le Graet.

Kritiske røster

Ikke alle er like positive til at en stemme til franskmannen vil bidra til endring av organisasjonen.

— Når begynte Platini å snakke om reform? Har han noensinne gjort det i styrerommet til FIFA? Alt det vi ønsker å endre har han tidligere støttet. Hvis vi henter inn Platini er det ingen grunn til å erstatte Blatter, sier Musa Biley, leder for Liberias fotballforbund og en av de mulige kandidatene i FIFAs presidentvalg.

Prins Ali bin Al Hussein vil ikke ha Michel Platini som FIFA-president.

Prins Ali bin Al Hussein av Jordan, som tapte presidentvalget for Blatter i mai, var raskt ute med å si at Platini ikke er noe bra valg.— Platini er ikke bra for FIFA. Fotballtilhengere og spillere fortjener bedre, het det i en pressemelding fra prinsen.

Trolig stiller prins Ali som kandidat også i februar. Det gjør også Chung Moon-joon fra Sør Korea. Den 61 år gamle forretningsmannen er tidligere visepresident i FIFA og har lenge vært kritisk til sittende president Blatter.

— Han er som en kannibal som spiser foreldrene sine, og så klager over at han er foreldreløs. Han skylder på alle bortsett fra seg selv, sier han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Om Platinis kandidatur sier han dette:

— Kan Platini bli en god FIFA-president? Jeg tror ikke det. Han er et produkt av det nåværende FIFA-systemet.

Les også

  1. Platini var Blatters læregutt og stemte på Qatar. Kan denne mannen virkelig redde FIFA?

  2. Platini stiller som presidentkandidat i FIFA

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. FIFA