Fotball

Her blir de rundspilt av Ødegaard - nå er de EM-finalister

Det portugisiske laget som herjer i U21-EM møtte Norge i september.

  • Nicholas Bergh
    Journalist

PS! Portugal tapte mot Sverige i en dramatisk EM-finale som til slutt måtte avgjøres fra straffemerket. Les mer her.

Med sine drøye 10 millioner innbyggere er Portugal langt fra noen politisk stormakt, men på fotballbanen har det vært annerledes.

Landet har produsert stjernespillere som Eusébio, Luis Figo og Cristiano Ronaldo. Nå vekker en ny, gullkantet generasjon av portugisiske spillere oppsikt i fotball-Europa.

Lørdag ble Tyskland, som har herjet i aldersbestemte klasser de siste årene, ydmyket med sifrene 5-0 i semifinalen av U21-EM i Tsjekkia.

Les også

Zlatan hyllet Sveriges gullgutter i natt: - Jeg finner ikke ord

Dermed går Portugal inn i tirsdagens finale mot Sverige som favoritter.

Portugiserne slet imidlertid med å hamle opp med Martin Ødegaard da de møtte Norge i fjor høst, i en kamp som endte med 1-2-seier til Portugal.

Se Ødegaardsherje mot Portugal i videovinduet over. (Med tillatelse fra MAX).

Spilte mot mye eldre spillere

Norge ble nummer tre i EM-kvalifiseringsgruppe 8, der Portugal vant samtlige åtte kamper.

I bortekampen mot Portugal, i Barcelos nord i landet, ble det norske laget knust med sifrene 1-5.

Det var lite som tydet på at Martin Ødegaard var den yngste på banen da han storspilte mot Portugals U21-landslag i september.

I Drammen skapte de unge nordmennene langt mer trøbbel for gruppevinneren.I den kampen spilte Martin Ødegaard sin første og hittil eneste kamp for Norges U21-landslag. Ødegaard spilte mot spillere som var opp mot syv år eldre enn ham, men var likevel svært toneangivende i kampen.

Spesielt i første omgang herjet den da 15 år gamle Ødegaard med sitt overblikk og sin teknikk.

Les også

Martin (15) hylles som et fenomen i portugisisk presse

Hyllet i Portugal

— Slenger meg med på å hylle Ødegaard. Beste jeg har spilt på topp med. Håper på flere kamper med ham, skrev spissmakker Mushaga Bakenga på Twitter.

— Han gjorde en flott kamp, sa U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud.

Det var ikke bare i Norge 15-åringens prestasjon vekket oppsikt. Han ble også hyllet som et fenomen i portugisisk presse.

— Han har mye kvalitet. Han gjorde en fantastisk første omgang, men prestasjonen hans falt litt i andre omgang, jeg tenkte det var av fysiske grunner. Uansett, han har et enormt potensial, sa Portugals trener Rui Jorge til avisen Record etter kampen.

Beundringen var gjensidig. Etter kampen fortalte nemlig Ødegaard at han var imponert over portugisernes ballferdigher.

— Du ser hvordan midtbanespillerne beskytter og bruker ballen. Det er et høyt nivå. Der har vi litt å lære i Norge, selv om vi klarte å spille bra mot dem i dag, sa Ødegaard til MAX.

Kanskje var også Ødegaards prestasjon mot Portugal avgjørende for at han havnet i Real Madrid. 60 speidere hadde nemlig møtt opp på Marienlyst den kvelden.

Til tross for flere gode involveringer tapte Norge kampen 1-2. Det portugisiske laget viste en profesjonalitet som tyder på at tirsdagens oppgave blir vanskelig for det svenske laget, som forøvrig har sørget for fotballhysteri i hjemlandet før tirsdagens finale.

Kampen sendes direkte på Viasat 4 fra klokken 20.45.

Les også

  1. Svensk hysteri foran gullfinalen

  2. Dansk fotballstjerne til angrep på svenske fans: - En skandale

Les mer om

  1. Internasjonal fotball
  2. Martin Ødegaard