Fotball

Norway Cup kan avlyses for første gang på 48 år: Dette er arrangørens kriseplan

Vanligvis samler Norway Cup tusenvis av barn og ungdom fra hele verden. Nå kan det bli en helnorsk turnering, men bare hvis arrangementet får grønt lys.

Norway Cup har vært en arena for idrettsglede for barn og ungdom siden 1972.
 • Viljam Brodahl
  Aftenposten

For mange barn og ungdom fra ulike steder i hele verden er Norway Cup et av sommerens aller største høydepunkt.

Spredningen av koronaviruset setter derimot den populære turneringen i fare, slik man har sett med store sportsarrangementer som EM i fotball og De olympiske lekene.

Arrangøren av Norway Cup har satt en endelig avklaringsfrist 20. juni, men presiserer at en avgjørelse trolig vil falle tidligere.

– Måtte vi tatt en beslutning i dag, hadde vi ikke arrangert Norway Cup. Vi prøver å ha troen om å ha noe å se frem til. I den svarte situasjonen vi er i, er det mange som sier at det er godt å ha et lys i enden av tunnelen, sier generalsekretær Pål Trælvik.

 • LES OGSÅ: Fikk drømmejobben 500 meter fra huset sitt. Nå skal han gi tusenvis av barn og unge et minne for livet.
Pål Trælvik er generalsekretær for Norway Cup.

Dette er kriseplanen

Foreløpig er det 500 lag som er påmeldt, noe som samsvarer med tall fra tidligere år på dette tidspunktet. Det er omtrent 70 klubber som kommer fra utlandet. Trælvik presiserer at de kommer til å dekke alle avgifter fra Norway Cup ved en eventuell kansellering.

Han og arrangørklubben Bækkelaget jobber nå på spreng for å vurdere ulike scenarioer. Dersom det blir forsvarlig å arrangere turneringen, jobber de ut fra fire ulike planer:

 • Turneringen arrangeres som før. Land fra hele verden kan delta.
 • Arrangementet forbeholdes lag fra Nord-Europa.
 • Det blir et helnorsk arrangement. Kun klubber fra Norge kan delta.
 • I ytterste konsekvens: Kun Oslo-lag får lov til å delta i turneringen.

– Jeg tror alle norske lag vil være glad dersom det i hvert fall blir noe, men vi er fullt forberedt på at helsemyndighetene sier at vi ikke kan arrangere dette, sier Trælvik.

Han anslår er kostnadstap på rundt 10 millioner ved en kansellering. Trælvik beskriver en slik situasjon som «veldig kritisk, men ikke dødsdømt».

Her er et jentelag fra Fyllingsdalen på plass under Norway Cup for noen år siden.

– Norway Cup er kjempeviktig

Det er enkelte lag som allerede har måtte avlyse sin planlagte deltagelse. Det gjelder blant annet et lag fra Palestina.

For Fyllingsdalen er Norway Cup et viktig arrangement. I fjor gikk bergenslaget til topps i flere årsklasser. De er allerede påmeldt med flere lag til årets turnering, men sår nå tvil om det blir mulig å reise til hovedstaden.

– Jeg skjønner godt at Bækkelaget og arrangøren venter med disse tingene. Men jeg synes det er litt sent med en endelig frist 20. juni. Avklaringen bør komme før, sier daglig leder i Fyllingsdalen Audun Blichfeldt Dalland.

Norway Cup er blitt arrangert hvert år siden 1972. Han mener en avlysing ville vært svært trist.

– Det er først og fremst en stor opplevelse for spillerne, sier han.

I Brønnøysund avventer man også situasjonen. Leder Leif Morten Slotvik mener det er mye usikkerhet på nåværende tidspunkt.

– Slik situasjonen er nå måtte vi ha gått i karantene når vi kommer hjem fra Oslo. Det er et spørsmål om familiene vil sende ungene sine til Oslo om de må i karantene i retur. Men Norway Cup er kjempeviktig motivasjonsmessig. Vi får se hva som skjer, sier Slotvik.

Les mer om

 1. Norway Cup
 2. Koronaviruset
 3. Barneidrett