Linjedommer følte seg presset til å fikse gigantoppgjøret

Dette brevet skaper mistanke rundt Real Madrid-Barcelona.

Cristiano Ronaldo (til venstre) og Lionel Messi (til høyre) er de to store stjernene i el Clásico-oppgjørene. Nå anklages et medlem av dommerkomiteen for å forsøke å fikse den kommende kampen.
  • Nicholas Bergh

Oppgjørene mellom Barcelona og Real Madrid — populært kalt el Clásico - er fullspekket med historie, drama og intriger. Rivalkampen er trolig aller størst i internasjonal klubbfotball.

Nå rulles det imidlertid opp et potensielt jordskjelv av en sak, kun én måned før sesongens første Clásico.

Onsdag gikk nemlig den katalanske avisen L’Esportiu og radiokanalen Cadena Cope ut med et oppsiktsvekkende dokument.

En linjedommer hevder den spanske dommerkomitéen har prøvd å presse ham til å favorisere Real Madrid i det kommende oppgjøret med Barcelona. Det er linjedommerens anmeldelse som nå går sin seiersgang i spanske medier.

I Madrid-baserte aviser er man mest opptatt av onsdagens Champions League-kamper, men i Barcelona-baserte aviser, som sportsavisene Mundo Deportivo og Sport, slås saken stort opp.

Ifølge Mundo Deportivo etterforsker spansk politi saken.

Linjedommeren ønsker ikke å gå ut med navnet sitt, av frykt for hevnaksjoner.

Les også

Messi har rast ned i vekt: - Har aldri sett ham bedre

Bakgrunn fra fascistparti

Ifølge anmeldelsen er det José Ángel Jiménez Muñozde Morales, et medlem i dommerkomiteen, som skal ha ringt linjedommeren og gjort det klart hvordan han burde opptre under kampen.

Blant andre Mundo Deportivo gjør et poeng av at Muñozde Morales har en fortid i Falange Española, et parti med fascistisk ideologi, som er mot Katalonias løsrivelse fra Spania.

Dette er et standpunkt stikk i strid med verdiene FC Barcelona representerer. I høst vant seperatistene valget i Katalonia, men spanske myndigheter ser etter alle solemerker ut til å stoppe løsrivelsen.

Muñozde Morales går hardt ut mot anklagene, og sier til Sport at han «ikke har en anelse om hvor de stammer fra».

Les også

Nå risikerer Lionel Messi fengsel

— Den eneste måten å rydde opp

Det er advokaten Jacinto Vicente som representerer den ikke navngitte linjedommeren. Overfor Sport forklarer han hvordan han fikk vite om saken.

— En person opplyste meg om at det fantes en dommer som hadde et problem og at han ville snakke med meg. Det er åpenbart at han ikke er fra Barcelona (siden det ville gjort det umulig for ham å dømme el Clásico, journ. anm.), forteller Vicente.

Videre forteller advokaten at han raskt møtte linjedommeren.

— Han forklarte meg alt som hadde skjedde, og at han ønsket å offentliggjøre historien, fordi det er den eneste måten å rydde opp i spansk fotball og den eneste måten å endre et lukket system.

I anmeldelsen antydes det også at saken favner bredere enn det kommende storoppgjøret. Flere andre oppgjør skal nemlig også ha vært rammet av lignende ulovlig innblanding.

Spansk politi skal ifølge Sport ha kontaktet linjedommeren, men siden saken er svært uvanlig, er det fortsatt veldig uvisst hva som blir utfallet, og hvordan det vil påvirke el Clásico-oppgjøret og spansk fotball.

Interessert i internasjonal fotball? Da anbefaler vi disse sakene:

Stem ved å stumpe røyken! Det kreative påfunnet går verden rundt.

FIFA-topp hevder Suárez slettes ikke sto bak bitemerkene på Chiellinis skulder. - Suspekt, sier NRK-profil.

Storavis håner Ronaldo med vulgær forside: - Spis den