Fotball

Tettey avviser Qatar-boikott: - Jeg ville spilt på Nordpolen

Slik ser landslagsspillerne på situasjonen i FIFA.

VIL IKKE BOIKOTT: Alexander Tettey spiller VM i Qatar om han får muligheten.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

LILLESTRØM (Aftenposten): Tirsdag annonserte Sepp Blatter sin avgang som FIFA-president, etter noen år som har vært preget av skandaler og korrupsjonsmistanke.

Kritikken mot Blatter fikk ny giv etter at FIFA-styret i desember 2010 besluttet å gi 2022-VM til Qatar og 2018-VM til Russland. Blatter har gjentatte ganger vært klar på at ingen av mesterskapene vil bli flyttet. I Qatars tilfelle har det vært mange avisoppslag om korrupsjonsmistankene rundt tildelingen, rapportene om VM-arbeidernes arbeidsrettigheter og at sommertemperaturene i landet gjør det nødvendig å flytte mesterskapet til vinteren. Boikott av Qatar-VM har vært nevnt som en mulighet i enkelte kretser, og i mai etterlyste tidligere landslagsspiller Lars Bohinen at dagens proffspillere tok avstand fra forholdene i Qatar.

Les også

  1. Berisha ut av landslagstroppen med knetrøbbel

  2. Norge fram seks plasser på FIFA-rankingen

  3. Martin Ødegaard: - Benitez er en dyktig manager

  4. Høgmo: – Ødegaard tar stadig nye steg

Nordpolen

Landslagsspiller Alexander Tettey, som til daglig spiller i Norwich, er klar på at dersom Norge kvalifiserer seg, vil han spille i Qatar om landet får beholde mesterskapet.

— Hvis FIFA klarer å gi dem det, og vi har kommet til VM, må vi ha en plass å spille. Om det er på Nordpolen, og de har en bane som er grønn, så kommer jeg til å spille der, sier Tettey til Aftenposten på landslagets pressemøte i Lillestrøm torsdag.

Tetteys midtbanekollega Anders Konradsen mener det er opp til Norges fotballedere å avgjøre om en boikott av 2022-VM er riktig vei å gå.

— Det var veldig trist å se de forholdene de arbeiderne som jobber med VM lever under. Hvis det har vært korrupsjon involvert i tildelingen i tillegg, er ikke det greit. Men når det gjelder boikott, vil jeg ikke snakke så mye om det. Nå får vi først se hva som skjer i FIFA, og så får vi la lederne våre svare for det.

- Det har vært kaos

Siden arrestasjonene av 14 FIFA-topper onsdag 27. mai har organisasjonen vært preget av kaotiske tilstander, som kulminerte med at president Sepp Blatter annonserte sin avgang få dager etter at han hadde blitt gjenvalgt som president.

Landslagsspillerne har fulgt begivenheten med interesse.

Om det er på Nordpolen, og de har en bane som er grønn, så kommer jeg til å spille der.

— Det har vært kaos. Jeg håper de klarer å ordne opp. Det er viktig at en organisasjon som FIFA er sterk, sier Alexander Tettey.

Konradsen mener det er en god nyhet at Sepp Blatter besluttet å gå av.

— Det er veldig trist med arrestasjonene og alle skandalene i det siste. At Blatter har gått av gir mulighet til mer åpenhet og mer gjennomsiktighet i hele organisasjonen, så det synes jeg er positivt. Det blir veldig spennende å se hva som skjer i fortsettelsen, sier Rennes-spilleren.

Høgmo vil ha «evaluering»

Alt tyder nå på at Sepp Blatter sitter som president ut året, før hans arvtager vil bli valgt tidlig i 2016. På onsdag argumenterte Per-Mathias Høgmo for at en ny FIFA-ledelse bør vurdere situasjonen i Qatar.

— Det blir viktig at et nytt regime tar en evaluering av disse mesterskapene. De må være tydelig på hva som skal gjøres videre. Når det gjelder arbeidsforhold i Qatar, så er det viktig for idretten å bidra til bedre vilkår. Det er viktig både for fotballen og et annet ståsted. Dette er et generelt samfunnsansvar, det handler ikke bare om fotball, sa Høgmo.

Norge har ikke spilt i et verdensmesterskap i fotball for menn siden 1998. Dermed er det en viss mulighet for at Norges Fotballforbund aldri må ta stilling til en boikott av VM i Russland og Qatar.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Alexander Tettey
  3. Norwich City FC