Tidligere Brann-trener ferdig i AIK

Rikard Norling (49) er ferdig som hovedtrener i AIK for andre gang.

Rikard Norling fikk sin siste kamp som hovedtrener for AIK mot Djurgården søndag.
  • Anders Møllersen

Det bekrefter Stockholm-klubben AIK i en pressemelding mandag.

Norlings siste kamp som AIK-sjef ble søndagens 0–1-tap i derbyet mot Djurgården.

Norling har satt spor etter seg i Bergen, der han rykket ned med Brann i 2014. Det var svenskens første sesong som sjef i klubben, men nedrykket var likevel ikke nok til å gi ham sparken.

Først etter en dårlig start i 1. divisjon 2015, var Norling ferdig i Brann. Han ble erstattet av Lars Arne Nilsen.

– Jeg er skuffet over at vi ikke har spilt bedre fotball og at jeg ikke har fått resultatene alle som elsker Brann forventer og krever, sa Norling da han ga seg som Brann-trener.

Norling er fra gammelt av en AIK-helt og tok klubben til ligagull i 2018. Det var hans første år i sin andre periode som trener i klubben. Også i fjor høst var AIK i gullkampen, men avslutningen ble for svak.

Tung start i Sverige

AIK har ikke fått den starten på sesongen som de hadde håpet. På sesongens elleve første kamper har det bare blitt 12 poeng. Det betyr at Stockholm-laget er nummer 12 på tabellen, og kun fire poeng skiller til laget på plassen som må ut i nedrykkskvalifisering. Serieleder Norrköping har til sammenligning 24 poeng.

Les også

Rikard Norling under press: Snakker om å trekke seg.

– Trist og vemodig

Det er klubbens svake resultater som har ført til Norling må gå, ifølge AIK-sportssjef Henrik Jurelius.

– Det er både trist og vemodig at vi har kommet frem til å avslutte samarbeidet med Rikard Norling. Dessverre har de sportslige resultatene og utviklingen dette året ikke i det hele tatt vært i samsvar med de ambisjonene AIK har. Det har gjort denne avgjørelsen både uunngåelig og nødvendig, sier Jurelius i pressemeldingen.

– Jeg vil takke Rikard for et veldig bra og engasjerende arbeid gjennom årene vi har jobbet sammen, men også for hans tidligere år i klubben. Han kommer alltid til å være en av AIKs gulltrenere og vi ser frem til å ønske han velkommen til Friends Arena fremover, sier Jurelius, som opplyser om at de ser etter en erstatter og kommer tilbake med informasjon så fort de har det.

Vi har forsøkt å ringe Rikard Norling, men han har skrudd av telefonen.

Etter søndagens kamp måtte Norling svare på spørsmål om egen fremtid.

– Det er en vanskelig situasjon akkurat nå. Det eneste jeg egentlig kan si, er at jeg aldri kommer til å gjøre noe som sårer klubben på noen måte, sa Norling ifølge Expressen.

Ekspert: Norling utpekt som syndebukk

Sportbladets ekspert, Robert Laul, mener mandagens nyhet må ses med 2019-sesongen som bakteppe.

– Da hadde Norling i oppgave å ta AIK til Europa, med enten gruppespill i Champions League eller Europa League. Man satset mye penger på troppen for å lykkes med det, men det mislyktes. Så jeg tror dagens avgjørelse er en konsekvens av det. 2019-sesongen har satt AIK i en problematisk situasjon med en dyr tropp, og da har de ikke fått til den sportslige utviklingen på den nysatsingen. Så ut fra det perspektivet er det ganske forståelig at det ble sånn, sier Laul til oss.

Men Laul vil ikke gi Norling all skyld.

– Det er flere som er ansvarlige. Bjørn Wesström, klubbdirektør, bærer også et stort ansvar, men det er Norling som blir styrets syndebukk, sier Laul.

Rikard Norling på vei ut av sin siste pressekonferanse som AIK-trener.
Les også

Nordmannen storspiller – nå er han toppscorer i Sverige

Tatt seriegull

Norling har vært hovedtrener i AIK i to perioder. Først mellom 2005 og 2008, før han kom tilbake i 2016. Den siste perioden kommer til å bli husket for 2018-sesongen, hvor han tok klubben til Allsvenskan-gull. Han har også vært assistenttrener og ansvarlig for junioravdelingen i klubben tidligere.

Norling har og vært to runder i Malmö. I 2013 tok han seriegull i Sverige også med dem.

49-åringen ble også kåret til årets trener i Sverige de to sesongene han var med på å vinne Allsvenskan.

Norske Aslak Fonn Witry scoret det eneste målet i kampen som ble den siste for Norling i AIK.