Fotball

Odd Iversen: - Jaggu på tide. Rekorden er jo 46 år gammel

Odd Iversen mener norske spisser ikke tør «drite seg ut».

Odd Iversen i aksjon mot Fredrikstad i 1981, og øverst til høyre, mener det er på høy at målrekorden hans blir slått. Vidar Örn Kjartansson jakter legendens rekord på 30 scoringer i én sesong. Adresseavisen/NTB scanpix

 • Ole K. Sagbakken

TRONDHEIM (adressa.no): Med sine tre scoringer mot Haugesund er Vålerenga-spiss Vidar Örn Kjartansson nå oppe i 24 mål denne sesongen.

Med syv kamper igjen av sesongen har Kjartansson dermed los på en helt legendarisk rekord: Odd Iversens smått utrolige 30 mål på 18 seriekamper tilbake i 1968. Hjemme i Trondheim har Ivers’ fulgt med på islendingens gode sesong.

Og mener det er på høy tid at noen nå tar fra han rekorden.

— Det er jo 46 år siden. Så det er «absolutt ikke noe for tidsnok» om noen slår den rekorden nå, sier han på sedvanlig, humoristisk vis til adressa.no

Spisslegenden, som bøttet inn mål både for RBK, Vålerenga og det norske landslaget, forteller videre at han er skuffet over scoringssnittet hos spisser i serien de siste årene.

Rosenborg-spissene inkludert.

Må våge å bomme

Og tror det har med frykt å gjøre.

— Det ser man jo i debatten som går rundt landslagsspisser og mål for tiden, også. Det er måltørke overalt. At det har gått 44 år uten at noen har tatt rekorden, sier det aller meste, sier han – og fortsetter:

— Jeg mener det i dag er for få «riktige spisstyper»: Uredde spisser som tør «drite seg ut», gjennom å fortsette å skyte selv om de misser to-tre sjanser. Da begynner man i stedet å høre på publikums piping, og kan egentlig tas av banen, sier Iversen.

Og minner om at heller ikke han selv traff på alt.

— Jeg kunne misse mange sjanser i samme kamp før jeg scoret. Men da var jo de missene glemt, sier Iversen.

- Tøff foran mål

Han er derfor glad for at Kjartansson er kommet til eliteserien. For i islendingen ser Iversen en spiss som står for litt av det motsatte av det han har sett de siste årene.

— Ja. Han er veldig tøff foran mål, som mot Haugesund. Og på 30 seriekamper bør en toppscorer komme opp på 30 mål, sier Iversen.

- Som tidligere Vålerenga-spiller: Er det vel greit for det at mannen som kan ta fra det rekorden spiller for nettopp Vålerenga?

— Ja, det er helt fint. Jeg ble jo toppscorer i serien en gang mens jeg spilte for Vålerenga selv. Men da scoret jeg «bare» 17 mål på 22 kamper, minnes Iversen.

- Rekorden kunne vært enda verre

Samtidig klarer ikke den tidligere storscoreren helt dy seg på spørsmålet om 30-målsrekorden nå står for fall. Da han selv var på høyden, før han dro til Belgia og ble alvorlig kneskadd, mener han rekorden kunne blitt enda tøffere å ta. Og har kanskje et poeng. I 1969 holdt han nemlig trøkket oppe, og scoret 26 på 18 kamper.

— Dere kan være glad jeg dro til Racing Mechelen i 1970. Ellers ville antallet mål vært enda høyere, smiler han.

PS! Som kjent scoret Iversen sine 30 mål i 1968 på 18 seriekamper. Det gir et smått vanvittig snitt på 1,67 mål per kamp. Et snitt som antakelig vil stå for alltid i norsk eliteserie.

 1. Les også

  Storklubbenes ledere støtter drastiske eliteserieendringer

 2. Les også

  Örn Kjartansson: - Jeg har mer inne

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Rosenborg BK

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  - Dere kan være glad jeg dro til Belgia. Ellers ville rekorden blitt enda verre å slå

 2. FOTBALL

  Søderlund om Ivers-rekorden: - Stopper å score hvis jeg lager 30 mål

 3. FOTBALL

  Kjartansson: - Jeg må nok betale Start om jeg skal ta rekorden

 4. FOTBALL

  Kjartansson trenger seks mål på to kamper: - Blir ikke overrasket om jeg tar rekorden

 5. FOTBALL

  Örn Kjartansson: - Jeg har mer inne

 6. FOTBALL

  Rekdal: - Alt tyder på at det blir mange mål