Fotball

Ikke Høgmos skyld at spillerne svikter

Det blir altfor enkelt å gi Per-Mathias Høgmo skylden for ydmykelsen mot Tyskland. Krisen er mye dypere enn som så.

Per-Mathias Høgmo og Norge ble utspilt av Tyskland på Ullevaal søndag kveld. Her takker Høgmo Ole Selnæs og Alexander Sørloth for innsatsen.
  • Kommentator
  • Kjetil Kroksæter

KOMMENTAR: Jeg tok et kraftig oppgjør med Høgmos filosofi etter hans første landskamp (0-3 mot Slovenia), og jeg tror fortsatt ikke hans litt romantiske prosjekt fører frem, men det er mange andre som har mer skyld i at Norge er i ferd med å bli akterutseilt.

Kommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter.

Vi ser nivåforskjellen hver gang norske lag skal ut i Europa, til og med når suverene Rosenborg prøver seg. På 90-tallet og litt til var Norge den beste fotballnasjonen i Norden. Rosenborg (og Molde) spilte mesterliga og landslaget kom til sluttspill (sist i 2000).

Trengs en grundig debatt

De siste 10 årene er det svenske og danske klubber som representerer Norden i Europa, og andre landslag er klart bedre enn vårt, til og med det islandske.

Les også

«De neste fem ukene er de viktigste i Høgmos landslagskarriere»

Tyskland jublet, Norge deppet. Det var klasseforskjell i VM-kvalikens første kamp på Ullevaal.

Vi trenger en grundig debatt om norsk fotball, en storrengjøring om man vil. Initiativet bør helst komme fra toppen, men kjenner du noen på Ullevaal du tror kan starte debatten? Tror du det kommer nye grep fra fotballpresident Terje Svendsen, toppfotballsjef Nils Johan Semb eller administrerende direktør Leif Øverland?

Juniorer

Per-Mathias Høgmo forvalter sluttproduktet i norsk fotball, og det kunne han nok gjort bedre, men han må nøye seg med de beste spillerne fra klubbenes talentproduksjon, og det blir for smått. Sjelden har nivåforskjellen på norske spillere og internasjonalt nivå vært tydeligere både i klubb og landslag.

Per-Mathias Høgmo hadde nok å stri med mot Tyskland.

Våre blir litt juniorer på valg, forståelse, pasningsferdigheter og ballbehandling. De er dårligere i alle spillets faser. Tidligere kunne Norge kompensere for individuelle svakheter med god kollektiv samhandling. Nå er vi dårligere enn Tyskland der også, jeg tror nesten Hviterussland var smartere enn Norge kollektivt.

Les også

Tyske aviser etter Norge-slakten: «En spasertur i Oslo»

La oss ta det tankeeksperimentet at Markus Henriksen spilte for Rosenborg nå. Han ville vært klubbens stjerne og trolig sett ut som en Zidane i norsk målestokk. Hva fikk han utrettet mot Tyskland?

Henriksen er litt produkt av dyktige idrettsforeldre. Slik stortalentet Martin Ødegaard er dyrket frem av en skolert far.

Feilslått modell

Det er all grunn til å mistenke at modellen norsk fotball drives etter, er feilslått. Og det er der vi må begynne. En ny og muligens litt sterkere landslagssjef kan bare kamuflere grunnleggende mangler og svakheter i talentproduksjonen.

Les også

Norges kaptein etter Tyskland-utklassing: – Kun på FIFA jeg har blitt så rundspilt

En stund støttet vi oss til en forhåpning om at den nye kunstgressgenerasjonen skulle redde oss, men de satte oss bare tilbake. De er blitt flinke på det mest jålete, men mangler identiteten og råskapen. Noen klubber har kastet seg på akademimodellen, særlig de rundt Oslo, og jager talenter stadig lenger ned i årsklassene.

Men spiller disse talentene seg inn på a-lagene? Svaret er nei.

Talentproduksjonen ser ut til å fungere best der eliteklubbene er litt tålmodige og lar talentene være i moderklubben litt lenger. I stedet for å rykke barna opp med rota, tilfører de trenerkompetanse i lokalmiljøene. Jeg tenker blant annet på Odd i Skien og Rosenborg.

Ikke pengene det står på

Slik gjør de det i Tyskland også. Bare mye mer strukturert, i god tysk ånd. De har delt inn landet i regioner og bruker ressurser på pedagoger med høy trenerkompetanse som jobber ut mot breddeklubbene i samarbeid med toppklubbene. Modellen ligner på den som gjorde Island til en sensasjon i EM.

Norges Fotballforbund omsetter for nærmere 1,5 milliard kroner. Det er ikke pengene det står på, men kompetansen. Og viljen til å tenke nytt.

Men det fordrer blant annet en omfordeling av pengestrømmen bort fra kontorene på Ullevaal stadion. Men der skal de vel bygge ut for å gjøre plass for flere bindersflyttere?

Hvis du tolker meg dit hen at jeg har mistet trua på norsk fotball, så har du helt rett.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Per-Mathias Høgmo