Fotball

Derfor tror Jonevret 2015 blir bedre enn fjoråret

Kjell Jonevret håper større bredde i stallen og et sterkere kollektiv blir nøkkelen til suksess i 2015.

Kjell Jonevret og Viking hadde en tøff sesong i fjor, men han tror på bedre tider når den nye sesongen starter.
 • Kurt Arne Nilssen

STAVANGER (Aftenbladet): — Jeg trives med å være på treningsfeltet og synes vi holder på med noe veldig spennende. Alt i alt er jeg forsiktig optimist, sier Jonevret, drøyt tre uker før Viking serieåpner borte mot Mjøndalen.

Fram til da skal laget igjennom 12-14 treningsøkter og to treningskamper mot Rosenborg og Start.

Det er med andre ord kort tid igjen til å finpusse formen.

6. april starter alvoret. Da er det ingen vei tilbake.

De to siste ukene har Jonevret ofte måttet svare på hvorfor årets Viking-sesong skal bli bedre enn fjorårets. Først på årsmøtet i Viking FK, deretter til aksjonærene i Viking ASA og nå sist under Norges Fotballforbunds kick-off.

Kostnadene er kuttet, støtteapparatet rundt A-laget er redusert, fire forsvarsspillere er erstattet med to, treningsleirer er avlyst og jakten på en etablert målscorer mislyktes.

Jonevret har likevel ingen problemer med å trekke fram to punkter som han mener kommer til å heve Viking i år.

Les også

Se, Viking stadion ser strålende ut

Større bredde

Årets Viking-stall er betydelig mye større enn fjorårets.

I løpet av vinteren har Viking ligget stabilt på over 20 spillere på hver trening. I fjor høst gjorde en tynn tropp, slitasje og skader at det ofte bare var 13-14 spillere på feltet.

Viking-troppen er i dag på 25 spillere.

— Høsten i fjor var veldig slitsom. Vi var få spillere på trening og det var vanskelig å få den kvaliteten vi ønsket. Jeg har alltid sagt at det vi gjør på trening viser igjen i kamp. I vinter har vi hatt veldig god kvalitet. Bedre enn vi hadde under fjorårets oppkjøring, sier han.

Selv om Jonevret gjerne skulle ønsket seg bedre dekning i enkelt posisjoner, er det ingen tvil om at det i år er mer konkurranse om en plass på laget. Det bidrar til å heve kvaliteten på treningen. Spillere som normalt sett har følt seg trygge på laget, må nå prestere på hver eneste trening. Hvis ikke står en erstatter klar til å overta plassen.

— I fjor høst ble vi tvunget til å bruke spillere som egentlig ikke presterte. Alle har godt av å hele tiden sparre mot spillere som er på samme nivå. Det skarper konkurransen og det har vi nå, sier Jonevret.

Les også

«Tre uker før seriestart er det usikkerheten som preger Viking»

Det kollektive

En stor tropp gir imidlertid ingen garanti for suksess.

På papiret inneholder den både kvalitet, potensial og bredde. Men den inneholder også noen klare mangler.

Det er ikke til å legge skjul på at keepersituasjonen skaper litt usikkerhet, og man lurer fortsatt på hvilken spiss som skal score over 10 mål i serien. Laget mangler matchvinnere i begge ender av banen. Slik lag har det en tendens til å gå dårlig med.

— Det stemmer at vi ikke har kjøpt noen ny etablert spiss eller ny keeper. Vi må bare håpe at de vi allerede har benytter muligheten og det har jeg stor tro på at de gjør. Det kollektive kommer til å bli veldig viktig for oss. Det var den kollektive slagkraften som leverte for oss i vårsesongen i fjor. Dessverre var vi så få spillere at vi fikk problemer på høsten. I år har vi en mye større bredde i troppen enn hva som var tilfellet på samme tidspunkt i fjor, sier Jonevret.

Møter RBK

Søndag kommer Rosenborg på besøk. Treningskampen blir siste mulighet for Jonevret til å starte med det han ser for seg er startelleveren mot Mjøndalen. I generalprøven mot Start neste helg er flere spillere bortreist på landslagsoppdrag.

Akkurat nå er det kun Anthony Soares og Suleiman Abdullahi som er på skadelisten. Førstnevnte er ute i flere uke, mens Abdullahi sliter med en slagskade og skal være klar i løpet av kort tid.

Les også

 1. For lav for Viking - høy nok for Stabæk

 2. Oppgang i sesongkortsalget for norske toppklubber

 3. Nå er Granfelt Vikings øverste leder

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt29179356253160
2Molde29176668392957
3Viking29166758471154
4Rosenborg29138856401647
5Lillestrøm2913794740746
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Kjell Jonevret
 3. Viking FK