Solskjær avslører: – Ferguson rådet meg til å si nei til Norge

– Hvorfor skal du gjøre det, sønn? Det kan du gjøre når du er 50 år.

Ole Gunnar Solskjær har innstilt seg på å bli i Molde lenge.
  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

Den svenske TV 4-profilen Olof Lundh har intervjuet Molde-trener Ole Gunnar Solskjær (42) i sin radiopodcast «Lundh».

I intervjuet avslører Solskjær at han rådførte seg med Alex Ferguson da han ble tilbudt jobben som sjef for Norges A-landslag etter at Åge Hareide trakk seg på tampen av 2008. På det tidspunktet var 35 år gamle Solskjær reservelagstrener i Manchester United.

– Jeg var altfor ung. Jeg kan bli trener for Norge når jeg er over 50. Jeg diskuterte det med Alex Ferguson, og han sa: «Why do you want to do that, son? You can do that when you’re 50» (På norsk: Hvorfor vil du gjøre det, sønn? Du kan gjøre det når du er 50), forteller Solskjær i Olof Lundhs podcast.

– Norge hadde vært i EM med Zlatan på laget

Da Ole Gunnar Solskjær mottok Kniksen-prisen i 1996, fikk han den av manager Alex Ferguson (t.v). De to har hatt et tett forhold helt siden Solskjær ble hentet til Manchester United.

Selv om landslagsjobben ikke var aktuell da eller nå, har Solskjær klare tanker om hvorfor Norge ikke har nådd et sluttspill siden 2000.– Vi har ikke kvalitet nok, enkelt og greit. Vi hadde en unik mulighet mot Ungarn i playoff, og vi mislyktes og vi var ikke gode nok foran mål. Vi har ikke en målscorer.

– Dere hadde behøvd Zlatan? spør Lundh.

– Ja, men Sverige uten Zlatan hadde aldri slått Danmark. Hvis Zlatan hadde spilt for Norge, hadde Norge vært i EM, så enkelt er det, sier Solskjær, som mener Zlatan Ibrahimovic er tidenes beste skandinaviske spiller.

– Kan bli i Molde i 10-15 år

42-åringen er tilbake i Molde etter et mislykket opphold i Cardiff. Da han startet trenerkarrièren på førstelagsnivå i Molde i 2011, var han helt bestemt på at han skulle til Premier League innen kort tid.

Tiden i Cardiff har endret ham, og nå er han innstilt på å bli boende i Møre og Romsdal en god stund.

– De ni månedene i Cardiff var veldig god læring. Jeg kommer tilbake som bedre trener og coach. Forrige gang var jeg hundre prosent sikker på at jeg skulle til Premier League. Denne gangen har jeg flyttet hjem med familien. Og da tror jeg at jeg blir en bedre trener, når jeg tenker at her kan jeg bli i 10-15 år, sier Molde-sjefen.

– Du kan bli i Molde i 10-15 år? spør Lundh.

Ole Gunnar Solskjær startet trenerkarrièren som spisstrener i Manchester United. Så ble han reservelagstrener i samme klubb, frem til han dro til Molde i 2011.

– I hodet mitt er ikke lenger målet å dra til Premier League, det er å utvikle spillerne mine og bygge klubben videre.

Om dagens United: – Jeg er veldig skuffet

Solskjær snakker om Manchester United, egne fremtidsambisjoner, sin beundring for Pep Guardiola og ikke minst forholdet mellom ham og Sir Alex Ferguson. 42-åringen forteller at han begynte å forberede seg på en trenerkarrière lenge før spillerkarrièren var over.

– Jeg hadde en manager som var unik, best i verden. Da jeg nærmet meg 28-29 begynte jeg å notere og lære av Alex Ferguson. Det er ikke mange som får anledning til å lære av en sånn manager, så det ville vært dumt å kaste bort den utdanningen, sier Solskjær.

Han er skuffet over det gamleklubben har prestert på banen etter at Ferguson gikk av i 2013. Denne sesongen har heller ikke managerveteranen Louis van Gaal klart å gjenreise storklubben. Likevel tror Solskjær at van Gaal «hundre prosent sikkert» blir i Manchester United i tre år.

– Jeg er veldig skuffet over kvaliteten de siste årene. Vi visste at det ville bli tøft etter Ferguson-æraen. Man har ikke klart å gjenskape den entusiasmen og angrepsfotballen som var tidligere.

– Det var vanskelig å se at Manchester City signerer Pep Guardiola og de største stjernene i verden. Det er veldig tøft å se at Pep reiser dit, for jeg er en beundrer av Guardiola og hans fotballfilosofi. Nå må United opp et hakk for å henge med. Da jeg var i klubben, var sesongen en skuffelse hvis vi endte på andreplass. Nå snakker man om å komme blant topp fire. Det er ikke United verdig, sier Solskjær.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: