Fotball

Mjøndalen vingler mot stupet: - Ingen tragedie å rykke ned

Trener Vegard Hansen mener Mjøndalens tabellposisjon er som forventet.

Til venstre fortviler Christian Gauseths etter Stabæks 2-0-scoring. Foto: NTB SCANPIX

 • Kurt B. M. Haugli

MJØNDALEN-STABÆK 1-4

— Vi hadde våre muligheter. Vi forbereder oss til hver eneste kamp så godt vi kan med det mannskapet vi har. Litt for ofte er det ikke godt, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Tapet lørdag kveld på egen hjemmebane var surt. Hansens menn hadde flest sjanser i første omgang. Yppet seg også i andre omgang, men som så ofte er når de dårligst plasserte lagene møter de beste. De beste vinner også på dårlige dager.

Nedrykksstrid som forventet

For Stabæk var det lenge ingen storartet dag på jobben. De ventet til andre halvdel av andre omgang med å ta alt håp om poeng fra Mjøndalen.

Mjøndalen-trener Trener Vegard Hansen sa allerede etter tre-fire serierunder, da Mjøndalen lå på den øvre halvdelen av tabellen, at dette likevel kom til å handle om å unngå nedrykk.

Han fikk helt rett i det.

Stabæk tok et langt steg mot seriesølvet lørdag. Her jubler spillerne over 2-0-scoringen. Foto: NTB SCANPIX

Hansen hadde lenge et klart bilde av en kamp mot veggen og nedrykk da Mjøndalen endelig var tilbake i Eliteserien etter 23 års fravær.— At vi kjemper for å overleve er som forventet. Det som ikke var som forventet, var at vi gjorde det såpass bra i de første kampene, sier Vegard Hansen.

Etter fem serieomganger lå Mjøndalen på 8. plass. Etter 10 serieomganger var de nede på 10. plass. Fem serierunder senere var de på 12. plass og etter 20 serierunder var de på 14. plass. Kvalikplassen. Før helgens serierunde lå bruntrøyene på direkte nedrykksplass.

- Ikke en tragedie

Trener Vegard Hansen ser ikke helsvart på det faktum at laget kan havne i OBOS-ligaene.

— Nedrykk er ingen tragedie. Vi tenker langsiktig her i klubben og rykker vi ned er det gode muligheter for opprykk neste år. Vi gleder oss over hver eneste kamp vi får spille i Tippeligaen, sier 46-åringen som har vært sjef for bruntrøyene siden 2006. Han er treneren som tok Mjøndalen opp i norsk fotballs fineste selskap for første gang på 23 år. Han blir med klubben ned dersom det skulle ende med nedrykk.

— Vi sparker ikke folk i Mjøndalen, sier han og legger til at han også har lyst til å trene Mjøndalen i 1. divisjon også. Da blir det nok slik også.

Tre lag og tøffe tak

Som vanlig blir kampen om å ta den pengetappende og bitre turen ned til OBOS-ligaen et drama til siste kamp i novembermørket. I år handler det trolig om kun tre lag. Sandefjord er hjelpeløst langt bak og spiller en divisjon lenger ned neste sesong.

Sarpsborg er tross stortapet for Strømsgodset (1–6) lørdag fortsatt på sikker grunn.

Derfor snakker vi foreløpig om tre lag som kjemper om tre plasser som gir korte lysår av forskjell mellom hvordan neste sesong blir: Mjøndalen, Start og Tromsø. Et lag skal ned, ett skal spille kvalik og ett er sikret videre liv i Eliteserien.

Kjemper om de 12 siste poengene

Selv om det endte med et surt nederlag mot Stabæk på hjemmebane så er de ikke klare til å slukke Eliteserielysene på Isachsen stadion ennå.

Bortekampene mot Molde og Viking i den aller siste kampen kommer til å bli tøffe.

— For det første håper vi at Tromsø og Start taper sine kamper søndag. Nå skal vi trene hardt de neste 14 dagene før det er kamp mot Molde. Men de to nøkkelkampene blir mot Aalesund og Start. I de kampene må vi ta poeng, sier Mjøndalen-trener Vegard Hansen.

Han vet at laget kan komme seg opp på den viktige 13.-plassen fortsatt, men bedyrer at han er fornøyd med en 14. plass og kvalifisering.

El Ghanassy-dominans

Stabæk på sin side svarte kontant på at Strømsgodset nærmet seg dem tidligere på dagen etter sine seier mot Sarpsborg. Seieren betyr at de fortsatt har fire poengs forsprang på Strømsgodset i kampen om sølvet.

Det ble en kamp hvor Yassine El Ghanassy kom til å dominere alt som handlet om mål for bæringene. Det var han som var nest sist på ballen på de to første målene til Stabæk. Det tredje målet kom etter at El Ghanassy hadde blitt klønete felt av Mjøndalen Christian Gauseth. Straffen tok han selv.

Mjøndalen prøvde å komme inn i kampen, men et balltap høyt i banen ga rom for kontring. El Ghanassy var arkitekt, mens Issah og Luc Kassi sto for utføringen. Kassi scoret da sitt andre mål.

Mjøndalen kunne derfra og glemme poengmuligheter. Tankene gikk trolig allerede til neste tøffe kamp i kampen for å overleve i Eliteserien. Det står søndag om 14 dager i Molde.

 1. Les også

  Eliteserielagenes store skrekk: Millioner fordufter ved nedrykk

 2. Les også

  - Bradley har vært i samtaler med Røkke om Molde-jobben

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt302631103327181
2Molde30202877364162
3Vålerenga301510551331855
4Rosenborg30157850351552
5Kristiansund301212657451248
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Mjøndalen IF
 3. Stabæk Fotball

Flere artikler

 1. FOTBALL
  Publisert:

  Bradley: - Vi snakker ikke om sølvet

 2. FOTBALL
  Publisert:

  Hansen før bunndramaet: – Pulsen er høy

 3. FOTBALL
  Publisert:

  Dette mister vi når Mjøndalen rykker ned

 4. FOTBALL
  Publisert:

  Gauseth tipper 0–6-tap mot Molde. Og blir ekstra sur om dette skjer.

 5. FOTBALL
  Publisert:

  Mjøndalen mistet viktig seier etter rødt kort i Haugesund

 6. FOTBALL
  Publisert:

  Gauseth: - Det skal være umulig for Start å kløne til dette