- Ullevaal var som en sandhaug. Det var en skandale

To ganger har Norge spilt playoff. To ganger har det gått galt. Slik husker Åge Hareide og Nils Johan Semb nederlagene.

DÅRLIG MATTE: John Carew fortviler på det varierende Ullevaal-gresset i playoff hjemme mot Tsjekkia 12. november 2005.
  • Erlend Nesje

— Både Åge og jeg var i playoff mot lag som i utgangspunktet var bedre enn oss. Nå er det noe helt annet: Et lag på samme seedingnivå og to kamper som i utgangspunktet er jevnere, sier Nils Johan Semb.

HUSKER TILBAKE: Daværende landslagstrener Nils Johan Semb svarer på spørsmål fra pressen ved hotellet i La Manga, før avreisen til Valencia og playoff mot Spania i 2003.

November 2003: Norge åpner borte mot Spania på Mestalla i Valencia og reiser hjem med et levelig 2-1-tap. Men i returoppgjøret blir Nils Johan Sembs landslag rundspilt, Spania vinner 3-0, og Norge må være hjemmesittere i EM året etter. November 2005: Norge taper hjemme for Tsjekkia i VM-playoff på en grufull Ullevaal-matte. John Carew setter Tsjekkias Petr Cech på flere prøver i returoppgjøret, men Åge Hareides Norge tapte igjen 1-0, og nok en gang ryker et mesterskap.

MÅTTE GI TAPT: Åge Hareide fortviler på sidelinjen i returkampen i Praha i 2005. Tsjekkias daværende landslagssjef Karel Brückner i bakgrunnen.

— Starter du borte først er det viktig å komme derfra med et resultat som gjør at du kan få en "finale". Da er det to ting som gjelder: Det beste er selvfølgelig seier. Uavgjort og ettmålstap der du selv har scoret mål er en bra inngang til returkampen. Du må jo uansett score i hjemmekampen. Bortemål er med på å bygge opp psykologien. Starter du hjemme er det en litt kinkigere inngang. Jeg tror at 0–0 hjemme gir en veldig god sjanse ute. For du må uansett jobbe med at du skal gjøre mål uansett, sier Hareide, som spilte hjemme først – akkurat som Høgmos Norge gjør i morgen.

Les også

Vi følger landslagets siste døgn før Ungarn-kampen

— Hvilke råd har du til Høgmo og landslaget?

— Det er veldig viktig å fremheve Norges sterke sider: Å snakke frem internt, men ikke eksternt. Fokusere på det Ungarn ikke er så gode på og utnytte det. Norge har fått bygd opp en del sterke sider gjennom de siste kampene, det å trykke på det og fokusere voldsomt på der de kan ta Ungarn, det blir viktig. Og det tror jeg også Per-Mathias gjør.

- Hva ville du gjort annerledes i 2005 dersom du fikk sjansen på nytt?

— Jeg ville ikke spilt kampen på Ullevaal. Det var en j... sandhaug. Det ble spilt to cupfinaler på Ullevaal rett før vi skulle ut i playoff. André Bergdølmo datt i sandkassen og Tsjekkia scoret i samme situasjon. Det var en skandale at vi skulle spille avsluttende kamp for mesterskap. Det var uakseptabelt og det må forbundets styre ta på sin kappe. I Praha var vi veldig gode, vi spilte en av våre bedre kamper totalt sett, jeg tror ikke vi skjemte oss bort, svarer Malmö-treneren.

Semb erkjenner at hans 2003-lag var klart svakere enn Spania. Nå er han toppfotballsjef i Norges Fotballforbund og følger landslaget meget tett. Semb vet alt om utfordringen med å spille to kamper på så kort tid.

HEDERLIG: Tore André Flo og Norge tapte 2-1 i Valencia i 2003. I returkampen hjemme gikk det verre.

— Nøkkelen blir å finne balansen på hjemmebane. Du skal være djerv og modig, du skal angripe for å score mål, men samtidig må ha balanse for ikke å slippe inn mål. Det er den største utfordringen: Å finne balansen. Det handler mye om klokskap. Men hvordan finner du den? Du må naturligvis angripe på hjemmebane, være offensiv i hodet, gå ut der og vite at Norge har en god mulighet til å slå Ungarn og skaffe seg et godt utgangspunkt. Men samtidig må du ikke åpne guarden. Du må være offensiv og aggressiv og alt det der, men ikke slik at du tipper over til å bli dumdristig eller naiv. - Hvilke grep ville du gjort annerledes i 2003 dersom du fikk sjansen?

— Det var ikke så mye mer å hente. Troppen vår var veldig skadeutsatt og vi hadde ikke stor spillstyrke. Vi kunne sikkert gjort ting annerledes, men jeg tror ikke det hadde gjort noe for utfallet til de to kampene. Vi tapte for et klart bedre fotballag.