Fotball

Samdal: Bør trene tøffere

<strong>TROMSØ:</strong> TIL-spillerne bør trene enda mer og enda tøffere. Det mener Svein Tore Samdal, Marit Bjørgens suksesstrener. <br></br>

TREN HARDERE: Landslagstrener i langrenn, Svein Tore Samdal, som onsdag var på TIL-trening, anbefaler spillerne å trene hardere når de har kampfrie perioder. Foto:Terje Eiterå.
  • 100% Sport
TIL trening

Suksesstrener Svein Tore Samdal mener TIL-spillerne har mye å hente på å tømme kroppene sine fullstendig i de rolige periodene.

Når Lars Iver Strand (21) og Ole Martin Årst (30) reiser bort med landslaget i noen dager for å spille bortekamp mot Estland neste onsdag, oppfordrer Svein Tore Samdal de andre spillerne i klubben til å bruke tiden godt.

– Nettopp slike perioder kan brukes til å trene enda tøffere, sier landslagstreneren i langrenn.

– Marit Bjørgen ble verdens beste skiløper denne sesongen fordi hun brukte friperiodene til å forbedre formen, ikke hvile den av seg, legger han til.

Må tørre

Hard trening gjennom sesongen er et av midlene som har gjort Svein Tore Samdal til en av landets mest suksessrike. Som trener for damelandslaget, har noe av resepten bak suksessen vært å tore å trene hardt.

Og det både før og under sesongen.

– Og her er det sikkert mye å gå på, også i TIL, mener Samdal.

En klassisk klage fra fotballspillere er at bein fulle av trening gir dårlig fotball.

– Men det tror jeg er litt oppskrytt. Har man nok trening i kroppen, tåler man også mer trening, mener han.

Revolusjon

Fysioterapeut i TIL, Truls Hallen, er i likhet med Samdal opprinnelig fra langrennsmiljøet. Og han har så langt gjort mange av de tingene Sandal skisserer.

– Uten at jeg helt har oversikt over hva vi gjorde før, har vi revolusjonert deler av treningen, sier Hallen.

Spesielt i vårsesongen i fjor virket TIL sterke.

– Vi lå kanskje litt foran de andre da. Men nå har svært mange gjort en god jobb. Dermed må vi være enda mer kvasse, sier Hallen.

En rekke klubber har gjennom det siste året ansatt svært habile fysiske trenere.

Samtidig mener han at man ikke må ta altfor mye etter langrenn.

– Langrenn og fotball er jo to helt forskjellige idretter, mener han.

Hører på Samdal

I forbindelse med landskampen har TIL spillefri i åtte dager, og slike perioder kommer det flere av utover sesongen.

Tidligere har spillerne fått treningsfri i slike sammenhenger, men nå varsler Otto Ulseth og Truls Hallen at det ikke lenger er en selvfølge.

Dermed tar de Samdal på ordet.

– Vi ønsker å holde trykket og det fysiske nivået oppe hele sesongen, og der har vi en utfordring. Samdal er en viktig sparring partner for oss på fysikken, sier trener Ulseth.

– Vi kommer nok til å trene hardere enn tidligere disse friperiodene. Styrke og utholdenhet er avgjørende for at vi skal klare å holde trykket utover sesongen. Og aller helst skal vi kvesse oss etter en slik periode, sier fysisk trener Hallen.